
İnsan Kaynakları Planlaması Süreci
İçindekiler
İnsan kaynakları planlama süreci, oldukça aşamalı ilerler. Yani, içinde birçok kavramı barındırır. Size anlatacağım her şey birbiriyle bağlantılı kavramlar olacak. Bu sayede bu alana dair aklınızda soru işareti kalmayacak. Hadi öyleyse insan kaynakları planlama süreci nedir? görelim. İşletmelerin insan kaynakları bölümleri, yoğun rekabet ortamına ayak uydurabilmek ister. Aynı zamanda hızla değişen çevre koşullarına da hazırlıklı olabilmelidir. Bunun için de insan kaynakları planlaması yapılıyor. İşletmeler açısından önceden iş gücü ihtiyacının belirlenmesi oldukça faydalı. Neden mi? çünkü bu sayede gelecekte işletme içerisinde çıkabilecek olası krizlere karşı koyulabilir. Bu aşamada personel ihtiyacının tahmin edilebilmesi için, çeşitli teknik yöntemler kullanılıyor. Bu yöntemler talep tahmin yöntemleri, basit projeksiyonlardan karmaşık modellere kadar çeşitlilik gösterebilir. O hâlde bu tekniklerden bazılarını madde ve açıklamaları halinde inceleyelim.
Talep Tahmin Yöntemleri Neleri Kapsar?
Hadi öyleyse, yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri inceleyelim.
Delphi Tekniği; Delphi, uzlaşma sağlanması amacı olarak ifade edilir. Delphi tekniği ise, bir problem durumuna ilişkin uzman görüşlerini sistematik bir şekilde elde eder. Bir problem durumuna farklı açılardan bakan insanların olabilir. Bu noktada delphi tekniği, grupların yüz yüze gelmeden uzlaşmalarını sağlar. Bu teknikle katılımcılar farklı bakış açılarından yararlanır. Ayrıyeten farklı yaratıcılıklardan da yararlanılması söz konusudur.
Nominal Teknik: Beyin fırtınasında bir grup insan vardır. Yeni fikirler üretmek adına ve düşünme gücünü artırabilmek için bu teknik uygulanır. Nominal grup tekniğinde ise, beyin fırtınası ile elde edilen fikirleri tasnif edilir. Bunun için daha seviyeli tartışma ve karar verme temeli sağlanır. Uygulama adımlarını sizler için sıraladık;
- Problem, takım üyelerine ayrıntılarıyla anlatılır,
- Problemin nedenleri ve çözüm önerileri hakkında fikir üretilir,
- Fikirler tartışılır, gerekirse elenir veya birleştirilir,
- Liste çok uzun olmuşsa oylama yapılarak kısaltılır (gereksiz görünenler çıkartılır),
- Fikirler tarafsızca puanlanır,
- Her üye kendi kartına puanlarını yazar,
- Puanlar toplanır ve sıralanır.
İş Standartları Yöntemi
Bu yöntemde ise her görev için standart zaman belirlenir. Aynı zamanda tahmini iş yüküne göre ne kadar personele ihtiyaç duyulacağı da belirlenir.
Rasyo Analizleri
İş gücü sayısını belirleyen nedensel faktörler ile getirdikleri personel sayısı arasındaki oranlar hesaplanır.
Dağılım Analizleri
İşletmedeki temel faaliyetlerle personel sayısı arasındaki ilişkiler belirlenir.
Trend Extrapolasyonu Yöntemi
Geçmiş beş yılın verilerine göre, istihdam seviyesi tahmin edilir.
Bilgisayar Destekli Bilgi Sistemi
Personel hareketliliğini izleyen bilgi sistemleriyle de talep tahminleri yapabilmek mümkündür.
Regresyon Analizi
Değerleri tahmin edilecek değişkenle ilişkili olan diğer değişkenlerin belirlenmesini içerir. Değişkenler belirlendikten sonra da istatistiksel model geliştirilir. Ardından bu model tahmin edilecek değişkenle, diğer değişkenler arasındaki ilişki tanımlanır. Ve ele alınan değişkene ilişkin tahminler yapılır. Ne çok değişken dedik öyle değil mi? bu yöntemin de anahtar kelimesi budur.
İnsan Kaynakları İşe Alım Süreci
İşe Alım Kavramı, personelin ne biçimde alınacağını etkiler. Aynı zamanda alım sürecinde hangi usullere uyulacağı gibi konuları da kapsar. İşletmenin insan gücü ihtiyacının nicelik ve nitelik yönünden en iyi biçimde karşılanmalıdır. Bunun için de birtakım yöntemlerden yararlanılması ve yeterli sayıda nitelikli eleman alınması gerekir. Hadi, şirketlerin ana faaliyet kollarının dışına çıkalım. Bu aşamanın stratejik anlamda en önemli sürecini işe alım süreci oluşturuyor. Doğru elemanın doğru işe yerleştirilmesi gibi. Nitekim bu süreç kendi içerisinde çeşitli aşama ve kurallardan oluşuyor. Bu sebeple de süreç, profesyonel bir bakış açısıyla değerlendirilmeli. İşe alımın şirketler için önemli bir yeri vardır. Ancak bu süreç, ülke ekonomileri için de stratejik öneme sahip bir operasyondur. Nasıl? hemen söyleyeyim. Yanlış bir işe alımın olumsuz etkileri şirket içinde de şirket dışında da hissedilir. Ve bu yanlışlıklardan, ülke istihdamı ve ekonomisi de olumsuz etkilenir. İşe alım süreci, personel temini, personel seçimi ve sosyalizasyon aşamalarından oluşur. Bu kavramlara yabancı olabilirsiniz. Merak etmeyin! İnsan Kaynakları Yönetimi İşe Alım Süreci Eğitimi sayesinde bu alana dair her şeyi öğrenebilirsiniz.
İnsan Kaynakları Planlaması Eğitimi Sertifikası Nedir?
İnsan Kaynakları Planlaması Eğitimi alanına dair çoğu şeyi konuştuk. Üstelik İnsan Kaynakları Yönetimi İşe Alım Süreci Eğitimi ve İnsan Kaynakları Yönetimi alanında da bilgiler verdik. Sıra geldi İnsan Kaynakları Planlaması Eğitimi Sertifikası Nedir? Sorusuna. Hadi öyleyse hep birlikte öğrenelim!
Biliyorsunuz. Bu alanda birçok farklı eğitim platformları eğitim veriyor. İnce eleyip sık dokumak özellikle bu eğitim adına oldukça önemli. Bu noktada sizin için en iyi olan enstitüyü bulmalısınız. Ayrıca kendinize yapacağınız en büyük yatırımı doğru bir platformdan seçmelisiniz. Evet. Yatırım diyorum. Çünkü alacağınız eğitim, sizin geleceğinize yapılan bir yatırım değerinde! Geleceğinizi inşa edecek bu eğitimi güven standartları içerisinde edinmek en doğal hakkınız. Dediğim gibi. Oldukça detaylı bir inceleme gerçekleştirmek zorundasınız. Gerekli analiz ve araştırmaları yapmak sizi zorlayabilir. Yüzlerce site arasından en güvenilir ve en doğru olan seçimi yapmanız gerekiyor! Hatta şöyle yapalım. Siz yorulmayın! Biz sizlere hem kalite standartları oldukça yüksek hem de verim alabileceğiniz bir platform önerelim. Bununla birlikte tecrübeli akademik kadroyla çalışan ve dersleri keyifli geçen bir yerden bahsedelim. Tecrübeli, kaliteli ve güvenli bir Enstitü arayışında olabilirsiniz. Çok normal. Peki, yukarıda saydığımız onca şeyi karşılayan bir Enstitü var mı? Tabii ki var! Boğaziçi Enstitüsü! Neden mi? Çünkü Boğaziçi Enstitüsü size en iyi eğitimi verecek olan enstitüdür. Burada sizin geleceğiniz bizim her zaman önceliğimizdir. Bu sebeple de eğitmenlerimiz, katılımcıların geleceği için ne kadar önemli olduğunun farkındalar. Dolayısıyla da eğitimde alacağınız dersler oldukça verimli ve keyifli geçer. Derslerden aldığınız verimi günlük hayatınızla bağdaştırma fırsatı edinirsiniz. Ayrıca aldığınız bu eğitimle birlikte insan kaynakları alanına dair her şeyi öğrenebilirsiniz! Üstelik bu alana dair bilgili olduğunuzu aldığınız sertifikalarla belli edersiniz. Bu eğitim, sizin kişisel gelişiminizi zirveye taşıyacak! Bu sayede çalıştığınız ya da çalışmak istediğiniz yerde fark yaratacaksınız. Ayrıca analiz yeteneğiniz sayesinde çığır açacaksınız! Aynı zamanda aldığınız eğitimi CV’nizde belirterek rakiplerinizin önüne geçeceksiniz. Az önce de belirttim. Boğaziçi Enstitüsünün verdiği sertifikalar sizi rakiplerinizden bir adım öne çıkarır. Neden mi? Çünkü Boğaziçi Enstitüsü uluslararası akredite olan İngilizce sertifika vermektedir.
İnsan Kaynakları Planlaması Eğitimi sonunda alacağınız sertifikalar şunlardır;
- Boğaziçi Enstitüsü eğitim bitirme sertifikası
- Üniversite onaylı eğitim belgesi
- Uluslararası akredite olan İngilizce eğitim belgesi alacaksınız.
Bu aşamada aldığınız sertifikaların kişisel gelişiminizdeki yeri oldukça yüksek. Sizin gelişiminize bu denli etkisi olacak bu eğitimi edinmek istiyor olabilirsiniz. Endişelenmeyin! Bunun için de Boğaziçi Enstitüsü online eğitim platformunu ziyaret edebilirsiniz. Bununla birlikte İnsan Kaynakları Planlaması Eğitimi hakkında inceleme yapabilirsiniz. Bu eğitimin yanında gelişiminizi zirveye taşıyacak olan diğer eğitimlerin listesini de sizler için aşağıda paylaşacağım. Dilerseniz yazıların üzerine tıklayarak istediğiniz eğitimin sayfasına ulaşabilirsiniz.
Toplam : 0 Yorum
| 0 Yazı Puanı |
Toplam : 0 Yorum
- %0
- %0
- %0
- %0
- %0
{{yrm.yazar}}
{{yrm.baslik}}
{{yrm.yorum}}
Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}