İyi Bir Gelecek, Küçük Bir Yatırımla Başlar! Acele Et, İş ve Kariyer Fırsatı Sunan Üniversite Sertifikalı Kurslara Şimdi Kaydol!
2024-03-29T12:00
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Girişimcinin Başlıca Özellikleri

Girişimcinin Başlıca Özellikleri


Her girişimcinin özellikleri, bulunduğu sektöre göre farklılık göstermekle birlikte bu özelliklerinin buluştuğu bir noktada mutlaka vardır. İnsanların beceri ve kabiliyetleri birçok farklı konuda değişkenlik gösterse de girişimcinin başlıca özellikleri her zaman bulunmaktadır.

Örneğin girişimci olan kişiler mutlaka öz güveni yüksek, idealleri ve hayalleri olan bireyler olmalıdır, girişimcinin en önemli özellikleri arasında yer alan hayal kurma, kişiyi başarıya ulaştıran altın anahtardır.

Girişimcinin Özellikleri Nelerdir?

Girişimcinin özellikleri şunlardır:

  1. Vizyon sahibi olmak
  2. Motive etme gücü yüksek olmak
  3. Öz güvenli olmak
  4. Zaman yönetimi konusunda iyi olmak
  5. Finans konusunda bilgili olmak
  6. İyi bir yönetici olmak
  7. Plan ve organizasyon becerisi yüksek olmak
  8. İletişim yetenekleri gelişmiş olmak
  9. Azimli ve disiplinli olmak
  10. Hayalci bir yapıda olmak

1. Vizyon Sahibi Olmak

Girişimcinin özellikleri arasında bulunan vizyon sahibi olmak, girişimci özellikleri arasında en önemli faktördür. İyi bir girişimci olmak için önce vizyon sahibi olmak gerekir. İleri görüşlülük sahibi kişiler, bir işe başlamadan önce ileri ki adımlar mutlaka planlar, organize eder ve acil durum senaryolarının da üzerinde durur. Henüz ortaya çıkmamış sorunlar için çözümleri hazırdır. Yaptığı ve yapacağı işin hangi noktadan, hangi aşamaya taşıyacağını iyi bilir.

 

 

2. Motive Etme Gücü Yüksek Olmak

İyi bir girişimci aynı zamanda başarısızlığa uğrayacak kişidir. Hem kendi hem de ekibi, başarısızlığa uğradığında pes ederse, henüz yolun başında tökezlemiş olur. Bu nedenle girişimcinin motive etme gücü yüksek olmalıdır. Ekibini en zor koşullarda ayağa kaldırabilmeli, motive edebilme, inanç tazeleyebilmeli ve en önemlisi inandığı değerlere sadık kalarak kendini her seferinde yeniden başlamaya ikna edebilmelidir.

3. Öz Güvenli Olmak

İyi bir girişimci risk almayı seven ve yapılmayanı yapan kişidir, bu nedenle öz güvenli olması çok önemlidir. Öz güvenin çalışmalara ve kariyere doğrudan etkisi olduğunu bilen girişimci, herhangi bir konuda risk almaktan çekinmez, öz güveni yüksektir ve başaracağına olan inancı tamdır.

4. Zaman Yönetimi Konusunda İyi Olmak

Çok çalışmak, başarıyı garantileyen bir unsur değildir. Zamanı doğru yöneten bir girişimci aynı zamanda sosyal yaşamdan da uzak kalmaz, sosyalliğin içinde de kendini besler ve girişimlerine doğru şekilde yansıtır. Zaman yönetimi konusunda iyi olmayan bir girişimci, doğru zamanda doğru işleri yapamaz, her şeyi erteler ve kaçınılmaz son olan başarısızlığa mahkum olur.

 

 

5. Finans Konusunda Bilgili Olmak

Girişimcinin başlıca özellikleri arasında yer alan finans bilgisi, bir girişimciyi maddi anlamda başarıya ulaştıran önemli bir faktördür. Yatırım bilgisi, finans ve para yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olan girişimci, kazandığı parayı doğru yerlere yatırarak gelirlerini büyük ölçüde yükseltebilir. Aynı zamanda yükselen gelir ile yeni yatırımlar yapabilir ve halihazırdaki girişimi için büyük bir sermaye toplayabilir.

 

 

6. İyi Bir Yönetici Olmak

İyi bir girişimci aynı zamanda iyi bir yöneticidir. Sadece insan ve ekip yönetmek değil, yapılan işin de yönetimi doğrudan girişimcinin kontrolünde olmalıdır. Bunun yanı sıra elbette ekip yönetimi de işin önemli bir parçasıdır. Doğru kişiye doğru iş vermek, hem kaliteli bir çalışmaya fayda sağlar hem de kısa zamanda başarıya ulaştırır.

7. Plan ve Organizasyon Becerisi Yüksek Olmak

Girişimcinin en önemli özellikleri arasında plan ve organizasyon becerisi de yer alır. Bir iş doğru parçalayıp doğru kişilere dağıtmak çok önemlidir. Hem işin kaliteli yapılması hem de doğru zamanda bitmesi için iyi bir organizasyon şarttır. Aynı zamanda iyi bir planlama, girişimciyi başarıya taşıyacak yegane unsurdur.

8. İletişim Yetenekleri Gelişmiş Olmak

Ekiple, müşterilerle, iş ortakları ile doğru ve etkin iletişim kurmak, yapılan işi en üst noktaya taşıyan önemli bir unsur. Kendini doğru ifade eden bir girişimci, isteklerini karşı tarafa doğru aktarır, etkin sonuçlar elde eder ve sözü dinlenen bir yönetici olur. İletişim yetenekleri gelişmiş olan bir girişimcinin, aşamayacağı engel yoktur.

9. Azimli ve Disiplinli Olmak

Yapılan işi sürdürebilmek, başarısızlık karşısında azimle yeniden başlamak ve başlanmış bir işi disiplinli bir şekilde bitirebilmek, iyi bir girişimcinin sahip olması gereken en önemli özellik arasında yer alıyor.

10. Hayalci Bir Yapıda Olmak

Girişimcinin başlıca özellikleri içeriğimizdeki tüm maddeleri bir kenara bırakın, eğer bir girişimci hayal kurmuyorsa daha en başta başarısız olmuş demektir. Hayal insanı motive eden, başarıya ulaştıran, vizyonu belirleyen ve ideallerini ortaya çıkaran en önemli şeydir. İyi bir girişimci olmak için hayalci bir yapıya sahip olmak şarttır.

Girişimci Nasıl Olunur?

Girişimci olmak için belli bir eğitim şartı aranmamaktadır. Ancak gelecekte birçok iş kolu bilişim üzerine kurulu olacağı için bilgisayar ve mühendislik ile ilgili bir bölüm okumak girişimcilikte daha avantajlı olmayı sağlayabilir. Öte yandan bu alana ilgi duyan kişiler üniversitede Girişimcilik Bölümü okuyabilir. Girişimci çalıştığı alanda yeni projeler üretir, verimliliği artırıcı ve sektöre değer katacak faaliyetlerde bulunur.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?