online-egitimler-bogazici-enstitusu
Facebook Pay Nasıl Kullanılır?

Facebook Pay Nasıl Kullanılır?


Facebook geçtiğimiz yakın zamanda kendi dijital ödeme yöntemi olan Facebook Pay Ödeme Sistemi  ‘ni aktif etmişti. Kullanım şu anda başta ABD olmak üzere diğer yurtdışı ülkeleri kapsıyor.  Ancak önümüzdeki yeni süreçte diğer birçok yeni nesil teknoloji gibi çok fazla ülkede kullanıma açılacak gibi. Bu sistemle kullanıcılar Facebook ve Messenger üzerinden ödeme yapabiliyor. Dahası Facebook Pay yeni dönemde sadece facebook üzerinden değil İnstagram ve WhatsApp içinde kullanılabiliyor olacak.

Peki Facebook Pay Nedir?. Facebook Pay tam olarak ne işe yarıyor? Facebook Pay Nasıl Kullanılır?. Makalemizi bütün bu soruların cevabını net olarak açıklamak üzere bir rehber niteliğinde hazırladık. Adım adım açıklayarak gidelim;

 

Facebook Pay Nedir?

Facebook Pay yeni nesil bir elektronik ödeme sistemidir.  Facebook kullanıcılarının facebook üzerinden ödeme yapmasını yada para almasını sağlıyor. Yapılan lansmanda ücretsiz bir şekilde oldukça kolay ve güvenli olarak online para transferi gerçekleştirebilmeyi amaçladığı belirtilmişti. Söz konusu açıklamanın devamında bu sistemin sadece Facebook ve Mesenger üzerinden yada mobil uygulamalar vasıtası ile  kullanılabileceğide ek olarak açıklanmıştı.

 

Facebook Pay Ne İşe Yarıyor?

Messenger ve Facebook kullanıcıları, arkadaş listelerindeki kullanıcıların gerek banka hesabına gerekse kredi kartlarına, para gönderme, gönderilen parayı alma, facebook ürün satış sayfalarında alım satım yaparken işlem yapmak için kullanılıyor. Tabi sadece bununla sınırlı değil. İnternet üzerinden ödeme yapmayı gerektiren birçok işlem içinde Facebook Pay kullanılabilecek. Örneğin tiyatro bilesi almada kullanılabileceği gibi. Ancak tekrar belirtelim Facebook Pay, Henüz Türkiye için kullanıma sunulmadı.  

İnsan hayatına üst düzey bir konfor ve kolaylık olarak giriş yapan teknoloji bu yeni nesil ödeme metodu ile işleri daha fazla kolaylaştırıp aynı zamanda vakitten tasarruf sağlıyor. Daha kısa sürede para gönder al işlemi için tercih edilecek bir platform Facebook Pay uygulaması.

Örneğin Facebook hesabı sürekli açık olan kullanıcıların herhangi bir ürün yada hizmet için ödeme yapmak yada para transferi gerçekleştirmek için banka hesaplarına girmeleri gerekmiyor. Bunun yerine ekranında açık olan sayfa içinde bulunan “öde”  butonuna tıklamaları yeterli olacak. Facebook kullanıcıları bu ödeme metodu ile kolay, hızlı, olabildiği kadar güvenli bir şekilde ve hiçbir ücret ödemeden arkadaşlarına para gönderebiliyor, arkadaşlarının kendilerine gönderdikleri paraları alabiliyor. B Üstelik bu para transfer işlemlerinde komiksyon vergi vs gibi hiçbir vergi yada komisyon yok. Bir başka güzellik ise saat sınırlaması olmaması. Dilediğiniz saatte gönder al işlemi yapabilirsiniz.

 

 

Facebook Pay Nasıl Kullanılır?

Facebook Pay kullanabilmek için başlangıçta Facebook hesabınıza tüm para  işlemlerinde kullanmak istediğiniz banka hesabınızı yada kredi kartı bilgilerinizi tanımlamalısınız.  Bir defaya mahsus olan kayıt işleminden sonra artık yapacağınız bütün para işlemlerindeki para miktarı tanımladığınız hesaptan çekilir, aynı şekilde gönderilen paralar da yine tanımladığınız hesabınıza aktarılacaktır. Hesap bilgilerinizi ayarlar menüsünden istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.

Hesap ve ödeme ve kullanıcı bilgilerini barındıran Facebook Pay ayarlarınızı her uygulama esnasında ayrı ayrı yapabilir yada tüm uygulamalar için tek seferde de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Facebook Pay üzerinde hesap hareketlerinizi, ödeme geçmişi, ödeme araçlarınız ve güncellemeleriniz gibi tüm işlemlerinizi tek noktadan rahatça yönetebilirsiniz.  Merak etmeyin yardıma ihtiyacınız olduğu anda 7 gün 24 saat müşteri destek hizmeti de hemen alabilirsiniz.

Facebook hesabınızda ayarlar alanından ödeme aracı ekle butonuna tıklayıp ödemeleriniz sırasında kullanmak istediğiniz kredi kartı yada nakit kart bilgilerinizi girebilirsiniz.  Ancak şunu belirtelim. Facebook Pay için belli başlı kredi ve banka kartları kabul ediliyor.

 

Facebook Pay Para Gönderme Nasıl Yapılıyor

Facebook Pay için kredi kartı banka hesap numarası yada banka kartı bilgilerinizi girerek ödeme ayarlarınızı bitirdikten sonra Messenger ‘ı açıp para göndermek istediğiniz kişinin üzerine tıklayıp konuşmayı başlatıyorsunuz. Daha sonra klavyenizin üzerinde para sembolüne tıklayıp göndermek istediğiniz miktarı girdikten sonra öde butonuna tıklıyorsunuz.  Hepsi bu.  Gönderdiğiniz yada ödeme yaptığınız miktar anında hesabınızdan çekilip karşı tarafa aktarım işlemi başlatılır.

Facebook Pay ile size gönderilen parayı alabilmek için ise gönderilen paranın aktarılacağı banka hesabı ve kredi kartınının bilgilerini daha önceden tanımlamanız gerekiyor. Size para gönderimi yapıldığına dair bildirim geldiğinde siz kabul butonuna tıklayıp paranın belirlediğiniz hesaba aktarımını sağlayabilirsiniz. Facebook Pay gönderilen bu parayı bekletmeden hemen ilgili hesaba aktarır. Ancak alıcı hesap bankası gönderilen parayı hesaba aktarmadan önce prosedürler gereği bir süre bekletebilir.

 

Facebook Pay Uygulamasının Artıları

» Ücretsiz para gönderip alabilme

» Kredi kartınızdan para gönderebilme

» Bilgisayardan yada mobil uygulama üzerinden işlem yapabilme

» Kullanımı kolay ve süratli uygulama işlemleri

» Pratik para transferi işlemi

» 7 / 24 saat işlem yapabilme imkânı

 

Facebook Pay Uygulamasının Eksileri

» Güvenilirliği tam olarak doğrulanmamış olması.

» Türkiye ‘de henüz kullanıma açılmaması

» Sadece bireysel ödemelerde kullanılabilmesi

» Kısıtlı işlemler yapılabilmesi

» Diğer ödeme sistemleri ile rekabet gücünün düşük olması

 

Facebook Pay ‘ın Sunduğu Özellikler

Facebook Pay, ilk adımda öncelikle bağışlar, uygulama üzerinden oyun içi satın alma işlemleri, konser fuar yada tiyatro gibi etkinlikler için bilet satın alabilme ve Messenger üzerinden diğer kullanıcılara para gönderme özelliği ile ön plana çıkıyor. Daha sonra Facebook Market’te bulunan bazı belirli sayfalar ve şirketlerden alışveriş yapabilmek gibi işlemleri için kullanılabiliyor.  

Tabi alışveriş yapılabilecek şirketler kısıtlı. Facebook bu konuda yayımladığı bir duyuruda, Facebook Pay uygulamasının İnstagram ve WhatsApp uygulamalarında da kullanıma açılacağını belirtti. Ayrıca uygulama ile daha fazla sayıda kişiye ulaşabilmek istediklerini, daha geniş kapsamlı olarak bir çok coğrafi bölgedede kullanılabilir hale gelmesini sağlamak için bir dizi planlamalar yaptıklarını açıkladı.

 

Facebook Payı Kimler Kullanabilir?

Facebook Pay Uygulaması Facebook ve Messenger hesabı olan ancak şimdilik sadece ABD ve birkaç yabancı ülkede yerleşik bir IP adresi üzerinden işlem yapabilen 18 yaşından büyük ve reşit olan tüm kullanıcılar kullanabilir. Ancak çok önemli bir şart var. Facebook Pay üzerinden para gönderimi yada para alımı yapacağınız kişiler sizi arkadaşınız olmalı.  Bazı istisnai durumlar dışında Facebook Pay uygulaması ile şirketlere yada tüzel kişilere ödeme aktarılması yada para alınıp gönderilmesi işlemleri yapılamıyor.  

 

Facebook Pay Güvenilir mi?

Facebook Pay Uygulaması kullanıcıların hesaplarını ve yaptıkları tüm işlem detaylarını güvenlik altına almak amacıyla ödemeleri ve kullanıcı bilgilerini şifrelemektedir. Ancak bütün şifreleme çalışmalarına rağmen diğer online işlemlerde olduğu gibi bu uygulamanında yüzde yüz güvenli olmasını beklemek yada böyle bir öngörüde bulunmak tabiki doğru değil.

Facebook yaptığı duyurularda, uygulamanın güvenliğine ilişkin olarak gerekli yatırımların yapılmaya devam ettiğini beyan etti. Bununla birlikte Facebook Pay Uygulaması ‘nın kullanıcıların kredi kartı ve banka hesap bilgilerini yüksek oranda güvenli olarak sakladığını, şifreleme özelliklerine sahip olduğunu, izinsiz tüm aktiviteleri anında tespit eden otomatik izleme sistemi içerdiğinide belirtti. Dahası kullanıcılar, Facebook Pay hesaplarındaki ödeme yada para transferleri işlemleri için şifre oluşturabilecekleri gibi parmak izi yada yüz tanıma teknolojisi cihazlarında bulunan biometrik özelikleride kullanabilecekler.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?