Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Güzel ve Etkili Konuşma Teknikleri

Güzel ve Etkili Konuşma Teknikleri


Güzel ve etkili konuşma teknikleri, iletişime dayalı meslekleri icra eden avukat, muhabir, spiker, öğretmen gibi kişiler için son derece önemlidir. Güzel ve etkili konuşma teknikleri hakkında bilgi sahibi olan ve bu alanda kendini geliştiren kişiler, gerek sosyal yaşamda gerek iş hayatında bir adım önde olur. Akıcı konuşmak, kişinin hitabetinin gelişmesini sağlayarak daha iyi iletişim kurmasına yardım eder.

Güzel ve Etkili Konuşma Teknikleri Nelerdir?

Güzel ve etkili konuşma teknikleri şunlardır:

  1. Güzel konuşmak için cümlelerinizi önceden hazırlayın.
  2. Konuşurken farklı kelimeler kullanın.
  3. Dolgu kelimeleri kullanmaktan kaçının.
  4. Karşınızdaki kişiyle göz teması kurun.
  5. Doğru beden dili kullanın.
  6. Ses tonunuzu ayarlayın.
  7. Konuşma hızınızı gözden geçirin.
  8. Güzel konuşmak için konu dışına çıkmamaya çalışın.
  9. Ana mesajı destekleyecek yan konular belirleyin.
  10. Hitap ettiğiniz kitleyi tanıyın.
  11. Konuyu ilgi çekici hale getirin.
  12. Akıcı konuşmaya dikkat edin.

1. Güzel Konuşmak için Cümlelerinizi Önceden Hazırlayın

güzel konuşma teknikleri cümleleri önceden hazırlama

Güzel ve etkili konuşma tekniklerinin ilki hazırlık yapmaktır. Hangi konuyu ne kadar sürede anlatacağınızı belirleyin. Ardından kendinize bir metin hazırlayın ve metinde gereksiz olan kısımları atın. Hazırladığınız metin ile bir prova yapın. 

Etkili konuşmak için hazırlık yapmak her zaman mümkün olmayabilir. Örneğin günlük hayatta kurduğunuz anlık iletişimlerde güzel konuşmak için hazırlık yapmanız pek mümkün değildir. Ancak günlük iletişimde akıcı konuşmak için kafanızdan geçen düşünceler arasından gereksiz olanları eleyebilir, düşünerek konuşmaya çalışabilirsiniz. İlk etapta bu sizin için zor olabilir fakat konuşma sırasında kendinizi telkin ederek bunu bir alışkanlık haline getirebilirsiniz.

2. Konuşurken Farklı Kelimeler Kullanın

konuşurken farklı kelimeler kullanmak

Etkili ve güzel konuşmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri, konuşurken farklı kelimeler kullanmaktır. Konuşurken sürekli aynı kelimeleri kullandığınızda karşı tarafın sizi aktif bir şekilde dinlemesi pek mümkün olmayacaktır. Konuşurken farklı kelimeler kullanmak için bol kitap okuyabilir, öğrendiğiniz yeni kelimeler üzerinde çalışarak konuşma alıştırmaları yapabilirsiniz. 

Örneğin konuşurken farklı kelimeler kullanmak için herhangi bir konuyla ilgili kelime tekrarı yapmadan metin hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız metni dışınızdan okuyabilir, birkaç tekrardan sonra metne bakmadan aklınızda kalanları söylemeye çalışabilirsiniz. Böylece hem yazarken hem de konuşurken kelime tekrarı yapmadan düşünme becerisi yapmamayı öğrenebilirsiniz. Bu alıştırmayı yazdığınız farklı metinler üzerinde de deneyerek konuşurken farklı kelimeler kullanmayı öğrenebilirsiniz.

 

 

3. Dolgu Kelimeleri Kullanmaktan Kaçının

dolgu kelimeleri kullanmak etkili konuşma teknikleri

Dolgu kelimeleri, “eee”, “şey”, “ııı”, “hani”, “ondan sonra” gibi sıkça ve gereksiz yerde kullanılan, güzel ve etkili konuşmak noktasında birçok kişiye engel teşkil eden bir durumdur. Dolgu kelimeleri ne yazık ki hepimizin günlük dilde fark etmeden kullandığı kelimeler.

Akıcı konuşmak için dolgu kelimelerini kullanmamaya dikkat etmek gerekiyor. Konuşma esnasında bu kelimelerin kullanımını azaltmak için kendimizi gözlemlemek ve dolgu kelimeleri kullandığımız anlara dikkat etmemiz gerekiyor. Bu farkındalığı oluşturduğunuz zaman dolgu kelimelerini çok daha az kullanmaya başladığınızı göreceksiniz.

4. Karşınızdaki Kişiyle Göz Teması Kurun

göz teması kurmak etkili konuşma teknikleri

Etkili iletişimin en önemli ögelerinden biri göz teması kurmak. Göz teması, insanlarla kurduğumuz iletişimin daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Konuşurken yeterli miktarda göz teması kurduğumuzda hem karşımızdaki kişinin dikkatini çekmiş hem de konuşmayı etkili ve güzel hale getirmiş oluyoruz.

Örneğin büyük bir gruba sunum yaparken daha etkili ve güzel konuşmak için sadece belli kesim ile göz teması kurmaktan kaçınıp bütün gruba bakmaya çalışabilirsiniz. Konuşurken sürekli başka yerlere bakmaktan kaçındığınızda karşınızdaki kişinin dikkatini çekerek sizi dinlemesini sağlayabilirsiniz.

5. Doğru Beden Dili Kullanın

doğru beden dili kullanmak güzel konuşma teknikleri

Etkili ve güzel konuşma teknikleri arasında doğru beden dili kullanmak da yer alıyor. Doğru beden dili, konuşmanızı destekleyecek ve anlattıklarınızın daha ilgi çekici olmasını sağlayacaktır. Ancak bu noktada abartılı el kol hareketleri kullanmaktan kaçınmakta yarar var. Ayrıca anlattığınız konuyu destekleyen bir beden dili kullanmak da işinizi görecektir.

 

 

6. Ses Tonunuzu Ayarlayın

ses tonunu ayarlamak

Konuştuklarınızın içeriği ve kullandığınız kelimelerin yanında ses tonunuzun ne seviyede olduğu da önemli. Yer yer sesinizi alçaltıp yükselterek önemli noktaları daha yüksek seste söylemeye çalışarak daha etkili ve güzel bir konuşma yapabilirsiniz.

Konuşurken ses tonunuzun kısık olması, karşınızdaki kişinin modunu düşürebilir bu yüzden ses tonunuzu normal seviyede tutmaya özen gösterin. Ayrıca bağırarak konuşmak hem ses tellerinizi yoracak hem de karşınızdaki kişinin sizi uzun süre dinlemesini zorlaştıracaktır. Bu yüzden ses tonunuzu ayarlamanız önemlidir.

7. Konuşma Hızınızı Gözden Geçirin

konuşma hızını ayarlamak güzel konuşma teknikleri

Ses tonu kadar konuşma hızı da büyük önem teşkil ediyor. Çok hızlı konuştuğunuzda dinleyicinin sizi takip etmesini engelleyebilir, çok yavaş konuştuğunuzda ise dinleyicinin uykusunu getirebilirsiniz. Özellikle konuya hakim olan dinleyicileri sıkmamak adına yavaş konuşmaktan kaçınmakta yarar var. Konuşma hızınızı normal tonda ayarladığınızda etkili ve güzel konuşmanın sizin için ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.

8. Güzel Konuşmak için Konu Dışına Çıkmamaya Çalışın

etkili konuşma teknikleri konu dışına çıkmamak

Güzel konuşmak için kendinize bir ana konu belirleyin ve bu konudan sapmamaya özen gösterin. Dinleyiciyi gereksiz detaylara boğmamak için konunuzu önceden belirleyin. Bir konuşma metni hazırlamak işinizi görecektir.

Günlük konuşmalarda bu alışkanlığı edinmek için kendinizi konuşma esnasında gözlemleyebilirsiniz. Kendinizi gözlemlediğinizde konuşmanızın içeriği ile ilgili bir farkındalık yaşayacak ve bu sayede ileride dinleyiciyi canlı tutan konuşmalar yapabileceksiniz.

9. Ana Mesajı Destekleyecek Yan Konular Belirleyin

konuşma konusu belirleme

Ana konudan sapmamanın önemine az önce değindik. Bir de anlattıklarınızı destekleyecek yan mesajlar bulmanız gerekiyor. Bunu bir hikayenin ana fikri ve ana fikri destekleyen yardımcı fikirleri gibi düşünebilirsiniz. Alt mesajları belirlediğinizde anlatımınızın daha etkili olduğunu ve konuşmanızın dinleyici için daha doyurucu olduğunu göreceksiniz.

10. Hitap Ettiğiniz Kitleyi Tanıyın

hitap edilen kitleyi tanımak güzel konuşma teknikleri

Güzel ve etkili bir konuşma için hitap ettiğiniz kitlenin özelliklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini göz önünde bulundurup konuşmanızı buna göre şekillendirin. Örneğin genç bir kitleye karşı düşük ses tonunda ve uzun cümleler kurarak konuştuğunuzda onların ilgisini kısa sürede kaybedebilirsiniz. Anlattığınız konu ne kadar ilgi çekici olursa olsun kitlenin sizden beklediklerini göz ardı ettiğiniz zaman ve her kitleye aynı tonda yaklaştığınız zaman yeteri kadar etkili ve güzel bir konuşma yapmış sayılmazsınız.

11. Konuyu İlgi Çekici Hale Getirin

konuşurken konuyu ilgi çekici hale getirmek

Hedef kitlenin ihtiyaç ve beklentilerine uygun örnekler vererek anlatımınızı güçlendirebilirsiniz. Örneğin genç bir kesime hitap ederken sosyal medyada çok konuşulan videolardan bahsedebilirsiniz. Daha ciddi bir ortamda, örneğin bir bilimsel toplantıda (kongre, sempozyum vs.) konuşma yaparken ilginç araştırma verilerinden söz edebilirsiniz. Tüm bunları anlatırken şekiller, grafikler, görseller ve videolar kullanabilirsiniz.

12. Akıcı Konuşmaya Dikkat Edin

akıcı konuşma etkili konuşma teknikleri

Güzel ve etkili konuşma teknikleri arasında akıcı konuşmak da bulunuyor. Akıcı konuşmak için uygulanması gereken birçok teknik var. Yukarıda saydığımız dolgu kelimeleri kullanmamak, ana konudan sapmamak, yardımcı fikirlerle anlatımı güçlendirmek gibi teknikler, akıcı konuşmak için uygulanabilecek yöntemler arasında bulunuyor. 

Akıcı konuşmak için diksiyon becerilerini de geliştirmek önemli. Örneğin akıcı konuşmak için diksiyon çalışmaları yaparak akıcı konuşmayı kolaylaştırabilirsiniz. Pratik yaptıkça ileride daha akıcı konuşmaya başlayacaksınız.

Akıcı Konuşma Teknikleri Nedir?

Akıcı konuşma teknikleri, kişinin herhangi bir konuda bir şey anlatırken gereksiz detaylara girmeden vermek istediği mesajı etkili bir şekilde karşı tarafa iletmesini sağlayan yöntemlerdir.

Akıcı konuşma tekniklerini uygulayan kişiler, anlattıklarını karşı tarafın etkin olarak dinlemesini kolaylaştırır. Akıcı konuşma teknikleri arasında en çok kullanılan teknikler; ana konuyu belirlemek, ana konu dışına çıkmamak, dolgu kelimeleri kullanmamak, konuşurken farklı kelimeler kullanmak ve yardımcı fikirler ile anlatımı desteklemek şeklinde sıralanabilir.

Güzel Konuşma Nedir?

Güzel konuşma, gereksiz detaylara girmeden ve esas anlatılacak konudan sapmadan dinleyicinin dikkatini canlı tutacak şekilde akıcı konuşmaktır.

Güzel konuşma; dinleyicinin ilgisi canlı tutarak, konu ile ilgili ilginç bilgiler verip diksiyon kurallarına uyarak yapılır. Güzel ve etkili bir konuşma yapmak için belli teknikler vardır. Yukarıda anlatılan teknikleri uygulayıp alışkanlık haline getirdiğinizde güzel ve etkili konuşmak sizin için sandığınızdan daha da kolay olacak.

Düşünerek Konuşma Nedir?

Düşünerek konuşma, iki ya da daha fazla kişi arasında geçen diyalogda anlatıcının söyleyeceği mesajları öncelikle zihin süzgecinden geçirmesi ve daha sonra dile getirmesidir.

Düşünerek konuşma etkili konuşma yöntemlerinden biridir. Kişi düşünerek konuşma tekniklerini kullanma alanında uzmanlaştığında iletişim sürecini daha profesyonel yönetecektir.

Düşünerek Konuşma Teknikleri Nelerdir?

Düşünerek konuşma teknikleri şunlardır:

  • İyi bir dinleyici olmak
  • Cümleleri söylemeden önce zihinde planlamak
  • İletişimin bağlamına dikkat etmek
  • Anlatıcının jest ve mimiklerini iyi analiz etmek
  • İletişime öz güvenli yaklaşmak
  • Etkili iletişim teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak

Düşünerek konuşma teknikleri, düşünerek konuşma metodunun uygulanabilmesi için bilinmesi gereken tekniklerin tamamıdır.

Düşünerek konuşma teknikleri içinde cümleleri zihin süzgecinden geçirmek ve anlatıcıyı iyi dinlemek gibi maddeler yer alır. Düşünerek konuşma iyi bir iletişim sürecinin anahtarıdır.

Evde Diksiyon Nasıl Geliştirilir?

Evde diksiyon geliştirmek için metin okuma alıştırmaları yapabilir, akıcı konuşma metinlerini sesli olarak okuyabilir ya da online diksiyon kursu alarak bu alanda temelinizi geliştirebilirsiniz.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?