İyi Bir Gelecek, Küçük Bir Yatırımla Başlar! Acele Et, İş ve Kariyer Fırsatı Sunan Üniversite Sertifikalı Kurslara Şimdi Kaydol!
2024-03-29T12:00
online-egitimler-bogazici-enstitusu
En Çok Atanan Meslekler Nelerdir?

En Çok Atanan Meslekler Nelerdir?


En çok atanan meslekler her yıl ülkenin ekonomik ve sosyal durumuna göre değişkenlik gösteriyor. Ülkemizdeki bazı meslek grupları ise istikrarlı bir biçimde son 5 senedir kolay atanan meslekler sınıfında yer alıyor. En çok ataması olan, kolay atanan meslekler listesini sizler için derledik.

En çok atanan meslekler şunlardır:

  1. Polis
  2. Hemşire
  3. Acil tıp teknisyeni
  4. Diş hekimi
  5. Aile hekimi
  6. Veteriner
  7. Mühendis
  8. Psikolog
  9. Lojistik uzmanı
  10. Avukat
  11. İmam
  12. Kur’an kursu öğreticisi
  13. İlköğretim matematik öğretmeni
  14. İngilizce öğretmeni
  15. Okul öncesi öğretmeni
  16. Özel eğitim öğretmeni
  17. Rehber öğretmen
  18. Sınıf öğretmeni
  19. Türkçe öğretmeni
  20. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni

1. Polis

en çok atanan meslekler polis

Türkiye’de son 5 senedir Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile en çok atanan meslek arasında polislik yer alıyor. Bunun nedeni ise polis olmak için gereken taban puanının oldukça düşük olması ve Türkiye’de polislerin çok fazla görev alanı olması. Dolayısıyla polislik en kolay atanan meslekler arasında yer alıyor.

2. Hemşire

en çok atanan meslekler hemşire

Türkiye’de en çok atanan mesleklerden biri de hemşireliktir. Özellikle pandeminin etkisiyle birlikte 2020 yılında hemşireler için 5950 kişilik devlet kadrosu açılmıştır.

 

 

3. Acil Tıp Teknisyeni

acil tıp teknisyeni

Sağlık kurumlarının acil servislerinde hastaya ilk müdahaleyi yapan kişiler olan acil tıp teknisyenleri, diğer sağlık bölümlerine göre daha düşük puan ile ataması yapılan meslek grupları arasında yer almaktadır. En çok ataması olan meslekler arasında bulunan acil tıp teknisyeni atama puanları da oldukça düşüktür. 2020 yılında acil tıp teknisyeni ataması için KPSS taban puanı 76.941 olarak belirlenmiştir.

4. Diş Hekimi

diş hekimi

Türkiye’de sağlık alanında en çok ataması yapılan meslekler arasında yer alan diş hekimliği, 2020’de 1900’ün üzerinde ataması yapılan bir meslektir. Bu sayı ile en kolay atanan meslekler arasında yerini almıştır. Diş Hekimliği Bölümü çok fazla mezun veriyor olsa da diş hastalıkları alanındaki ihtiyacın fazla olması, diş hekimi olarak çalışan kişiler için bir avantaj oluyor.

5. Aile Hekimi

en çok atanan meslekler aile hekimi

Aile hekimi, sağlık ocakları ve aile sağlığı merkezlerinde aile bireylerinin sağlık durumları ile ilgilenen kişilerdir. En kolay iş bulan meslekler sınıfında da yer alan aile hekimleri, en kolay ataması yapılan meslekler arasında da kendine yer buluyor. Öte yandan emekli olan doktorların aile hekimi olmaya teşvik edilmesiyle beraber aile hekimlerinin sayısı günden güne artış göstermektedir.

6. Veteriner

en çok atanan meslekler veteriner

Veteriner hekimler için üniversite puanları ve atama puanları genellikle düşük olmaktadır. 2020 senesinde veteriner atama taban puanı 73.559 olarak belirlenmiştir. 2020 senesinde Veterinerlik Bölümü taban puanı ise 250,47455’tir. Hem üniversiteye giriş hem de mezun olduktan sonra alınması gereken puanın düşük olması, veterinerlik mesleğini de popüler hale getiriyor ve bu mesleğin en çok ataması olan meslekler listesinde yer almasını sağlıyor.

7. Mühendis

mühendis

Mühendisler çoğunlukla özel sektörde iş olanağına sahiptir ancak devlet kadrolarında da mühendis pozisyonu sıklıkla açılır. Örneğin inşaat mühendisi, makine mühendisi, ziraat mühendisi gibi mühendislikler, bakanlıklara bağlı birimlerde istihdam edilirler. En çok ataması olan meslekler arasında yer alan mühendislik; 2020 yılında 7 farklı dönemde çeşitli kurumlara ataması yapılan bir meslek olmuştur.

8. Psikolog

en çok atanan meslekler psikolog

Psikologlar, belediyelere bağlı psikoloji ve rehberlik merkezlerinde, hastanelerde, adliyelerde istihdam edilirler. Çalışma alanlarının fazlalığı nedeni ile psikologlar, en çok atanan meslekler sınıfında yer alıyor.

9. Lojistik Uzmanı

lojistik uzmanı

Lojistik uzmanı, kamu kurumlarında çalışma imkanına sahiptir. Lojistik Bölümü düşük bir taban puanına da sahip olduğu için en popüler meslekler arasında yer alır.

10. Avukat

en çok atanan meslekler avukat

Türkiye’de çok sayıda hukuk fakültesi olmasına rağmen hukuk alanına duyulan ihtiyaç günden güne artmakta. Avukatlık mesleğini yapan kişiler, devlet kurumlarına Kamu Personeli Seçme Sınavı ile girebiliyor. Aynı zamanda gereken şartları sağlamaları durumunda kamuda; hazine avukatı, kaymakam, hakim gibi meslekleri icra etme hakları da bulunuyor. Dolayısıyla avukatlık en çok ataması olan meslekler kategorisinde bulunuyor. 

11. İmam

imam

Türkiye’de din işleri ile ilgili görevliler için çalışma imkanları bir hayli geniştir. Bu nedenle imamlık da en çok atanan meslekler arasında yer alır. Örneğin 2020 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı 3500 kişilik imam kadrosu açıldığını duyurmuştur.

12. Kur’an Kursu Öğreticisi

kuran kursu öğreticisi

Tıpkı imam gibi Kur’an kursu öğreticisi de ataması çok olan meslekler arasında yer aluyor. Bu mesleği camilerde, Diyanet’e bağlı kuruluşlarda, devlete bağlı Kur’an kurslarında yapmak mümkün.

13. İlköğretim Matematik Öğretmeni

ilköğretim matematik öğretmeni

Öğretmenlik alanında kamu atama kontenjanı bakımından en şanslı mesleklerden biri de ilköğretim matematik öğretmeni mesleğini yapan kişiler. Özellikle eğitim sisteminin 4+4+4 olmasıyla beraber öğretmenlik mesleğine duyulan ihtiyaç bir hayli fazlalaşmıştır. Dolayısıyla ilköğretim matematik öğretmenliği de en çok ataması olan meslekler sınıfına dahil olmuştur.

14. İngilizce Öğretmeni

ingilizce öğretmeni

İngilizce öğretmeni, ilköğretim ve ortaöğretim seviyelerinde görev alabildikleri için geniş istihdam imkanına sahiptir. Bu sebeple devlet kadrolarında ataması olan meslekler arasında yer alırlar.

15. Okul Öncesi Öğretmeni

en çok atanan meslekler okul öncesi öğretmeni

Birçok öğretmenlik alanına göre en çok atanan meslekler arasında yer alan okul öncesi öğretmeni mesleği, her yıl çok sayıda ataması yapılan bir meslek grubu. Okul öncesi öğretmenler için 2020 yılında KPSS taban puanı 75,97089 olarak belirlenmiştir. Bu puan da birçok öğretmenlik alanına göre oldukça düşüktür.

16. Özel Eğitim Öğretmeni

özel eğitim öğretmeni

Özel gereksinimli kişilerin eğitilmesi ile ilgilenen özel eğitim öğretmeni, atama puanlarının düşük olması ve istihdam alanlarının geniş olması nedeniyle oldukça popüler bir meslek. 2021 yılı itibarıyla da en çok atanan meslekler arasında yer alan özel eğitim öğretmenliği, aynı zamanda öğretmenlik mesleği içinde en düşük taban puanına sahip bölüm.

17. Rehber Öğretmeni

en çok atanan meslekler rehber öğretmeni

Rehber öğretmeni, ataması bundan 5 yıl önce daha kolay bir meslekti. Örneğin 60 puan ile atanma şansı elde edebiliyorlardı. Ancak hala edebiyat öğretmenliği, fen bilgisi öğretmenliği gibi birçok öğretmenlik mesleğine kıyasla rehber öğretmenliğinin ataması hala daha kolay gözüküyor. Çünkü her eğitim seviyesinde çalışma imkanları bulunuyor.

 

 

18. Sınıf Öğretmeni

sınıf öğretmeni

2010’lu yıllara kadar sınıf öğretmeni ataması çok azdı. Ancak 4+4+4 eğitim sistemi ile beraber sınıf öğretmenlerinin atama sayıları da arttı. Sınıf öğretmenleri için 2020 yılının haziran ayında 2831 kişilik bir atama kadrosu açıldı.

19. Türkçe Öğretmeni

türkçe öğretmeni

Türkçe öğretmeni, her eğitim seviyesinde çalışabildiği için istihdam alanları da oldukça geniştir. 2020 yılının Haziran ayında 1300 kişilik türkçe öğretmenliği kadrosu açılmıştır. Bu sayı ile birlikte en çok ataması olan meslekler arasında türkçe öğretmenliği de yer almıştır.

20. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni

din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni

Türkiye’de her yıl çok sayıda din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni alımı yapılıyor. Din kültürü öğretmenleri birçok eğitim seviyesinde görev alabildiği için KPSS puanları düşük ve atama sayıları ise bir hayli yüksektir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?