Serap Özpelit Türkoğlu

Serap Özpelit Türkoğlu

Merhaba! Ben, Serap Özpelit Türkoğlu. Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni, ÇDD Yaratıcı Drama Lideri, hikâye ve masal anlatıcısıyım. 1988 yılında Bolu’nun Mudurnu ilçesinde doğdum. 2011 yılında Balıkesir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldum. 2019 yılında başladığım Sakarya Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği bölümüne devam etmekteyim.

2011-2014 yılları arasında Bolu Mudurnu Çok Programlı Lisesinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak çalıştım. 2014-2016 yılları arasında Bolu Bilim Kolejinde Türkçe Öğretmenliği ve Eğitim Koçluğu yaptım. Ayrıca okulun içi program ve sunum hazırlama gibi görevler üstlendim. 2020 yılında Sakarya Bilim ve Sanat Merkezinde Yaratıcı Drama öğretmeni olarak görev aldım.

Pedagojik Formasyon ve Bilgisayar İşletmenliği sertifikalarına sahibim. Bunun dışında aşağıda saydığım sertifika ve seminerlere katıldım.

Yaratıcı Drama Eğitmenliği 1. Aşama

Yaratıcı Drama Eğitmenliği 2. Aşama

Yaratıcı Drama Eğitmenliği 3. Aşama

Yaratıcı Drama Eğitmenliği 4. Aşama

Yaratıcı Drama Eğitmenliği 5. Aşama

Yaratıcı Drama Eğitmenliği 6. Aşama Raportörlük

Doping Hafıza Teknikleriyle Edebiyat

Zekâ Oyunları Öğreticiliği (Geleneksel Oyunlar ve Zekâ Oyunları)

Diksiyon

Hızlı ve Etkili Okuma

Topluluk Önünde Konuşma ve Hitabet Geliştirme Uyum Eğitimi

Masal Anlatıcılığı Eğitimi

Çocuklara Nasıl Masal Anlatmalıyım

 

Verdiğim Atölye ve Seminerler:

Yaratıcı Drama Eğitimi

Farklı Mekânlarda Drama Atölyeleri

Yaratıcı Yazarlık Atölyesi

Hikâyemi Ben Yazıyorum Atölyesi

Empati Atölyesi

Müze Eğitimi Atölyesi

Doğaçlama Atölyesi

Yazınsal Türler Atölyesi

Farkındalık Atölyesi

Yaratıcılık Atölyesi

Masalımı Hayal Ediyorum Atölyesi

Masal ve Hikâye Anlatıcılığı Eğitimi

 

Benimle ve eğitimimle birlikte kazanacaklarınızı aşağıda özetleyeceğim.

1) Yaratıcı Drama Eğitimi

MEB Yaratıcı Drama Lideri/Eğitmeniyim. Çağdaş Drama Derneği bünyesinde yaklaşık iki yıl süren eğitimler sonucunda eğitimimi tamamladım. Bu alanda bir tez çalışmam bulunmaktadır.

Yaratıcı Drama, bir grubu oluşturan üyelerin yaşama deneyimlerinden yola çıkarak, bir amacın, düşüncenin, doğaçlama, rol oynama (rol alma) gibi tekniklerden yararlanarak, canlandırılmasıdır.

Bu canlandırma süreçleri deneyimli bir lider/ eğitmen eşliğinde yürütülürken kendiliğindenliğe (spontaniteye), şimdi ve burada ilkesine, -mış gibi yapmaya dayalıdır ve yaratıcı drama, oyunun genel özelliklerinden doğrudan yararlanır.

Yaratıcı Drama bireylerin olaylara farklı açılardan bakmalarına fayda sağlar, empati yeteneklerini geliştirir, kendi yaşam deneyimlerinden yola çıkarak gruba katkı sağlamalarını sağlar.

Yaratıcı Drama eğitimlerimi her yaştan bireylerle çalışmaktayım. Okul öğrenimi devam eden öğrenciler ile her kazanım yaratıcı drama yöntemiyle ele alınabilmektedir. Büyük yaştan bireyler ile de değerler eğitimi, yaratıcılık, kurum bazlı eğitimler vb. gibi her konu da detaylı bir şekilde yaratıcı drama yöntemiyle atölyeler şeklinde işlenebilmektedir. Öğretmenler ile derslerinde yaratıcı drama yöntemini nasıl kullanabilirler bu konuda atölye çalışmaları yapılabilir.

Yaratıcı yazma atölyesi de yaratıcı drama atölyeleri kapsamında işlenebilir. Örneğin storytelling yöntemi öncesi ön hazırlık olarak, hikâyeleştirme öncesi ön hazırlık, bir basamak olarak yaratıcı yazma atölyeleri yapılmaktadır.

Yaratıcı Drama Eğitimi

Farklı Mekânlarda Drama Atölyeleri

Yaratıcı Yazarlık Atölyesi

Empati Atölyesi

Müze Eğitimi Atölyesi (Çeşitli Müzelere gidilip müze ortamında müze tanıtımı yapılır, yaratıcı drama ile müze gezilir)

 

2) Masal ve Hikâye Anlatıcılığı Eğitimi

Masal anlatıcılığı kadim zamanlardan beridir süregelir ve dünyanın her yerinde karşımıza çıkar. Kültürden kültüre farklılıklar gösterir. Bunlar; anlatım tarzları, anlattıkları hikâyeler, toplum içindeki görevleri gibi öğeler olabilir. Masal anlatıcılığının kökleri şamanizme dayanır ve o zamanlardan bu yana insanları iyileştirmek, varoluşlarını hatırlatmak, ortak bir zaman ve alan yaratmak için anlatılır. 

Genellikle öğretmenler tarafından tercih edilen bu eğitim atölyeleri masal anlatıcılığı hakkında bilgi almak isteyenlerin tercih ettiği bir eğitimdir.

Masal anlatıcılığı eğitimleri kapsamında kurumsal olarak Hikâyeleştirme eğitimleri de vermekteyim. Kurumlar kuruluş hikâyelerini yazmadan önce anlatıcılık eğitimi aldıkları zaman hikâyelerini çok daha rahat yazabilmektedirler.

 

Büyük bir heyecanla sizlerin dersime katılmasını bekliyorum.

Sevgi ve selamlarımla…

Serap Özpelit Türkoğlu

Boğaziçi Enstitüsü | Eğitmen

{{dil.ogrenci_geribildirim}}
  • %100
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
5.00

{{dil.egitimcilerin_degerlendirmesi}}

Eğitimci Değerlendirmesi - 5.00
  • %100
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0

{{dil.yorumlar}}

{{yrm.yazar}}

{{yrm.baslik}}

{{yrm.yorum}}

Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




{{dil.yorum_ekle}}

  • {{dil.oylama_sorusu}}



    • Çok
      Kötü

    • Kötü

    • Orta

    • İyi

    • Çok İyi

{{dil.iletisim}}

Email

[email protected]

{{dil.sosyal_medya}}

{{dil.toplam_ogrenciler}}

0

{{dil.dersler}}

0

{{dil.yorumlar}}

1