Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir? Nasıl Uygulanır?


Bu yazımızda deneyimseloyun terapisi nedir? hep birlikte keşfedeceğiz. Çocukların fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişimini takip etmek ebeveynlerin sorumluluğundadır. Olası sorunları önceden fark etmeye çalışmak da öyle. Bu söylediklerimiz psikolojinin önemli konularından biridir. Psikolojik sapmaların erken fark edilerek müdahale edilmesi gerekmektedir. Burada amaç, sonradan oluşabilecek büyük sorunları önlemeye çalışmaktır. İster Türkiye’de ister diğer ülkelerde olsun çocukların gelişimini takip etmek birçok alanın yakından ilgilendiği bir konudur. Bu aşamada psikologlar ve pedagoglar gibi çocuklarla çalışan tüm uzmanların görevleri vardır. Bu görevlerden bir tanesi de çocuk gelişimindeki normal ve anormal gelişmeleri yakından takip etmektir. Sağlıklı gelişim için sorulacak onlarca soru vardır. Çocuklar için yapılması gereken şeyler nedir? Özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Ne tür önlemler alınmalıdır?

Bu ve bunun gibi birçok soru çoğu alanda en çok üzerinde durulan konulardan biridir. Bunun için birçok çalışma yapılmakta ve yeni bakış açıları geliştirilmekte. Bu sayede de farklı görüşler ortaya atılmaktadır. Çocuk psikolojisini tanıma, takip etme ve gerektiğinde müdahale etmek için kullanılan tekniklerden birisi de deneyimseloyun terapisidir. Oyun ile tedavi etme tekniği yurt dışında geliştirilmiştir. Bununla birlikte yaygın olarak kullanılmakta olan bir tekniktir. Bu sayede oyunun eğitici özelliğinin dışında sağaltıcı yönü de olduğu keşfedilmiştir. Ve oyunterapisi, psikoloji alanında kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle okul öncesi dönemindeki çocuklar söz konusu olduğunda oyunu bir iletişim aracı olarak kullanmak yaygındır. Kuşkusuz ki oyun, çocuklar için vazgeçilmez bir uğraştır. Nitekim bazı durumlarda da çocukla iletişim kurmak isteyen biri için işe yarayan tek araç olabilmektedir.

 

Oyun ile Tedavi Tekniği Nedir?

Şimdi de anlattıklarımıza ilişkin bir diğer soruya açıklık getireceğiz. Oyun ile tedavi tekniği nedir? Hep birlikte bu tekniği keşfedelim. Psikoloji alanında oyun terapisini kullanmanın gerekliliğini ve mantığını tam olarak anlayabilmeniz gerekmektedir. Bunun için de öncelikle oyun psikolojisi hakkında bazı temel bilgilerin bilinmesi önemli. Hadi gelin bu bilinmesi gerekenler nelerdir bundan bahsedelim.  Oyunu tanımadan önce psikoloji ile oyunu bağdaştırmanız gerekir. Şöyle düşünün. Oyun terapisine ihtiyacı olan bir çocuk var. Bu ihtiyaç, yapbozun bazı parçalarının eksik kalması gibidir.

Oyunun insanlık tarihi kadar eski ve evrensel olduğu görüşünü kabul edelim. Biliyoruz. Oyunu anlamak da bir o kadar karmaşık ve zor olduğu düşünülebilir. Oyunun ilk kez insanlık tarihinin hangi aşamasında ortaya çıktığı konusunda net bir bilgi yoktur. Fakat yazılı kaynaklar ve arkeolojik kazılar, oyunun çok önceden beri insanın hayatının bir parçası olduğunu kanıtlıyor. Dünyanın dört bir yanında yapılan arkeolojik kazılar, çocuk oyunlarının klasik Yunan ve Atina’ya kadar uzandığını keşfetmiştir. Antik Çin, Peru ve Mısır’da bu alana yönelik kazılar yapılmıştır. Bu kazılar sonucu çocukların oynadıkları topraktan ve metalden yapılmış oyuncaklar çıkartılmıştır. Ayrıca bu kazılarda oyun sahnelerini resimlendiği duvar resimleri de bulunmuştur. Bununla da kalmamıştır bulunan sonuçlar. Kazılar sonucu çeşitli seramikler de bulunmuştur. Elde edilen bulgulardan yola çıkalım. Fark ettiniz mi? O dönemlerde de günümüzde olduğu gibi tiyatro, dans, şarkı, oyun gibi aktiviteler süregelmiş. Oyun ile ilgili kazılarda bulunan bulguların dışında Antik Yunan düşünürleri Aristo ve Platon’un da çocuk oyunları hakkında görüşleri olmuştur. Plato çocukların gelişimlerini dönemlere ayırmıştır. Ve bu özelliklere göre özellikle 3-6 yaş çocuklar için oyunun önemine değinmiştir. Aristo da çocuğun gelişimini dönemsel olarak ele almıştır. Ve çocuğun eğitiminde oyun ve fiziksel alıştırmaların öneminden bahsetmiştir.

 

Çocuklar Üzerinde Oyun Terapisi Ne İşe Yarar?

Şimdi de çocuklar üzerinde oyun terapisi ne işe yarar? sorusuna açıklık getirelim.

Oyun terapisinde çocukta görülen birtakım problemleri maddeler halinde görelim ve bunları keşfedelim:

  • Aşırı kızgınlık hissetme,
  • Endişe içerisinde olma,
  • Üzüntü yaşama,
  • Korku hissetme,
  • Saldırgan davranışlar sergileme,
  • Kendine ya da diğerlerine zarar verme,
  • Aileden ayrılma korkusu,
  • Aşırı çekingenlik,
  • Davranışsal gerileme,
  • Öz güven sorunları,
  • Uyku problemleri,
  • Yeme ya da tuvalet sorunları,
  • Ailede yaşanan değişimlere uyum sağlamada yaşanan sorunlar,
  • Fiziksel nedeni olmayan mide bulantıları, baş ağrıları gibi rahatsızlıklar,
  • Sosyal ortamlardan kendini geri çekme,
  • Çok yakını dışındaki diğer insanlarla aynı ortamı paylaşmaktan çekinme,
  • Başka insanlarla diyalog haline girmek istememe,
  • Başkalarınca olumsuz değerlendirilmeye aşırı duyarlı olma,
  • Kendilerini sözlü olarak ifade etmekten çekinme,
  • Kendilerine soru sorulduğunda genellikle cevaplandırmaktan kaçınma.

Bu ve bunun gibi birçok problemi aşmak mümkün. Nasıl mı? Tabii ki oyun terapisiyle. Burada oyun terapistlerine büyük görev düşüyor. Oyun terapisti, eğitiminde öğrendiği bilgileri çocuğa doğru uygulayabilmelidir. Bu sayede çocuk oyun terapisiyle birlikte olumlu gelişmeler sergileyecektir. Doğru analiz ve yöntemlerde siz de çocuğun gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

 

Oyun Terapisi Eğitimi Sertifikası Nereden Alınmalı?

Şimdi de çoğu kişinin aklına takılan başka bir soruya açıklık getirelim. Oyun terapisi eğitimi sertifikası nereden alınmalı? Gelin hep birlikte bu soruya cevap arayalım.  Oyun Terapisi Eğitimi, sizin mesleğe atılmanıza vesile olacaktır. Ayrıca kişisel gelişiminize de katkı sağlayacaktır. Eğitim sonunda oldukça donanımlı bir hale geleceksiniz. Bununla birlikte çocuklarla olan iletişiminizi kuvvetlendireceksiniz. Ayrıca derslerde öğrendiğiniz bilgileri iş hayatınızda kullanacaksınız. Oyun Terapisti olarak kariyer planlaması yapacaksınız. Gerekli analiz ve raporları yapıp çocuklara katkı sağlayacaksınız. Çocuğun problemlerini belirleyip gerekli çözüm önerilerini sunacaksınız. Böylelikle hem işinizde başarılı olup hem de çocuklara yardımcı olacaksınız. Fakat her şeyden önce bu alanda eğitim almalısınız. Alacağınız eğitimin de kalite standartları içerisinde olması gerekir. Çünkü eğitimin ardından sizlere verilecek olan sertifikalarla öne çıkmaya çalışacaksınız. Tüm bunları ve daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.

Bu alanda çeşitli eğitim platformları eğitim vermektedir. Bu noktada sizin için en iyi olan enstitüyü bulmalısınız. Biliyoruz ki verilen eğitimin kalitesini araştırmak ve bu araştırma sonucunda elde edeceğiniz tavsiyelere uymak oldukça önemlidir. Güven esaslı ve tecrübeli eğitmenlerle çalışan bir enstitü arayışındaysanız sorunuzun cevabı tek bir kapıya çıkıyor: Boğaziçi Enstitüsü! Bu bakımdan Boğaziçi Enstitüsü size en iyi eğitimi verecek olan enstitüdür. Bunun sebebi Boğaziçi Enstitüsü tecrübeli akademik bir kadro ile çalışır. Eğitimlerin, katılımcıların geleceği için ne kadar önemli olduğunun bilincindedir. Bu sebeple eğitimde alacağınız dersler oldukça verimli ve keyifli geçer. Boğaziçi Enstitüsünün verdiği sertifikalar sizi rakiplerinizden bir adım öne çıkarır. Neden mi? Çünkü Boğaziçi Enstitüsü uluslararası akredite olan İngilizce sertifika vermektedir. Bunun yanında üniversite onaylı bir sertifika daha sunmaktadır. Eğitim bitirme sertifikasıyla beraber toplamda 3 sertifika sahibi olacaksınız ve bu sizi 3 adım öne geçirecek. Bu eğitimi edinmek için Boğaziçi Enstitüsü online eğitim platformunu ziyaret edebilirsiniz. Oyun Terapisi Eğitimi için inceleme yapabilirsiniz. Bu eğitimin yanında gelişiminize katkısı olacak başka eğitimlerin listesini de sizler için aşağıda paylaşıyorum. Yazıların üzerine tıklayarak istediğiniz eğitimin sayfasına ulaşabilir, burada araştırma yapabilirsiniz.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?