İyi Bir Gelecek, Küçük Bir Yatırımla Başlar! Acele Et, İş ve Kariyer Fırsatı Sunan Üniversite Sertifikalı Kurslara Şimdi Kaydol!
2024-03-29T12:00
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Yaşam Koçu Nedir?

Yaşam Koçu Nedir?


Yaşam koçu, bireylerin yaşadığı sorunları çözüme kavuşturmak için içindeki iyileştirici gücü açığa çıkarmayı hedefleyen profesyonel bir meslek elemanıdır. Yaşam koçu, kişinin hedef belirlemesine ve problemlerini anlamlandırmasına yardımcı olur.

Yaşam koçu, koçluk alanında yetkin olan kişidir. Herkes yaşam koçu olamaz, bu mesleği icra etmek için eğitim almak şarttır. Yaşam koçları, öğrendikleri kuramları ve koçluk becerilerini danışanların problemlerini çözmek için etkin olarak kullanır.

Yaşam Koçu Ne Demek?

yaşam koçu ne demek

Yaşam koçu, kişinin karşılaştığı sorunların çözümünü bulmasına yardımcı olan, hedef belirlemesini ve problemlerini anlamasını sağlayan bir meslek elemanıdır. Yaşam koçu, yaşam koçluğu eğitimi alarak bu alanda profesyonellik kazanan kişidir.

Yaşam koçu, kişilerin yaşadığı problemler karşısında sahip olduğu güçlü yönlerini aktif olarak kullanabilmesine ve potansiyelini en üst seviyeye çıkarabilmesine yardımcı olur. Yaşam koçu, seanslarda koçluk becerilerini kullanır ve bazı psikolojik kuramlardan yararlanarak hareket eder.

Yaşam Koçu Ne İş Yapar?

Yaşam koçu; problemlerini çözmek üzere kendisine başvuran kişilere yani danışanlara psikolojik destek verir, sorunlarının çözümünü bulmasını sağlar, bireylerin kendini tanımasına yardımcı olur. Yaşam koçu, danışanlarla düzenli olarak seans yapar ve gerekli durumlarda danışanları bir psikolog veya psikolojik danışman ile görüşmesi için yönlendirir.

Yaşam koçu, çözüm odaklı terapi yaklaşımı ve pozitif psikoloji ekollerinden yararlanarak danışanın güçlü yanlarını keşfetmesine yardımcı olur ve danışanın sorunlarını çözerken güçlü yanlarından yararlanmasını sağlar. Bu sayede danışanın kendini iyileştirme gücü ortaya çıkarılır ve potansiyelini kullanması sağlanır. 

Yaşam koçları nevrotik ve psikotik boyuttaki ağır psikolojik sorunlarla ilgilenmez. Bu gibi durumlarda mutlaka kişiyi ilgili ruh sağlığı uzmanlarına yönlendirir.

 

 

Yaşam Koçluğu Yasal mı?

Yaşam koçluğu için bir meslek kodu bulunmasa da yaşam koçluğu yapmak tümüyle yasal bir durumdur.

Yaşam koçluğu için herhangi bir meslek yasası bulunmamaktadır ancak bu mesleği yapmak yasak veya suç olarak kabul edilmemektedir. Yaşam koçluğu, çeşitli sertifika programlarına katılıp sertifika alarak yapılabilen bir meslektir.

Yaşam Koçu Nerelerde Çalışabilir?

Yaşam koçu şuralarda çalışabilir:

  • Koçluk ofisleri
  • Kişisel gelişim merkezleri
  • Sivil toplum kurumları

Yaşam Koçu Maaşları ve Kazançları Ne Kadar?

yaşam koçu maaşları ve kazançları

Yaşam koçu 10.000 TL ile 45.000 TL arasında kazanır.

Yaşam koçu maaşları ve kazançları, kişinin görev yaptığı koçluk ofisinin maddi durumuna, çalışılan danışan sayısına ve yaşam koçunun mesleğinde ne kadar popüler biri olduğuna göre değişir. Örneğin bir yaşam koçu mesleğin ilk yılında ortalama 10.000 TL maaş alır, iki yıl deneyimli bir yaşam koçu ortalama 12.500 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir yaşam koçu ise yaklaşık 15.000 TL ile 45.000 TL arasında maaş alır. 

Ayrıca bazı yaşam koçları belli bir kuruma bağlı hizmet vermez ve görüştüğü danışan sayısına göre para kazanır. Örneğin bu kişiler, sektörde ne kadar tanınan bir yaşam koçu olduklarına göre değişmekle birlikte ortalama 9000 TL ile 30.000 TL arasında para kazanır.

Yaşam Koçu Nasıl Olunur?

Yaşam koçu olmak için kişinin yaşam koçluğu eğitimi ve yaşam koçluğu sertifikası alması gerekir. Yaşam koçu olmak isteyen herkes, mezun olduğu üniversite bölümü fark etmeksizin bu iki kriteri yerine getirerek yaşam koçluğu yapabilir.

Yaşam koçu olmak için kişinin empatik, sabırlı, farklılıklara saygı duyan biri olması ve aktif dinleme becerilerinin gelişmiş olması da gerekir. Ayrıca etkili iletişim becerilerinin gelişmiş olması da bu mesleği yapmak için son derece önemlidir.

Lise Mezunu Yaşam Koçu Olabilir mi?

Yaşam koçu olmak için herhangi bir mezuniyet derecesi aranmaz. Bu nedenle lise mezunları gerekli eğitimleri alıp sertifika sahibi olarak yaşam koçu unvanı ile çalışmaya başlayabilir.

Yaşam Koçluğu Eğitimi Nedir?

yaşam koçluğu eğitimi nedir

Yaşam koçluğu eğitimi, yaşam koçluğu alanında bilgi sahibi olmak ve yaşam koçu olarak çalışmak isteyen kişiler için düzenlenen bir eğitim programıdır. Yaşam koçluğu eğitimi alan kişiler, yaşam koçu unvanına sahip olarak bu alanda çalışma imkanı yakalar.

Yaşam koçluğu eğitimi, gerek örgün eğitim kurumları tarafından gerekse online eğitim kurumları tarafından düzenlenir. İstanbul Boğaziçi Enstitüsünde yaşam koçluğu eğitimi online ortamda alanında yetkin bir eğitmen eşliğinde düzenlenir. Eğitimin online olması, öğrencilerin mekan ve zaman fark etmeden derslere katılmasına olanak tanır.

 

 

Yaşam Koçluğu Eğitimini Kimler Alabilir?

eğitimi kimler alabilir

Yaşam koçluğu eğitimini şu kişiler alabilir:

  • Yaşam koçu olarak çalışmak isteyenler
  • Yaşam koçluğu alanında sertifika almak isteyenler
  • Koçluk alanında yetkinlik kazanmayı hedefleyenler
  • Kişisel gelişim alanında kariyer yapmak isteyenler
  • Psikolojik danışmanlar
  • Psikologlar
  • Klinik psikologlar
  • Terapistler
  • Öğretmenler
  • Sağlık çalışanları

Yaşam koçluğu alanına ilgi duyan, koçluk ofisi açmak veya bu yaşam koçu olarak çalışmak isteyen herkesin yaşam koçluğu eğitimini alması gerekir. Ancak eğitim yanında sertifika alan kişiler, bu meslekte daha avantajlı hale gelir. Ayrıca alınan eğitimin üniversiteler gibi resmi kurumlar tarafından onaylı olduğuna da dikkat edilmelidir.

Yaşam Koçluğu Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Yaşam Koçluğu Eğitimi ortalama 10 ila 15 gün arası sürmektedir.

Ancak eğitimi düzenleyen kuruma ve kişinin öğrenme hızına göre yaşam koçluğu eğitim süresi değişiklik gösterebilir. Örneğin Boğaziçi Enstitüsünde Yaşam Koçluğu Eğitimi online eğitim yöntemiyle düzenlendiği için kişinin eğitime ayıracağı süre değişebilir.

Yaşam Koçluğu Eğitimi Ücretleri Ne Kadar?

Yaşam koçluğu eğitimi ücretleri 450 TL ile 15.000 TL arasında değişir.

Yaşam koçluğu eğitimi ücretleri; alınan eğitimin içeriğine, onaylı eğitim olup olmamasına ve kursu veren eğitmene göre değişir. Yaşam koçluğu eğitimi ücretleri, eğitimi düzenleyecek kuruma göre farklılık gösterebilir bu yüzden kursa kaydolmadan önce eğitimi alacağınız kurum ile iletişime geçmeniz gerekir.

Yaşam Koçluğu Eğitimi Nasıl Alınır?

nasıl alınır

Yaşam koçluğu eğitimi, şu adımlar uygulanarak alınır:

  • Yaşam koçluğu eğitimi almak için bu alanda eğitim veren kurumlar araştırılmalıdır.
  • Kurumun üniversite veya MEB onaylı olup olmadığı araştırılmalıdır.
  • Onaylı eğitim vermeyen kurumlardan eğitim alınmamalıdır.
  • Kurum hakkında emin olunduktan sonra eğitim içeriği incelenmelidir.
  • İçeriği ve eğitmeni kaliteli olan eğitimler tercih edilmelidir.
  • Yaşam koçluğu eğitimine kayıt yaptırmak için gerekli prosedürler uygulanmalıdır.
  • Eğitim ücreti ödenmelidir.
  • Belirlenen tarihlerde yaşam koçluğu eğitimine katılım sağlanmalıdır.

Yaşam Koçluğu Sertifikası Nedir?

yaşam koçluğu sertifikası nedir

Yaşam koçluğu sertifikası, yaşam koçluğu eğitimi sonunda katılımcıların yaşam koçu olduğunu kanıtlaması için hazırlanan belgedir. Yaşam koçluğu eğitimi sonunda varsa sertifika sınavına girilir ve sınavı geçen kişiler yaşam koçluğu sertifikası alır.

Yaşam koçluğu sertifikası, kişinin yaşam koçu olarak çalışabildiğini kanıtlaması açısından önemli bir belgedir. Ancak burada yaşam koçluğu sertifikasının mutlaka üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) gibi kurumlar tarafından onaylı olduğuna dikkat edilmelidir. Aksi takdirde eğitime katılım sağlanmamalıdır çünkü sertifika geçerli olmayacaktır.

Yaşam Koçluğu Sertifikası Nasıl Alınır?

Yaşam koçluğu sertifikası almak için yaşam koçluğu eğitimi alınmalı, eğitime düzenli katılım sağlanmalı ve eğitim sonunda düzenlenen sertifika sınavına girilmelidir. Sertifika sınavını geçen kişiler, yaşam koçluğu sertifikası almaya hak kazanır.

Boğaziçi Enstitüsünde online olarak düzenlenen yaşam koçluğu eğitimi sonunda katılımcılar uluslararası geçerli, üniversite ve enstitü onaylı olmak üzere toplamda üç adet sertifika alır. Bu sayede kişi, yaşam koçluğu alanındaki bilgi birikimini ve yetkinliğini yurt dışında ve yurt içinde kanıtlama imkanı bulur. 

Yaşam Koçluğu Sertifikası Ne İşe Yarar?

Yaşam koçluğu sertifikası şu işe yarar:

  • Kişinin yaşam koçu olarak çalışmasını sağlar.
  • Yaşam koçluğu alanındaki bilgi birikimini belgelemeye yarar.
  • Koçluk ofisi açmaya yardımcı olur.
  • Kişinin yaşam koçluğu alanında yetkin olduğunu kanıtlamasını sağlar.
  • Kariyerini yaşam koçluğu üzerine kurmak isteyenlere destek olur.
  • Öz geçmişi geliştirmeyi sağlar.
  • İkinci bir meslek sahibi olmaya katkıda bulunur.

Yaşam Koçluğu Ofisi Nasıl Açılır?

yaşam koçluğu ofisi nasıl açılır

Yaşam koçluğu ofisi açmak için şu adımlar uygulanmalıdır:

  • Geçerli bir yaşam koçluğu sertifikası alın.
  • Koçluk ofisi açmak istediğinize dair belediyeye bildirimde bulunun.
  • Vergi dairesine giderek kayıt işleminizi yapın.
  • Bir muhasebeciyle çalışın.
  • Ticaret odasında “danışmanlık” adı altında iş yapacağınıza dair kayıt oluşturun.
  • Kurumunuzla ilgili sosyal medya hesapları ve web sitesi açarak daha çok danışana ulaşın.

Yaşam koçluğu ofisi açmak için uygulanması gereken adımlar genel olarak yukarıdaki gibi olsa da süreç içerisinde dikkat edilmesi gereken birçok detay vardır. Örneğin belediyede, vergi dairesinde ve ticaret odasında gerekli işlemleri yapmak için hangi evraklara sahip olmanız gerektiğine ve nasıl başvuruda bulunmanız gerektiğine dair bilgi sahibi olmalısınız.

Online Yaşam Koçluğu Nasıl Yapılır?

Online yaşam koçluğu yapmak için şu adımlar uygulanmalıdır:

  • Online yaşam koçluğu yapmak için öncelikle kişinin yaşam koçluğu sertifikası alması gerekir.
  • Ardından danışan bulunur.
  • Sosyal medyada reklam vererek veya bir STK ile anlaşarak danışan bulunabilir.
  • Online yaşam koçluğu yapmak için Zoom, WhatsApp, Skype gibi uygulamalar aracılığıyla görüntülü görüşme yapılır.
  • Danışanın seans saatinde görüntülü görüşmeyi başlatması istenir.
  • Seans süresini geçmemek için yaşam koçu önceden bir kronometre ayarlamalıdır.
  • Seans bitiminde danışan ücreti EFT, havale gibi yöntemlerle yaşam koçunun önceden ilettiği banka hesabına ödemelidir.

Online yaşam koçluğu pandemiyle birlikte sık tercih edilen bir alan olmaya başladı. Online yaşam koçluğu, genel olarak seans yapmayı kolaylaştırsa da yüz yüze yapılan seanslar kesinlikle her iki taraf için daha verimli geçer. Çünkü yüz yüze yapılan yaşam koçluğu seanslarında daha etkili iletişim kurulmuş olur.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?