İyi Bir Gelecek, Küçük Bir Yatırımla Başlar! Acele Et, İş ve Kariyer Fırsatı Sunan Üniversite Sertifikalı Kurslara Şimdi Kaydol!
2024-04-01T12:00
online-egitimler-bogazici-enstitusu
S-Ticaret Nedir?

S-Ticaret Nedir?


S-Ticaret yani sosyal ticaret sosyal medya platformları aracılığıyla bir ürünün hedef kitleye tanıtılması ve satışının yapılmasıdır.

S-Ticaret sosyal medya platformlarının gelişmesi ve kısa sürede çok sayıda insana ulaşmasıyla popüler hale gelmiştir. Satıcılar markalarını ve ürünlerini kısa sürede daha çok müşteriye ulaştırmak için Instagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarını tercih etmektedir.

S-Ticaret sayesinde bir ürünün pazarlanması için gereken reklam maliyeti azalmakta ve üründen elde edilen kâr artmaktadır. Markalar tarafından sosyal ticaret bu yönüyle geleneksel ticaret yöntemlerine göre daha avantajlı gözükmektedir.

Sosyal Ticaret Ne Demek?

Sosyal ticaret; Instagram, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformları üzerinden yapılan ticaret faaliyetlerine verilen isimdir.

Sosyal ticaret sık kullanılan sosyal medya platformları üzerinden alışveriş sitelerine yönlendirme yapılarak gerçekleştirilir. Sosyal ticarette ürünü ya da hizmeti deneyimlemiş olan kişi, olumlu ya da olumsuz tecrübelerini diğerleriyle paylaşabilir. Kişinin ürün ya da hizmet hakkında olumlu deneyimi varsa diğer bireylere de ilgili ürün ya da hizmeti önerebilir. Bu sayede ürüne olan talep artacaktır. 

Sosyal Ticaretin Özellikleri Nelerdir?

Sosyal ticaretin özellikleri şunlardır:

  • Sosyal medya platformları üzerinden gerçekleştirilir.
  • Tamamen sanal ortamda ürünlerin pazarlanmasıdır.
  • Çeşitli alışveriş sitelerine yönlendirme içermektedir.
  • Sosyal medya üzerinden ödeme yapılması için altyapı gerektirir.

Sosyal Ticaretin Avantajları Nelerdir?

Sosyal ticaretin avantajları şunlardır:

  • Ürünlerin bağlı olduğu firmanın reklam maliyetlerini azaltır.
  • Pazarlama maliyetlerini azaltır.
  • Sosyal medya reklamları sayesinde marka bilinirliğini arttırır.
  • Deneyim paylaşımı yoluyla ticari faaliyeti arttırır.
  • Kişilerin ürün ya da hizmet hakkında kısa sürede detaylı bilgi sahibi olmasını sağlar.
  • Müşterilerin ürün hakkında kısa sürede geri bildirim yapmasına olanak sağlar.
  • Ürün ya da hizmete gösterilen ilginin niceliksel olarak grafiklerini sunar.
  • Kullanıcıları ürünleri satın almaya yöneltecek ikna süresini kısaltır.

S-Ticaret Hangi Platformlarda Yapılır?

S-Ticaret şu platformlarda yapılır:

  1. Instagram
  2. Facebook
  3. Twitter

1. Instagram

S-Ticaret yapılan platformlardan ilki Instagram’dır. Instagram sosyal ticaret faaliyetlerinin en popüler olduğu sosyal medya platformlarından biridir.

Instagram üzerinden s-Ticaret yapmanın iki yolu vardır. Bunlardan ilki, ürünleri tanıtmak ve satmak amacıyla bir Instagram hesabı açmaktır. Instagram hesabında ürün fotoğrafları, videoları ve ürün hakkında detaylı açıklamalar paylaşılmalıdır. Bu sayede ilgili ürün ya da hizmete ihtiyaç duyan kullanıcılar kısa sürede hesaba ulaşabilir. Marka sahipleri ürünlerini daha fazla kullanıcıya tanıtmak amacıyla Instagram reklamları oluşturabilmektedir.

Instagram üzerinden s-Ticaret gerçekleştirmenin diğer bir yolu ise takipçi sayısı fazla olan ve deneyim paylaşan kişilerle yani influencerlar ile iş birliği yapmaktır. Yapılan iş birliğine bağlı olarak influencerı takip eden kitle ürün hakkında kısa süre içinde bilgi sahibi olacaktır. Bu sayede markanın ve ürünün bilinirliği artacaktır.

2. Facebook

S-Ticaret faaliyetleri gerçekleştirmek için tercih edilen diğer bir platform da Facebook'tur. Facebook üzerinden erişilebilen Facebook Business sayesinde işletme, marka ve kuruluşlar ürün/hizmet tanıtımı gerçekleştirebilir.

Sosyal ticarete uygun pazarlama stratejileri Facebook Business üzerinden kullanıcılarla paylaşılmaktadır. Ayrıca işletme sahipleri Facebook Business platformu üzerinden Facebook reklamları oluşturabilir.

Sosyal ticaret faaliyetlerini yürütmek amacıyla sosyal medya kullanıcıları karşılaştıkları ürünle ilgili alışveriş sitesine yönlendirilmelidir. Facebook Business sayesinde markalar satış yaptıkları web sitelerine müşterileri anlık olarak yönlendirebilmektedir. 

3. Twitter

Twitter platformunda kullanıcılar paylaşımlarını dikkat çekici hale getirerek s-Ticaret alanında faaliyet göstermektedir. Twitter’da ürün/hizmet pazarlamak için dikkat çekici görseller ya da başlıklar kullanılır. Kullanıcılar akış sayfasında dikkat çekici tweetleri incelerken ilgili ürünlerle de tanışmaktadır. Satışı yapılmak istenen ürünün web site yönlendirmesi de atılan tweetle beraber paylaşılmaktadır. Bu sayede ürün ve hizmetlerin daha fazla kullanıcıya tanıtılması hedeflenmektedir. Twitter üzerinden s-Ticaret faaliyetleri sürdürmek isteyen kişiler Twitter reklam modellerini öğrenmelidir. Twitter sosyal ticaret alanında Instagram ve Facebook’a kıyasla daha az tercih edilmektedir.

Sosyal Ticaret Nasıl Yapılır?

Sosyal ticaret, marka ve kuruluşların belirledikleri sosyal medya platformlarında ürün ya da hizmetlerini kullanıcılara tanıtması ve satın almaya yönlendirmesi şeklinde yapılır.

Sosyal ticaret yapmak için öncelikle ürünlerin detaylı fotoğraf ve videolarına ihtiyaç duyulmaktadır. Detaylı video ve fotoğraflar kullanıcılara pazarlanmak amacıyla Instagram, Facebook ve Twitter gibi platformlara yüklenmelidir. Yüklenen fotoğraflar, ürün açıklamaları ve önceden ürünü kullananların deneyim paylaşımları, hedef kitlenin dikkatini çekecek pazarlama stratejileri uygulanarak sunulmalıdır. Sosyal ticaret faaliyetleri sonucunda ürüne olan talebi arttırmak, daha yüksek kâr elde etmek ve marka bilinirliğini arttırmak hedeflenmektedir.

 

 

E-Ticaret Nedir?

E-Ticaret yani elektronik ticaret, ürün ve hizmetlerin müşterilere tamamen elektronik ortamda sunulması ve satışının yapılmasıdır.

E-Ticaret teknolojinin gelişmesiyle beraber geleneksel ticaret yöntemlerinin yerini almıştır. E-Ticaret faaliyetlerini yürütürken markanın ya da kurumun fiziksel bir mağazaya sahip olması gerekmemektedir. Markalar müşterilere elektronik ortam üzerinden ulaşmaktadır.

Bir markanın e-ticaret yapması için öncelikle resmi prosedürleri gerçekleştirmesi ve bir şirket kurması gerekir. Bu şekilde markanın kazancı kayıt altına alınmaktadır. Daha sonra müşterilerin elektronik ortamda ödeme yapabilmesi için çeşitli bankalar ve online ödeme platformları ile iş birlikleri kurulur.

E-Ticaret ile Sosyal Ticaret Farkı Nedir?

E-Ticaret ve sosyal ticaret arasındaki fark; sosyal ticaret (s-Ticaret) faaliyetlerinin Instagram, Twitter, Facebook gibi sosyal medya platformları üzerinden yürütülmesi ancak e-Ticaret için illa bir sosyal medya platformuna ihtiyaç duyulmamasıdır.

E-Ticaret, ilgili ürünlerin satışa sunulacağı herhangi bir web sitesi kurularak ve müşterilerin online ödeme yapması sağlanarak gerçekleştirilebilir. E-Ticaret bir ürünün satışının elektronik ortamda başarılı şekilde gerçekleştirilmesine odaklanırken sosyal ticaret (s-Ticaret) ürünün kısa sürede daha fazla kişi tarafından satın alınmasına yönelik pazarlama hamleleri geliştirmektedir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?