online-egitimler-bogazici-enstitusu
Fotoğrafçılık Eğitimi Nedir?

Fotoğrafçılık Eğitimi Nedir?


Fotoğrafçılık eğitimi, fotoğrafçılık yapmak isteyen kişilere bu alanda uygulanan teknikleri, ekipmanların kullanımını vb. öğretmek için düzenlenen bir kurstur. Fotoğrafçılık eğitimi, profesyonel veya temel düzeyde olmak üzere farklı seviyelere yöneliktir ve uzaktan eğitim ya da yüz yüze uygulamalı olacak şekilde düzenlenebilir.

Fotoğrafçılık eğitimi ile kişi; dijital fotoğraf makinesinin nasıl kullanıldığını, bu alanda kullanılan temel veya profesyonel düzeyde teknikleri, kavramları, ışık ve renk ayarının yapımı, pozlama teknikleri gibi alanlarda bilgi edinir. Bu sayede kişi, eskisine göre daha etkileyici görüntüler yakalayabilir ve yeteneğini mesleğe dönüştürebilir.

Fotoğrafçılık Kursu Ne İşe Yarar?

Fotoğrafçılık Kursu Ne İşe Yarar

Fotoğrafçılık kursu, kişinin gerekli teknikleri öğrenmesini sağlayarak fotoğrafçılık mesleğini yapmasını sağlar ve dolayısıyla kişiye yeni bir kazanç kapısı açar. Fotoğraf çekmeyi bilen ancak bu alanda profesyonel olmak isteyen kişilerin de bilgi birikimini arttırmasını sağlar.

Bu eğitime katılan kişiler, görüntüye farklı açılardan bakmayı öğrenerek daha etkileyici pozlar yakalamayı ve kompozisyon oluşturmayı öğrenir. Böylece daha kaliteli, yaratıcı ve özgün çalışmalar yapılabilir. Kişi, zamanla pratik yaptıkça kendini bu alanda geliştirebilir ve bir fotoğraf sanatçısı olabilir.

Fotoğrafçılık Kursuna Kimler Katılabilir?

Fotoğrafçılık kursuna şu kişiler katılabilir:

  • İlgili alanda kullanılan teknikleri öğrenmek isteyenler
  • Mevcut bilgi düzeyini geliştirmeyi hedefleyenler
  • Yeni bir meslek edinmek isteyen kişiler
  • Ek gelir elde etmeyi amaçlayanlar
  • Yeteneğini ve hobisini mesleğe dönüştürmek isteyenler
  • Üniversite okumadan meslek sahibi olmak isteyenler
  • Fotoğrafçılık alanına ilgi duyan herkes

Fotoğrafçılık kursuna katılmak için belli bir başvuru kriteri yoktur. Üniversitede bu alan üzerine eğitim almamış kişiler de kursa katılıp kendini geliştirebilir. En az ilkokul mezunu olmak, eğitimi almak için yeterlidir. 

 

 

Fotoğrafçılık Eğitimi Nasıl Alınır?

fotoğrafçılık eğitimi nasıl alınır

Fotoğrafçılık eğitimi, bu alanda eğitim düzenleyen kurumlara kayıt yaptırarak alınır. Üniversiteler, halk eğitim merkezleri, özel kurs merkezleri, belediyelere bağlı İSMEK gibi eğitim kurumları gibi yerlere başvurarak fotoğrafçılık eğitimi alınabilir.

Ancak bu noktada eğitimi düzenleyen kurumun ne kadar güvenilir olduğuna ve sertifika verip vermediğine bakmak gerekir. Örneğin üniversite onaylı ya da MEB onaylı eğitim veren kurumlar daha güvenilirdir. Bu kurumlar tarafından düzenlenen eğitimler iş başvurularında da geçerli olmaktadır.

Ayrıca fotoğrafçılık kursunun yüz yüze mi yoksa online ya da uzaktan eğitim yöntemiyle mi düzenlendiğini de gözden geçirmek önemlidir. Örneğin online eğitimde derslere katılım için mekan ve zaman kısıtlaması bulunmazken yüz yüze düzenlenen kurslarda dersler belli bir zamanda ve mekanda yürütülür.

Fotoğrafçılık Kursunda Ne Öğretilir?

Fotoğrafçılık kursunda şu konular öğretilir:

  • Temel fotoğrafçılık terimleri
  • Fotoğraf makinesinin bölümleri
  • Makinenin çalışma şekli
  • Işık ve renk ayarını yaparken uygulanacak adımlar
  • Beyaz ayarının tanımı, önemi ve uygulanması
  • Doğru pozlama yapmak için dikkat edilmesi gerekenler
  • Farklı çekim teknikleri
  • Kompozisyon oluşturma
  • Sabit ve hareketli nesnelerin çekimi
  • Doğal ve yapay ışıkta çekim teknikleri
  • Etkileyici poz yakalamak için kullanılan yardımcı araç gereçler

Her kursta farklı konular ele alınabilir. Eğitimin temel ya da profesyonel düzeyde olmasına bağlı olarak konu başlıkları değişebilir. Ancak genel olarak yukarıdaki konuları iyi bir şekilde öğreten kurslara katılmak, yapılacak en iyi seçim olacaktır.

Fotoğrafçılık Kursu Ne Kadar Sürer?

kurs ne kadar sürer

Fotoğrafçılık kursu, ortalama 1 ay ile 3 ay arasında sürer. 

Fotoğrafçılık kursunun kapsamına, temel ya da profesyonel düzeyde olmasına bağlı olarak alınacak eğitimin süresi değişebilir. Bazı özel öğrenim kurumlarında ise bu alanda düzenlenen eğitimler yaklaşık 3 saat ile 5 saat arasında sürer. Kişi, bu alanda ne kadar bilgi edinmek istiyorsa ona göre seçim yapmalıdır.

Fotoğrafçılık Sertifikası Nasıl Alınır?

Fotoğrafçılık Sertifikası Nasıl Alınır

Fotoğrafçılık sertifikası, bu alanda düzenlenen bir eğitime katılıp ders sürecinin ardından varsa sınava girerek alınır. Sınavda başarılı olan kişiler sertifika almaya hak kazanır ancak bazı kurumlarda sınav düzenlenmeden belge alınabilir.

Bu alanda alınacak sertifikaların geçerli olması için üniversiteler veya MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) gibi resmi kurumlar tarafından onaylı olması gerekir. Aksi takdirde alınan sertifikanın iş başvurularında bir geçerliliği olmayabilir.

Fotoğrafçılık Sertifikası Ne İşe Yarar?

Fotoğrafçılık sertifikası, kişinin fotoğrafçılık alanındaki bilgi birikimini belgelemesini ve fotoğrafçı olarak çalışmasını sağlar. Kişinin bu alanda öz geçmişini daha donanımlı hale getirmesine ve iş başvurularında rakiplerine kıyasla bir adım olmasına imkan verir.

Fotoğrafçılık sertifikası sayesinde üniversite okumadan meslek edinmek, ek kazanç elde etmek, ikinci bir mesleğe sahip olmak mümkündür. Ayrıca sertifika, bu alana ilgi duyan kişilerin hobisini mesleğe dönüştürerek bu işten para kazanmasını sağlar.

Fotoğrafçı Nasıl Olunur?

Fotoğrafçı Nasıl Olunur

Fotoğrafçı olmak için farklı çekim tekniklerini bilmek, makinenin kullanımına hakim olmak ve farklı ışıklarda nasıl pozlama yapmak gerektiğini bilmek gerekir. Tüm bunlar ise deneyim yoluyla ya da profesyonel bir eğitim alarak mümkün olur.

Örneğin üniversitede Fotoğraf ve Video ya da Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü gibi alanlarda eğitim alan kişiler, bu mesleği yapabilir. Ancak bu mesleği yapmak için üniversitede ilgili bölümleri okumak şart değildir. En az ilkokul mezunu olup özel kurs merkezleri tarafından düzenlenen fotoğrafçılık eğitimlerine katılarak da bu mesleği yapmak mümkündür.

Fotoğrafçı Olmak için Hangi Bölüm Okunmalı?

Fotoğrafçı olmak için Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü ya da Fotoğraf ve Video Bölümü okunmalıdır. Ancak bu bölümleri okumadan yalnızca fotoğrafçılık eğitimi alan kişiler de bu mesleği yapabilir.

Fotoğrafçı olmak için kişinin önce temel, ardından profesyonel düzeyde kurs alması ve bol bol çekim yaparak kendini geliştirmesi gerekir. Kişi; iç mekanda, dış mekanda, gündüz ve gece ışığında farklı denemeler yaparak bu mesleği iyi derecede öğrenmelidir.

Fotoğrafçı Olmak için Hangi Lise Okunmalı?

fotoğrafçı olmak için hangi lise okunmalı

Fotoğrafçı olmak için mesleki ve teknik liselerin Grafik ve Fotoğraf Bölümü okunmalıdır. Ancak iletişim meslek liselerinde Radyo ve Televizyon Bölümü okuyanlar da bu alana hakimdir. 

Lisede bu bölümleri okumayan kişiler de mesleği icra edebilir. Örneğin üniversitede ilgili bölümleri okuyan ya da bu alanda kursa katılan kişiler de bu meslekte çalışabilir.

Fotoğrafçı Maaşları Ne Kadar?

Fotoğrafçı maaşları

Fotoğrafçı maaşları ortalama 8600 TL ile 20.000 TL arasında değişir.

Fotoğrafçı maaşları; kişinin alanında ne kadar tanınan biri olduğuna, mesleki deneyimine, çalıştığı kuruma ve çalışma biçimine (freelance, tam zamanlı vb.) göre değişir. Örneğin mesleğe yeni başlayan bir fotoğrafçı ortalama 8600 TL maaş alır, iki yıl deneyimli bir fotoğrafçı 9300 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir fotoğrafçı ise 10.000 TL ile 20.000 TL arasında maaş alır.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?