İyi Bir Gelecek, Küçük Bir Yatırımla Başlar! Acele Et, İş ve Kariyer Fırsatı Sunan Üniversite Sertifikalı Kurslara Şimdi Kaydol!
2024-03-29T12:00
online-egitimler-bogazici-enstitusu
C Programlama Dili Nedir?

C Programlama Dili Nedir?


C programlama dili, UNIX işletim sistemini geliştirmek için B dili kullanılarak üretilen bir programlama dilidir. C programlama dili daha çok karmaşık programlar geliştirirken kullanılır.

C programlama dili, Python ve C++ yazılım dilinin aksine yeni programlama dilleri üretmeye imkan vermektedir. C yazılım dilini öğrenen kişiler, diğer programlama dillerini de rahatlıkla öğrenebilir çünkü C programlama dili diğer yazılım dillerinin temelini oluşturmaktadır.

C Yazılım Dili Nedir?

C yazılım dili, yeni programlama dilleri yazma imkanı sunan ve karmaşık programlama işlemlerinde kullanılan yapısal bir programlama dilidir.

C yazılım dili; C++, Java ve C# gibi diğer programlama dillerinin temelini oluşturduğu için son derece kullanışlıdır ve kolay öğrenilir. C yazılım dilinin yapısal bir programlama dili olması, karmaşık kodların bloklara bölünerek kolay bir şekilde yazılabilmesi anlamına gelmektedir.

C Programlama Dilini Kim Buldu?

C programlama dilini bilgisayar programcısı Ken Thompson ve Dennis Ritchie, 1972 yılında AT&T Bell laboratuvarlarında UNIX işletim sistemini geliştirirken buldu.

Ken Thompson ve Dennis Ritchie, C programlama dilini B yazılım dilinden türeterek bulmuştur. Daha sonra Dennis M. Ritchie, Brian Kernighan ile yazdığı "C Programlama Dili" adlı bir kitap çıkarmış ve bu kitabın ardından C programlama dili yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır.

C Dili Hala Kullanılıyor mu?

C dili, çok eski bir programlama dili olmasına rağmen günümüzde hala işlevselliğini koruyor ve kullanılıyor. Özellikle işletim sistemlerinde ve veri tabanı sistemlerinde C programlama dili günümüzde hala kullanılmakta.

C Programlama Dili Ne İşe Yarar?

C programlama dili daha çok karmaşık yazılımları üretmek noktasında işe yarar. C programlama dili UNIX çekirdeğini oluşturmak, işletim sistemlerini programlamak, robot yapmak ve yeni bir yazılım dili oluşturmak için kullanılır.

 

 

C Programlama Dili ile Neler Yapılabilir?

C programlama dili ile şunlar yapılabilir:

  1. İşletim sistemi oluşturmak
  2. Robot yapmak
  3. Yazılım dili oluşturmak
  4. Windows programları geliştirmek
  5. Oyunların arka plan kodlamalarını yazmak
  6. Veri tabanı sistemi geliştirmek
  7. Kelime işlemci oluşturmak

1. İşletim Sistemi Oluşturmak

C programlama dili en çok işletim sistemi oluşturmak için kullanılır. Hatta C programlama dili, UNIX işletim sistemini geliştirmek için ortaya çıkmıştır. İlk bulunuşundan bugüne kadar işletim sistemlerini geliştirmede kullanılır.

2. Robot Yapmak

C programlama dili eski bir dil olmasına rağmen robot üretiminde de kullanılmaktadır. Örneğin gömülü sisteme sahip çamaşır makinesi, hesap makinesi gibi araçların üretiminde C yazılım dili kullanılır.

3. Yazılım Dili Oluşturmak

C programlama dili, diğer popüler programlama dillerinin aksine yeni bir yazılım dili oluşturmayı sağlar. Örneğin Java, C# ve C++ gibi en çok kullanılan yazılım dilleri, C programlama dili kullanılarak geliştirilmiştir.

4. Windows Programları Geliştirmek

C programlama dili, Windows işletim sisteminin kullanıldığı bilgisayarlar için masaüstü uygulamaları geliştirmede de kullanılır. 

5. Oyunların Arka Plan Kodlamalarını Yazmak

C programlama dili ile oyun geliştirmek zordur çünkü tasarıma dayalı bir dil değildir. Ancak oyunların arka planında çalışan işlemlerin yazılmasında C dili kullanılır.

6. Veri Tabanı Sistemi Geliştirmek

C programlama dili ile yapılabilecekler arasında veri tabanı sistemleri geliştirmek de yer alır. Nitekim Oracle, MySQL ve Git gibi veri tabanlarının geliştirilmesinde C yazılım dili kullanılmıştır.

7. Kelime İşlemci Oluşturmak

Kelime işlemci, dijital ortamda yazı yazmaya yarayan notepad, Microsoft Word gibi programlardır. Kelime işlemci programlarının geliştirilmesinde de C programlama dili kullanılır.

C Dili ile Oyun Yapılabilir mi?

C dili ile oyun yapmak çok uzun işlemler gerektirebilir çünkü C yazılım dilinde tasarım ve görsellik adına özellikler yeterli sayıda bulunmamaktadır.

C programlama dili için daha çok performans önemlidir. Bu yüzden C dili oyun yapmak çok uzun zaman alır. Ancak C dili ile oyunların arka planında çalışan işlemler geliştirilebilir. Dolayısıyla oyun yapmak için C dili yerine Python yazılım dili, C++ programlama dili gibi farklı yazılım dillerinden yararlanılabilir.

C ve C++ Arasındaki Farklar Nelerdir?

C ve C++ arasındaki farklardan ilki, C++ yazılım dilinin C dili kullanılarak geliştirilmesidir. C programlama dili yapısal bir dil iken C++ nesne yönelimli (OOP) bir dildir. C programlama dili ile oyun üretmek pek mümkün değildir ancak C++ ile oyun geliştirmek oldukça kolaydır.

İki dil benzer özellikler gösterse de aynı değildir. C ve C++ arasındaki farklardan bir diğeri ise C yazılım dilinin C++ programlama diline göre daha alt seviyede olmasıdır. Ancak C programlama dili, C++ yazılım dilinin temelini oluşturduğu için ilk olarak bunu öğrenmek gerekir.

 

 

C Programlama Dili Nasıl Öğrenilir?

C programlama dili, bu dili öğreten eğitimlere katılarak ya da bu alanda yazılmış kitapları alarak öğrenilebilir. C programlama dilini öğrenmek için bol pratik yapmak gerekir aksi halde sadece kod yapılarını bilmek yeterli olmayacaktır.

C Eğitimi Nedir?

C Eğitimi, C programlama dilinin nasıl ve hangi alanlarda kullanıldığına ilişkin kapsamlı eğitim veren bir kurstur.

C Eğitimi’nde anlatılan örnek uygulamalar ile kişi bu dili nasıl kullanacağını detaylı şekilde öğrenmiş olur ve bu yazılım dilini kullanarak çeşitli uygulamalar geliştirebilir.

C Programlama Dilini Öğrenmek Kolay mı?

Evet, C programlama dilini öğrenmek kolaydır; yazılıma yeni başlayanlar için C programlama dilini öğrenmek idealdir.

C yazılım dili, kodları bloklara ayırmanıza imkan verdiği için kolay bir şekilde öğrenilebilir. Ayrıca programlamanın temellerini öğrenmek ve yazılımın mantığını kavramak için C programlama dilini öğrenmek son derece idealdir.

C Programlama Dilini Öğrenmek Ne Kadar Sürer?

C programlama dilini öğrenmek, kişinin hızına bağlı olarak değişmekle birlikte 4 ile 8 ay arasında öğrenilebilir.

C programlama dilini tam olarak öğrenmek için kişinin bu dili pratik etmesi gerekir. Pratik ile birlikte C yazılım dilini tam olarak öğrenmek daha uzun zaman alabilir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?