Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Beyaz Şapkalı Hacker Nedir?

Beyaz Şapkalı Hacker Nedir?


Beyaz şapkalı hacker, diğer adıyla etik hacker ya da white hat hacker, kötü niyetli bilgisayar korsanlarının güvenlik açıklarını tespit edip bilgisayar ve ağ sistemlerine zarar vermemesi için çalışan bilgisayar korsanıdır.

Beyaz şapkalı hacker, siyah şapkalı ya da gri şapkalı hackerların bilgisayar ve ağ sistemlerine zarar vermek, verileri manipüle etmek gibi amaçlarla yapabileceği kötü niyetli işlemlerin önüne geçmek için çalışır. Beyaz şapkalı/etik hackerlar kötü niyetli bilgisayar korsanlarının kullandığı çoğu yöntemi bilir ancak bu yöntemleri güvenlik açıklarını önlemek ve bilgisayar sistemlerini korumak için uygular.

Beyaz Şapkalı Hacker/Etik Hacker Ne Demek?

Beyaz şapkalı hacker/etik hacker, bilgisayar ve ağ sistemlerinin kötü niyetli hackerlardan korunması için çalışan iyi niyetli bilgisayar korsanlarıdır.

Beyaz şapkalı hacker/etik hacker, siyah şapkalı hackerların tersine bilgisayar sistemlerine zarar vermek için değil onları korumak ve güvenliğini sağlamak için çalışır. Bu yüzden birçok büyük firma, beyaz şapkalı hackerları yani etik hackerları istihdam etmektedir.

Beyaz Şapkalı Hacker Olmak Yasal mı?

Evet, beyaz şapkalı hacker olmak yasaldır ve hatta diğer ismi etik hacker olarak bilinmektedir. 

Beyaz şapkalı hackerlık, bilgisayar sistemlerinin güvenliğini sağlamayı amaçladığından yasal olarak kabul edilir. Nitekim beyaz şapkalı hackerlar büyük firmalarda ya da devlet kurumlarında maaşlı olarak çalışabilirler.

Nasıl Beyaz Şapkalı Hacker/Etik Hacker Olunur?

Beyaz şapkalı hacker/etik hacker olmak için Beyaz Şapkalı Hacker (CEH) Eğitimi’ne katılım sağlanır, eğitim sonunda yapılan sınava girerek başarılı olunur ve CEH Sertifikası alınır.

Beyaz şapkalı hacker/etik hacker olmak için bilgisayar ve ağ sistemleri alanında bilgili olmak, işletim sistemlerinin nasıl çalıştığına hakim olmak, temel programlama bilgisine sahip olmak da gerekir. Ayrıca hackleme işleminde sıklıkla kullanılan Python dili, C ve C++ programlama dili de iyi derecede bilinmelidir. Bu alanlarda ön bilgisi olan kişiler Beyaz Şapkalı Hacker (CEH) Eğitimi’ni daha verimli geçirir. 

Beyaz Şapkalı Hacker (CEH) Eğitimi’ni ve CEH Sertifikası’nı almak şart değildir fakat bu eğitimde kişi beyaz şapkalı/etik hackerlik ile ilgili pek çok bilgi öğrendiği için ve bu bilgileri sertifika ile kanıtlayabildiği için iş görüşmelerinde bir adım önde olur.

 

 

Beyaz Şapkalı Hacker Ne İş Yapar?

Beyaz şapkalı hacker; ağ ve bilgisayar sistemlerine yönelik yapılabilecek hackleme işlemlerine karşılık önlem alır, bu sistemlerde meydana gelen hasarları giderir, yapılan saldırılarla mücadele eder.

Beyaz şapkalı hacker, kötü niyetli bilgisayar korsanı olarak tanımlanan siyah şapkalı hackerların kullandığı tekniklerden yararlanır ancak bu yöntemleri iyi niyetli bir şekilde kullanır.

Beyaz Şapkalı Hacker Olmak için Hangi Bölüm Okunmalı?

Beyaz şapkalı hacker olmak için zorunlu olmamakla beraber üniversitede Bilgi Güvenliği Teknolojisi, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Mühendisliği gibi bölümler okunmalıdır. Ardından Beyaz Şapkalı Hacker (CEH) Eğitimi alınarak bu alanda kapsamlı bilgi edinilmelidir.

Beyaz Şapkalı Hacker (CEH) Eğitimi Nedir?

Beyaz Şapkalı Hacker (CEH) Eğitimi, beyaz şapkalı (white hat/etik) hacker olmak isteyen kişiler için düzenlenen bir kurs programıdır.

Beyaz Şapkalı Hacker (CEH) Eğitimi; ağ ve bilgisayar sistemlerine yönelik saldırıları önleme, saldırılarla mücadele etme gibi alanlarda eğitim verir. Beyaz Şapkalı Hacker (CEH) Eğitimi, kişinin kötü niyetli bilgisayar korsanlarının kullandığı yöntem ve teknikleri öğrenmesini sağlayarak bu alanlarda önlem almasına yardımcı olur.

CEH Sertifikası Nedir?

CEH Sertifikası, Beyaz Şapkalı Hacker (CEH) Eğitimi alan kişilerin bu alanda yetkinliklerini  kanıtlamasını sağlayan bir belgedir.

CEH Sertifikası sayesinde kişi etik hacker yani beyaz şapkalı (white hat) hacker olabilir. CEH Sertifikası, kişinin kötü amaçlı bilgisayar korsanlarının saldırılarına yönelik mücadele edebilir yetkinlikte olduğunu göstermektedir.

CEH Sertifikası Ne İşe Yarar?

CEH Sertifikası, kişinin kötü amaçlı hackerlara yönelik mücadele edebilir nitelikte olduğunu kanıtlamasını sağlar. CEH Sertifikası alan kişiler belgelerini öz geçmişlerine ekleyerek iş başvurularında öne geçebilirler. CEH Sertifikası, kişinin beyaz şapkalı/etik hacker olarak istihdam edilmesine yardımcı olmaktadır.

CEH Sertifikası Ücreti Ne Kadar?

CEH Sertifikası ücreti, eğitimin alındığı kuruma göre değişmekle birlikte ortalama 250 TL ile 1450 TL aralığındadır.

CEH Sertifikası sahibi olmak için alınan Beyaz Şapkalı Hacker (CEH) Eğitimi’nin ücreti ise 5430 TL ile 8120 TL arasında değişir. Doküman incelemek için istenen ücret 870 TL, sınav ücreti teorik ve uygulamalı alan için 2240 TL'dir. Dolayısıyla CEH Sertifikası almak için ödenecek ücret toplamda 12.230 TL ile 14.920 TL arasında değişmektedir.

Beyaz Şapkalı Hacker Maaşları Ne Kadar?

Beyaz şapkalı hacker maaşları 7000 TL ile 30.000 TL arasında değişmektedir.

Beyaz şapkalı hacker maaşları; mesleğe yeni başlayan biri için ortalama 7000 TL, iki yıl deneyimli bir beyaz şapkalı/etik hacker için 8500 TL, üç yıl ve üzeri kadar deneyimli bir beyaz şapkalı/etik hacker için ise 10.000 TL ile 30.000 TL arasında değişir.

Beyaz Şapkalı Hacker Nerede Çalışır?

Beyaz şapkalı hackerlar; bilişim güvenliği üzerine çalışan şirketlerde, firmaların IT (bilişim teknolojileri) biriminde ve devlet kurumlarında çalışır. Beyaz şapkalı hackerların hem özel sektörde hem de kamuda çalışma imkanı vardır.

Hacker Nedir?

Hacker, bilgisayar ve ağ sistemlerine izinsiz bir şekilde erişim sağlayarak iyi niyetli ya da kötü niyetli işlemler yapan kişidir.

Hacker kelimesi, “kırmak” anlamına gelen “hack” sözcüğünden gelmekte olup hacker kısaca “yetenekli bilgisayar korsanı” anlamına gelmektedir.

Hacker Şapkaları Nelerdir?

Hacker şapkaları şunlardır:

  1. Siyah şapkalı (black hat) hacker
  2. Beyaz şapkalı (white hat/etik) hacker
  3. Gri şapkalı (grey hat) hacker

Hacker şapka türlerinin her biri izinsiz bir şekilde bir bilgisayar veya işletim sistemine girmenin yollarını bilir. Ancak bu yöntemleri ne amaçla kullandıklarına göre farklı türlere ayrılmışlardır. Beyaz şapkalı hacker iyi niyetli, siyah şapkalı hacker kötü niyetli, gri şapkalı hacker ise duruma göre iyi ya da kötü niyetli hacking yapar.

1. Siyah Şapkalı (Black Hat) Hacker

Hacker şapkaları türleri arasında en çok bilineni siyah şapkalı (black hat) hackerdır. Siyah şapkalı (black hat) hacker, bilgisayar ve ağ sistemleri üzerinde verileri yok etme, manipüle etme, bilgileri sızdırma gibi kötü niyetli işlemler yapar. Siyah şapkalı (black hat) hacker olmak yasal değildir ve bir suçtur.

2. Beyaz Şapkalı (White Hat) Hacker

Beyaz şapkalı (white hat/etik) hacker, siyah şapkalı hackerın tam tersidir. Beyaz şapkalı (white hat/etik) hacker; ağ ve bilgisayar sistemleri üzerinde yapılan kötü niyetli hacking işlemlerine karşı önleyici çalışmalar yapar, herhangi bir saldırı anında sistemi koruyucu işlemleri yerine getirir. İyi niyetli hacking yaptığı için etik hacker olarak da bilinir ve yasaldır.

3. Gri Şapkalı (Grey Hat) Hacker

Gri şapkalı (grey hat) hacker, hacker şapkaları arasında siyah ve beyaz şapkalıdan sonra ortaya çıkan bir türdür. Gri şapkalı (grey hat) hacker, kendi yetenekleri doğrultusunda duruma göre iyi niyetli ya da kötü niyetli hacking işlemi yapar.

Gri şapkalı hackerlar genellikle yurt dışı bağlantılı sitelere zarar verici faaliyetlerde bulunur, kendi ülkeleri için ise iyi niyetli hacking işlemi yaparlar.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?