İyi Bir Gelecek, Küçük Bir Yatırımla Başlar! Acele Et, İş ve Kariyer Fırsatı Sunan Üniversite Sertifikalı Kurslara Şimdi Kaydol!
2024-04-01T12:00
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Bateri Nasıl Çalınır?

Bateri Nasıl Çalınır?


Konumuz dâhilinde sizlere bateri ve ritimlerinin müzikali hakkında bilgiler sunacağız. Peki, bateri nedir ve nereden gelmektedir? Baterinin kökenleri tıpkı diğer müzik aletlerinde olduğu gibi eskilere kök salmaktadır. İlk kullanılan, üzerinde çalışmalar yapılan müzik aletlerinin de vurmalı çalgılar olduğu görülmektedir. Bateri, bu doğrultuda diğer tüm vurmalı müzik aletlerinin eşsiz müzikalidir. Kelime etimolojisi olarak bateri, Fransız kökenlidir. Ve diğer müzik aletleri gibi vurmalı çalgı rolünde aktarılmaktadır. Fakat bu doğrultuda sıklıkla yapılan bir yanlışa da dikkat çekmek gereklidir. Bateri ile davul katiyen karıştırılmamalıdır. Çünkü her ne kadar ikisi de vurmalı bir müzik aleti olsa dahi ritim ve kullanım açısından ayrı özellikler göstermektedir. Davul, daha çok Anadolu yöre ezgilerine nem salarken bateri bu hususta ayrılmaktadır. Nereden geldiğine, tarihi köklerine değinmek gerektiğinde ise karşımıza bateri veyahut davul ile alakalı Şamanizm kökeni çıkmaktadır. Şamanlarda; müziğin ruha iyi gelen, şifa verici, yeniden doğuş özelliğini yansıtan özellikleri Şaman davulu ile ilişkilendirilmiştir. Bateri de davulun bir alt türü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bateri çalabilmek için ilk olarak kulağın güçlü bir duyum gücüne sahip olması gerekmektedir. Diğer müzik aletlerine nazaran bateride ezgileri hissedebilmek oldukça önem taşımaktadır. Hız ile yarışmanın yanında dengeli bir şekilde ritim tutturabilmek altın kuraldır. El ve ayağın uyumlu ilerlemesi, birbirleri ile bir ahenk oluşturması oldukça önemlidir. Bateri çalmak için ilk olarak koordinasyon sağlanmalı ve yerler iyi seçilmelidir. Bu doğrultuda, davulun bir pedala bağlı olduğunu bilmek ve sağ ayak koordinasyonunu iyi ayarlayarak pedala basmayı öğrenmek gereklidir. Verilen koordinasyon doğru bir şekilde tamamlandığında bateri ile alakalı ilk ritminizi, sesinizi almış oluyorsunuz. Sağ ayağınız bu dengeyi sağlarken sol ayağınızın görevi ise hi-hat adı verilen zil pedalını doğru bir şekilde dengelemek olacaktır. Bu zillerin açıp kapanarak doğru noktada ilerlemesi sesin çıkmasına neden olacaktır. Bateri ise sanıldığı kadar zor, ulaşılamayacak bir müzik aleti değildir. Ön yargılar bu doğrultuda kişiyi yanılgıya sokmaktadır. Fakat önemli olan, altın kural dediğimiz husus el ve ayak birliğidir. Ayaklarınız sesi çıkarmak için koordine olurken elleriniz ise ritme ortak olmalıdır. Grup birliği, kişisel denge ve çaba bateri çalmada etken hususlardır. Bateri ile ilgili unsurlara da değinmemiz doğru olacaktır. Davulların trampet olarak nitelendirildiği bölüm, altolar, floor tom, bas davul olarak ayrılmaktadır. Bateride zil bölümü ise Hi- Hat ve Ride olarak adlandırılmaktadır. Standart bir düzenekte bateriye ek davul olarak; Octoban, Gong Bass koyulmaktadır. Zil konusunda ise Crash, China, Splash, Raw ya da Bell bell eklentisi uygun olacaktır. Bateride bir diğer yardımcınız ise ellerinizin ahengi ile şekillenerek bir müzik şöleni sunacak olan bagetlerdir. Tokmak veyahut fırça da bu doğrultuda kullanılabilmektedir.

 

Bateri Kursu Nasıl Oluyor?

Bateri çalabilmek, ruhun ezgisini yakalayabilmek adına çeşitli eğitim kurslarının varlığı mevcuttur. Bateri kursu sayesinde denge kontrolü sağlanacak olup, zihinsel güç adına fayda da gösterilecektir. Yapılacak olan stick- control çalışmaları bateri öğrenimine etken olacaktır. Burada önemli olan çoklu düşünme yeteneği ile bedensel hareketi birleştirebilme yetisidir. Kurs öğreniminde öğrenciye bateri doğrudan verilmez. Öncelikle çalışma ve alıştırmalar yapılmalıdır. Baterikursu bu noktada kontrol verilerini sağlayarak gerekli çalışmayı önerecektir. İlk başlayan, henüz bilgisi olmayan öğrencilere alt yapı düzeneği sağlanmakta ve temel bilgiler verilmektedir. Bu da öğrencilerin bateri kursu korkusuna bir nevi gölge düşürecektir. Öğrenci alt yapı düzeneğini tanıdıktan sonra çeşitli ritim ve ezgilerin, ayak dengesinin önemini kavramaya başlamaktadır. Bilinmesi gereken ve unutulmaması gereken en önemli husus bateride el ve ayak dengesinin önemi olacaktır. Bu doğrultuda açılmış olan bateri kursları öğrenciye en alt seviyeden başlayarak ritmi yakalayabilme becerisi sunmaktadır. Bilek ve parmak dengesi, nota okuması, stick-control egzersizleri öğrenciye öğretilmektedir. Temelden başlayan öğrenci korkularını bir kenara bırakarak, bateri ile ilgili tutumunu iyi yöne çevirmeye başlar. Yapabilme yetisine sahip olduğunu fark ederek kendisini geliştirmeye özen göstermektedir. Yetersiz veri tespit edildiğinde ise pes etmemek en önemli noktadır.

 İlk aşama geçildikten sonra bateri kursunda farklı bir noktaya gidilir. Bazı müzik tarzlarına ait yürüyüşler öğrenciye aktarılmaktadır. Bu tarzlarda;

  • Stick Control
  • Latin
  • Jazz
  • Solo
  • Funk
  • Shuffle
  • Alternatif Rock
  • Ska Punk
  • Metal
  • Çeşitli Teknik Öğrenimler

Verilen yürüyüşler bateri kursunun temel aşamasından sonra gelmektedir. Öğrenci kendisini geliştirmeye başlayarak doğru ritimlere yönelmeye başlamaktadır. Ruhun gıdası, duygu ve düşünceler bateri ile soluk bularak, ezgisel bir şölen oluşturmaktadır. Öğrenci yeteneğini, denge kontrolü ile karşı tarafa aktarmayı dilemektedir. Git gide gelişme gösterilerek, solo ve ritim etütleri yapılır. Bu noktada her birey kendi tarzını yakalamaktadır. Daha sonraları, yeteneği ve özgün yaratma gücü ile seviye atlayan, bateriyi tanıyan her birey nakarat, şan ve köprü dersleri alarak eğitimini verimli bir hale getirmeyi amaçlamaktadır.

 

Bateri Eğitimi Nereden Alınır?

Bateri çalması zor, güç ve teknik roller isteyen bir müzik aletidir. Bu noktada çeşitli eğitimlerden destek almak doğru olacaktır. Doğrudan bateri çalmak isteyen bir bireyin ritim ve ezgilerinde temel eksiklikler söz konusu olacak ve yetersizlik boy gösterecektir. Nasıl ki bir insan ile etkili iletişim noktasında birbirini tanımak söz konusu ise bateri çalmada da ilk basamak müzik aletini tanıma, el-ayak dengesini uyarlamak olacaktır. Bu noktada bateri öğrenmek isteyen kesim için çeşitli kurslar mevcuttur. Okul niteliğinde olan kurslar hem yüz yüze hem de evinde bu düzenek olan kimseler için online olarakta yapılabilmektedir. Haftanın belirtilen günlerine oluşturulan bateri eğitimi öğrenciye fayda sağlamaktadır. Yüz yüze yapılan bateri eğitiminde kişiye denge konusunda 1. Dereceden yardım yapılabilmektedir. Sanat kursu programları bu doğrultuda bateri bünyesine de yer vermektedir. Paradiddle, ritim ve baget tutuşu ile başlayan eğitimler gelişime katkı sağlamaktadır. Bu gelişim yalnızca bateri ile sınırlı olmamakla birlikte el-ayak gücünü, zihinsel düşünmeyi ve denge kontrolünü de geliştirmeye olanak sağlamaktadır. Evinde düzeneği olan kimseler için ayrıca verilen özel derslerin varlığı da bilinmektedir.

 

Bateri Eğitimi Sertifikası Nereden Alınır?

Eğitim sertifikası, kurumlar tarafından belirlenen süre dâhilinde başarı ile tamamlanan süreç sonunda verilen başarı sertifikası niteliği taşır. Bateri eğitimi almak isteyen, bu noktada çaba gösteren kimseler de tamamlayacak oldukları eğitim sonrasında bir başarı sertifikası alacaktır. Bu doğrultuda çeşitli kurumların varlığı mevcuttur. Bateri Sertifikası almak isteyen kimse ilk olarak araştırmalarının merkezini belirlemelidir. Onaylı sertifikalar hem online süreçte hem de yüz yüze süreçte verilme imkanı sunmaktadır. Kişi isterse bir kuruma müracaat ederek birebir ders alabilir veyahut zamandan tasarruf sağlamayı amaç bilerek hem de bateri ilgisini geliştirme amacı ile online derste alabilmektedir. Alınan Bateri eğitimi sonrasında kişiye başarısını takdir edecek belge sunulmaktadır. Bu süreçte kişinin dengeli bir ölçütte çaba göstermesi gerekmektedir.

Örnek vermek gerekirse bu eğitimin alınacağı bir yer de Boğaziçi Enstitüsü online eğitim platformudur. Verilen eğitimler incelenerek, kişilerin uygun olduğu alana yönelmesi bu noktada süreci başarı ile tamamlayarak başarı sertifikası alması söz konusudur. Bateri konusunda ilgisi olan kimselerin şu kurslara yönelim sağlaması doğru olacaktır:

Boğaziçi Enstitüsünün verdiği bu eğitim sayesinde birey bateri ilgisini geliştirecek olup, kursu tamamladığı takdirde Bateri Eğitim Sertifikası almaya hak kazanacaktır. Denge profillerini geliştirecek olup aynı zamanda müzik kulağını geliştirecek, ezgisel şölen oluşturmuş olacaktır.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?