online-egitimler-bogazici-enstitusu
11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri

11 Maddede Etkili Sunum Teknikleri


Etkili sunum teknikleri gerek öğrenciler gerekse işi gereği düzenli olarak sunum hazırlamak zorunda olan kişiler açısından bilinmesi gereken bir alandır. Düz anlatım tekniği, birçok dinleyicinin sıkılmasına neden olur ancak etkili sunum teknikleri kullanılarak yapılan konuşmalar, dinleyiciler için daha keyifli ve verimli geçer.

Peki iyi bir sunum nasıl yapılır? Sunumu dikkat çekici hale getirmek ve dinleyicilerin odağını canlı tutmak için gerekli etkili sunum tekniklerini bu içeriğimizde sizler için listeledik.

Etkili Sunum Teknikleri Nelerdir?

Etkili sunum teknikleri şu şekilde sıralanabilir:

  1. Hedef kitleye hitap edin.
  2. Konuya hakim olun.
  3. Nokta atışı yapacak slaytlar tasarlayın.
  4. Örnekler verin.
  5. Beden dilini etkin kullanın.
  6. Etkili iletişim becerilerinden yararlanın.
  7. Farklı iletişim araçlarından faydalanın.
  8. Sahneyi aktif kullanın.
  9. Dinleyicileri de sunuma dahil edin.
  10. Soru sorulmasını teşvik edin.
  11. Doğru kıyafet seçimi yapın.

1. Hedef Kitleye Hitap Edin

etkili sunum teknikleri hedef kitleye hitap etme

Etkili sunum teknikleri dendiğinde önemsemeniz gereken ilk adım, hedef kitlenizi belirlemektir. Hangi yaş, cinsiyet, sosyoekonomik düzey grubuna nasıl hitap etmeniz gerektiği değişir. Dolayısıyla her şeyden önce bu konuda bilgi sahibi olmalısınız.

Eğer hedef kitleyi tanırsanız sunumda nasıl giyineceğiniz, konunun hangi boyutlarından bahsedeceğiniz, ses tonunuzu nasıl ayarlayacağınız gibi birçok faktöre de daha kolay karar verirsiniz.

İş hayatında yapılacak sunumlarda genellikle hedef kitlenin kim olduğu bilinir ancak yine de bazı konularda ek bir araştırma yapmak gerekebilir. Örneğin kitlenin takip ettiği trendlerden ve o kitlenin en çok ilgilendiği güncel gelişmelerden örnek vererek sunumunuzu daha etkili hale getirebilirsiniz.

2. Konuya Hakim Olun

etkili sunum teknikleri konuya hakim olma

Sunum, seçilen bir konuda bilgilendirme yapmak, konuşmak anlamına gelir. Dolayısıyla bilmediğiniz bir konuda uzun süre konuşmanız mümkün olmayacaktır. Konuyu bildiğinizi düşünseniz bile bazı detayları gözden kaçırma ihtimaliniz her zaman vardır. Bu yüzden güvenilir kaynaklardan okumalar yapıp notlar alabilirsiniz.

Her zaman kullandığınız bir slayt varsa bu slaytı yeniden gözden geçirebilir, eklemeler ya da çıkarmalar yapabilirsiniz.

Konuya hakim olduğunuzda dinleyiciler size kulak kesilecek ve sunum bitiminde size soru sorduklarında onlara daha doyurucu cevaplar verebileceksiniz.

3. Nokta Atışı Yapacak Slaytlar Tasarlayın

etkili sunum teknikleri slayt tasarlama

Sunum yaparken pek çok kişi slayt kullanır ancak slaytın yazılarla dolu olması ya da eski bir tasarıma sahip olması dinleyicilerin ilgisini azaltabilir. Modern ve göze hitap eden tasarımlar yapılmalı ve slaytlar konuşmayı destekleyecek kısa ifadeler ve görseller içermelidir.

Hatta alanında başarılı bazı konuşmacılara göre slaytta hiç yazı olmaması kimi zaman daha iyi olabilir. Çünkü yazılar, dinleyicilerin dikkatini çeker ve konuşmacıyı dinlemek zor hale gelebilir.

Slaytta bulunan görselin, videonun, yazının vs. verilmek istenen mesajı en etkili şekilde yansıtması gerekir. Örneğin o olayı daha derin anlamayı sağlayan bir sanat eseri, bir fotoğraf, bir gazete kupürü vs. yardımcı olabilir.

 

 

4. Örnekler Verin

örnekler verme

Konuşma sırasında günlük olaylardan ve güncel gelişmelerden örnekler vermek oldukça önemlidir. Aksi halde sırf bilimsel verilerden bahsettiğinizde dinleyiciler kısa sürede sıkılabilir. Ayrıca anlattıklarınızın daha iyi anlaşılması için de örnek vermek iyidir.

Örneğin o sıralarda çok konuşulan bir konudan örnek verebilirsiniz. Böylece dinleyicilerin ilgisini kolayca çekebilirsiniz. Ancak örneği çok uzun anlatmamaya, konuşmanın büyük bir kısmına yayılmasına dikkat edin. Öte yandan çok fazla örnek vermek de iyi bir yöntem değildir.

5. Beden Dilini Etkin Kullanın

beden dilini etkin kullanma

Beden dili, etkili sunum teknikleri arasında en önemlilerinden biri olarak karşımıza çıkar. Sunum sırasında el, kol hareketlerini etkin bir şekilde kullanmak, ses tonunu uygun şekilde ayarlamak, jest ve mimiklerden yararlanmak dinleyicilerde iz bırakmanızı sağlar.

Sahnede dümdüz ve mimiksiz bir şekilde durarak konuşmak, dinleyicilerin ilk dakikalarda bile ilgisinin azalmasına neden olabilir. Eğer bu konuda kendinizi geliştirmek istiyorsanız eğitimler alabilir ve beden dili hareketlerinin anlamlarını öğrenebilirsiniz.

 

 

6. Etkili İletişim Becerilerinden Yararlanın

etkili sunum teknikleri iletişim becerilerini kullanma

Sunum yaparken dinleyicilerin ilgisini çekmenin yollarından biri de etkili iletişim becerilerini güçlü bir şekilde kullanmaktır. Örneğin sadece sunuma bağlı kalınmamalı, seyirciyle göz teması kurulmalı, dinleyiciyle etkileşim kurulmalıdır.

Sadece sizin konuştuğunuz bir sunum yeterince ilgi çekici olmayacaktır. Bunun önüne geçmek için dinleyicilerden konuyla ilgili örnek vermesini isteyebilirsiniz ya da onlara bir soru yöneltip katılanların parmağını kaldırmasını isteyebilirsiniz. Tüm bunlar aranızdaki iletişimin çift yönlü olmasını sağlayacak ve anlattıklarınızın akılda kalmasını kolaylaştıracaktır.

 

 

7. Farklı İletişim Araçlarından Faydalanın

farklı iletişim araçlarından faydalanma

Konuşmanızı destekleyecek görsellerden, videolardan faydalanmayı unutmayın. Daha yaratıcı olmak için konuyla ilgili şarkılar, belgesel kesitleri vs. de kullanabilirsiniz.

Sunum sırasında ufak anketler yapabilir, dinleyicilere soru yöneltip onlardan gelecek yanıtlara göre sunumunuzu şekillendirebilirsiniz. Bir yazı tahtası kullanarak şekiller çizip anlatmak istediklerinizi anlatabilirsiniz. Tabii uzun süre dinleyiciye sırtınızı dönmek de negatif bir etki yaratabilir, buna da dikkat etmelisiniz.

8. Sahneyi Aktif Kullanın

sahneyi aktif kullanma

Konuşma sırasında bir kürsünün arkasında beklenmesi kadar seyirciye sıkıcı gelen bir şey yoktur. Mümkünse kürsüyü terk edin ve konuşmanıza o şekilde devam edin.

Eğer sahnede kürsü yoksa çok şanslısınız çünkü sahneyi istediğiniz gibi kullanma özgürlüğüne sahipsiniz. Sürekli aynı yerde durmayın, sahnede yürüyebilir, kısa aralıklarla farklı noktalarda durarak sunumunuzu yapabilirsiniz. Böylece sürekli sahnede bir hareket yaratmış olursunuz ve sıkıcı bir konuşmacı olmanın önüne geçersiniz.

9. Dinleyicileri de Sunuma Dahil Edin

etkili sunum teknikleri dinleyicileri dahil etme

Etkili sunum teknikleri arasında en önemlilerinden biri de dinleyicileri aktif hale getirmektir. Dinleyiciler yalnızca sizi dinlemek zorunda olduğunda sunum yeterince etkili olmayabilir. Ancak soru sorarak, onların örnek vermesini teşvik ederek sunuma dahil olmalarını sağlayabilirsiniz.

Hatta dinleyicilerle küçük oyunlar, etkinlikler de düzenleyebilirsiniz. Örneğin iletişim becerilerini güçlendirme ile ilgili bir sunum yapmak istediğinizde önce herkesin yanındakine selam vermesini isteyebilirsiniz. Bunun gibi basit ama etkili oyunlardan yararlanarak sunumu daha canlı hale getirebilirsiniz.

10. Soru Sorulmasını Teşvik Edin

soru sorulmasını teşvik etme

Dinleyicileri sunuma dahil etmenin en güzel yollarından biri onların soru sormasını sağlamaktır. Konuşmanız bittiğinde dinleyicilerin sorularını alabilirsiniz. Bu aşamada birçok kişi çekinir ve sormak istediği bir şeyler olsa bile söz almak istemeyebilir. Seyircinin soru sormasını sağlamak için “Sorusu olan var mı” cümlesini yönelttikten sonra birkaç saniye bekleyin. Siz bir şey söylemeden beklediğinizde karşı taraf otomatik olarak söz almak isteyecektir.

11. Doğru Kıyafet Seçimi Yapın

doğru kıyafet seçimi

Etkili sunum tekniklerinden sonuncusu ise doğru kıyafet seçimi yapmaktır. Çünkü insanları ilk etkileyecek olan şey, dış görünüşünüzdür. Hitap ettiğiniz kitleye, sunum yapacağınız ortama göre kıyafet seçimi yapmalısınız.

Parlak renkler, ışıltılı kıyafetler, abartılı saç-makyaj kesinlikle önerilmez. Sade ama şık kıyafetler tercih etmeye özen gösterin. Dinleyicilerin dikkatini dağıtacak süslü, pırıltılı kıyafet ve aksesuarlardan uzak durun.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?