Acele et! İş fırsatı sunan üniversite sertifikalı eğitimlere indirimli kaydol!
2023-03-30T11:00
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Başarılı Amazon SEO İçin 8 İpucu

Başarılı Amazon SEO İçin 8 İpucu


Web sitenizi ve site içeriklerinizi Google arama sonuçları için optimize etmek kısacası SEO çalışmaları yapmak kuşkusuz web sitenize gelen trafiği organik olarak artırmanın en önemli ve etkili adımı. Dünya çapında bu böyle kabul edilir. SEO, yeni pazarlara açılmak ve global anlamda yeni kitlelere ulaşmak isteyen tüm online işletmeler için asla göz ardı edilmemesi gereken kompleks bir sistem.

Global analiz şirketi Statista 'ya göre, masaüstünde yapılan aramaların % 90'ı Google  arama motorunda yapılıyor. Bu devasa bir oran. Dünya çapında milyonlarca kişi aramalar için Google ‘ı kullanıyor. Bununla birlikte, online alışveriş söz konusu olduğunda, Amazon'un göz ardı etmek mümkün değil kuşkusuz. Zira popülerliği son yıllarda daha fazla arttı. Gelişmiş yapay zeka destekli çözümler üreten global analiz şirketi Adeptmind tarafından yapılan bir analiz başlangıçta Google'da arama yapanların % 34'üne kıyasla, alışveriş yapanların % 44'ünün Google ‘dan önce Amazon'a yöneldiğini ortaya koydu. Aynı zamanda bu oran sabit kalmayıp sürekli artış gösteriyor.

Yani daha çok insan alışveriş aramaları için Google ‘dan önce Amazon ‘u tercih ediyor. İşte konumuzun odak noktasıda burası. Dolayısı ile eğer Amazonda satış yapıyor yada yapmayı düşünüyorsanız mutlaka sayfanızı SEO için optimize etmelisiniz. İşte başarılı Amazon SEO Stratejileri tam olarak burada devreye giriyor.

 

Neden Amazon Arama Sonuçları İçin Optimize Etmelisiniz?

Cevap basit: 'Bisiklet sürmenin faydaları' hakkında bilgi arayan kullanıcı ile 'bisiklet model ve fiyatları' araması yapan kullanıcı arasında arama amacı açısından ciddi anlamda fark var. Bir satıcı olarak, genel arama amacı ile değilde belirli bir satın alma niyetiyle ilgileniyorsanız, online mağazanız aracılığıyla yada eBay, Target. Amazon ve Walmart gibi bir e-Ticaret platformu vasıtasıyla daha fazla satış yapmak için mutlaka faydalanmalısınız.

2021 yılını göz önüne getirdiğimizde şöyle bir gerçek ortaya çıkıyor. Bir e-ticaret şirketiyseniz, sitenizi Google için optimize etmek artık yeterli olmayabilir.  Global platformlarda da olmalı sitenizi aynı zamanda Amazon yada Ebay içinde optimize etmelisiniz. Sitenizi Amazon arama sonuçları için optimize etmek online satışlarınızı neden ve nasıl artırır?. Öğrenmek için okumaya devam edin. Zira 2021 yılında başarılı olmak ve daha iyi bir satış ivmesi yakalamak yada işletmenizi internete taşımak istiyorsunuz. Sonraki aşamada başarıyı nasıl yakalacağınızı detaylı olarak anlatıyor olacağız.

 

Amazon Ürün Aramada Lider Konumda

Tüketici davranışları artık tamamen değişiyor. Özellikle Corona Virüs Pandemisi sebebiyle online alışveriş giderek daha popüler hale geldi, bu da çok daha fazla ürün çeşidine ve çok daha fazla insanın arama yapmasına yol açtı.  Evet Google hala bilgi için birincil arama motoru. Ancak satın almaya odaklı başarılı bir platform için Amazon öncelikli tercihiniz olmalı. Yukarıda vurguladığımız kullanıcı arama amacını ve satın alma niyetini hatırlayın.

Tipik Amazon kullanıcıları ne için geldiklerini bilirler. Satın almak istedikleri ürün türü hakkında zaten bilgi sahibidirler. Oysa bu yolculuğa henüz yeni katılan kullanıcılar, satın almaya çok daha yakındır. Bunu mutlaka göz önünde bulundurun. Örneğin, Oyun konsolunuzu daha iyisi ile değiştirme zamanı geldiğinde, Google'a oyun konsolları hakkındaki yenilikleri ve son trendleri soracak ve karşılaştırmaya başlayacaksınız. Yeterli bilgiyi topladıktan sonra goolge ile işiniz bitecek ve en iyi fiyatları bulmak için Amazon'a gideceksiniz. Giderek daha çok insan artık bu şekilde yapıyor.

 

Amazon'u Google'dan Ayıran Fark Nedir?

Google, internetteki herkesin erişebildiği bir açık pazar. Herhangi bir zamanda web siteniz için SEO çalışması yaptıysanız, bu açık pazardaki arama sonuçları sayfasının en üstüne ulaşmanın ne kadar zor olduğunu bilirsiniz. Google'da organik arama optimizasyonunda başarı elde etmek yoğun bir çalışma sürecini gerektirir. Arayanın amacını karşılayan, sürekli olarak değerli, güvenilir, üst düzey içerik oluşturmanız ciddi zorunluluk. Bu konuda rakiplerinizden çok daha iyi bir iş çıkarmalısınız. Dahası her defasında yeniliklerle gündeme gelen Google Güncellemeleri ‘ne ve Google'ın sürekli değişen algoritmalarına ayak uydurmalısınız . 

Ücretli trafik modeli olan Google Ads çalışmasına gelince, tıklama başına maliyeti düşüren, arama sıralamalarını iyileştiren, dönüşüm oranlarını en üst düzeye çıkaran ve sektörünüzdeki diğer sitelerden daha iyi performans gösteren doğru anahtar kelimeleri bulmanız ve başarılı geri dönüşler için sıfır hata yapmanız gerekecek.

Markaların pazarlama stratejileri genellikle hem organik hem de ücretli aramayı içerir. Büyük bir pazarlama ekibine,  finansal ve teknolojik kaynaklara sahip büyük markalar, web sitelerine trafik artışı sağlamak için zaman, çaba ve para harcayabilir. Ancak siz bu açık pazarda küçük bir oyuncuysanız, kuşkusuz imkânlarınız daha sınırlı olacaktır. İşte Amazon ‘a odaklanmanız için bir başka sebep daha.

Şimdi Gelelim Amazon ‘a. Google ‘ın aksine Amazon kapalı bir bahçedir. Amazon'da başarılı SEO ve PPC çalışmaları yapmak istiyorsanız bunun için bilmeniz gereken öncelikli kriter Amazon müşterilerinin ürün sayfalarınızda sunmanızı istediği şeyi net olarak bilmek. Ayrıca rahat olun zira Amazonda sınırlı bütçenizle işletmeniz açısından küçük bir oyuncu olmanız önemli bir kriter değil.  

Doğrudan tüketiciye yönelik bir marka veya e-ticaret girişimi oluşturduysanız, Amazon'da site içi aramayı optimize etmek, işletmenizin büyümesi için SEO dostu bir e-ticaret web sitesine sahip olmaktan çok daha faydalı olabilir. Bu, Amazon ile rekabet halinde bile olsanız geçerli kural. Online olarak ne satıyor olursanız olun, hedef kitlenize etkili bir şekilde ulaşmak için Google arama sonuçları optimizasyonunun yanında aynı zamanda Amazon Arama Optimizasyonu ‘da yapmanın zamanı geldi. 

 

Amazon SEO İle Nasıl Daha Fazla Satış Yapabilirsiniz?

Aşağıdaki ipuçları listesi, Amazon'un müşterilerle olan yakın ilişkisinden daha fazla yararlanmanıza yardımcı olur. Ürünlerinizin online pazardaki görünürlüğünü artıran yerinde arama optimizasyonu yapmak için bu ana hatları mutlaka izleyin. Müşterilerinizin ürününüzü rakibinizin ürününden önce bulmasını kolaylaştırın ve dönüşüm oranını artırın.

Şu dört soruyu sorarak başlayın:

» Nasıl daha iyi görünürlük elde edebilirim?

» Rakiplerim nerede ve ne yapıyor?

» Daha fazla dönüşüm elde etmek için ne yapmam gerekiyor?

» Her ürün kategorisinde neler oluyor?

Buraya kadar okuduklarınızla zihninizde herşey yerine oturduysa çok iyi. O halde şimdi konumuzun özü olan Başarılı Amazon SEO İçin 8 İpucu ‘nu tek tek açıklayabiliriz.

 

Amazon SEO İçin 8 İpucu

 

1) Ürün Listeleme Başlığınızı Optimize Edin

Amazon'daki ürün sayfanızı optimize etmek, bir dizi temel anahtar kelimeye odaklanır. Örneğin, Samsung kulaklık satıyorsanız, başlığınızda önce "Samsung", ardından daha spesifik anahtar kelimeler (ör. "Kulaklıklar" veya "daha iyi kulaklıklar") ifadesi bulunmalıdır. Bu durumda, ürün başlığınızın başında görünmesi gereken "Samsung" kelimesi odak anahtar kelimenizdir.

 

2) Ürün Ayrıntılarınızı Optimize Edin

Amazon'daki ürün açıklamaları sayfasındaki madde işaretleri, özellikleri hızlı ve okunması kolay bir şekilde vurgulamanıza imkân tanır. Bu bölümü optimize etmek çok önemlidir. Zira potansiyel müşterilerinizin ürünleri karşılaştırırken en önemli sorularına cevap vereceğiniz yer burasıdır. Ürün boyutları, faydaları, özellikleri ve ürününüzü benzersiz kılan şeyler hakkında detaylı bilgi verin.   

Ayrıca ürününüzle ilgili uzun kuyruklu anahtar kelimeleri dahil etmek içinde bu bölümü kullanabilirsiniz. Ürün başlığında olduğu gibi, bu bölümdeki anahtar kelimeler Amazon'un algoritması tarafından indekslenir ve müşterilerin ürününüzü daha iyi anlamasına yardımcı olmak için kullanılır.

Ancak arama sonuçlarında en üstte ve en kısa sürede görünme umuduyla bu bölümü aşırı şekilde anahtar kelimelerle doldurmamaya dikkat edin. Bu durumda bir Amazon cezası ile karşı karşıya kalmanız söz konusu olabilir. Çünkü Amazon böyle bir davranışı sayfayı birden çok anahtar kelimeyle doldurarak Amazon'un algoritma sıralama sürecini değiştirmeye çalışan "anahtar kelime hilesi" olarak tanımlayacaktır.  Bundan kaçınmanızı tavsiye ediyoruz.

Varsa mutlaka Amazon Ürün Videolarınızı ekleyin. Eğer ürünlerinize dair videolarınız yoksa mutlaka video oluşturmak için notunuzu alın. Zira kısa süre önce Amazon ürün videosu ekleme özelliğini kullanıma sundu. Online alışveriş yapan kullanıcıların % 90'ından fazlasının satın alma kararlarında video en etkili unsur. Bu global çapta yapılan araştırmalarla kanıtlanmış bir gerçek.  

 

3) Rekabetçi Fiyat Seviyesini Koruyun

Global E-ticaret araştırma şirketi BloomReach verilerine göre, tüketicilerin % 90'ı bir satıcının sitesinde istediklerini bulduktan sonra Amazon'daki ürün fiyatlarını kontrol etmekte. Tüketiciler, bu davranışın ana nedeni olarak Amazon'da alışveriş yapmanın kolaylığını gösteriyor. Satıcı olarak sizin için bu ne anlama geliyor?. Tabiki hem Amazon hem de diğer alışveriş sitelerinde rakiplerinizin fiyatlarından her zaman haberdar olmanız gerektiği anlamına gelir.

Profesyonel İpucu: Amazon'daki en iyi 3 - 5 rakibinizin ürün sayfalarını sürekli olarak kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin ve gerekirse rekabet gücünü korumak için fiyatlarınızı revize edin. Ayrıca, fiyatlandırma stratejilerinin web sitesine göre farklılık gösterip göstermediğini görmek için rakiplerinizin diğer web sitelerindeki ve pazar yerlerindeki ürün sayfalarınada bakın.

 

4) Yüksek Çözünürlüklü Ürün Resimleri Kullanın

Genel kural olarak şunu belirtelim, resimlerinizin kalitesi sayısından her zaman daha önemlidir. Görüntüler iki amaca hizmet eder. Birincisi dikkat çekmek; ikincisi, ürünü somut hale getirmek.  Ürünü farklı açılardan gösterin. Belirli özellikleri gösteren, çeşitli renkleri gösteren veya önemli ayrıntıları vurgulayan resimler ekleyin. Ürününüzü hareket halinde veya doğru bağlamda gösterin.

Satın alma kararı vermek için müşterinin neyi görmesi gerektiğini kendinize sorun. Şüpheleri ortadan kaldırmaya ve belirli özellikleri ve yetenekleri vurgulamaya yardımcı olacak resimler yerleştirmek istersiniz kuşkusuz. Örneğin, bir traş makinesi satıyorsanız, makinenin kullanım panelinin yakın bir görüntüsünü, kesme bıçaklarının bir görüntüsünü, traş ederken çekilmiş bir görüntüsünü ekleyebilirsiniz. Her resim sadece belirli bir şeyi göstermeyi amaçlamalıdır. Ayrıca görsellerin yüksek çözünürlükte olduğundan emin olun.   

 

5) Sayfanızın Mobil Uyumlu Olmasına Dikkat Edin

Cep telefonlarından alışveriş yapanların sayısının giderek daha fazla artmaya devam ettiği biliniyor. Bu nedenle, sayfalarınızı mobil cihazlar için optimize etmenin önemi konusunda sizi ikna etmemize gerek yok. Burada karşınıza çıkacak olan zorluk, minimum metinle maksimum bilgiyi sunmak olmalı. Mobilde içeriğinizi olabildiğince kısa tutun.  Açıklama bölümünde kısa cümleler kullanmak ve uzun paragrafları daha kısa parçalara ayırmak, içeriğin gözden geçirilmesini kolaylaştırır. 

Özellikler ve ayrıntılar bölümünde aynı metni tekrarlamaktan kaçının. Ana terimler için kalın bir yazı tipi ve daha fazla açıklama için kalın olmayan yazı tipi kullanmayı deneyin. Ürün başlığında 50'den fazla karakter kullanmamalı ve özel karakterlerden kaçınmalısınız. Bu bir Amazon SEO kriteri.  Yine aynı şekilde resimleriniz mobil  görünümde de yüksek çözünürlüklü olmalı.

 

6) Amazon'un Yerleşik Reklam Araçlarından Yararlanın

Amazon Reklamcılığı ile ürünlerinizin görünürlüğünü iyileştirin ve marka bilinirliğinizi artırın. Araç, ürünlerinizi Google ve Amazon arama sonuçlarında ve ürün sayfalarının kendisinde tanıtmanıza olanak tanır.

Amazon Reklamcılığı, aşağıdakiler gibi bir dizi reklam seçeneği içerir:

» Başlık Arama Reklamları - Google'ın Tıklama Başına Ödeme (PPC) reklamlarına benzer şekilde, Amazon arama sonuçlarının üst kısmında görünen reklamları ifade eder.

» Sponsorlu Ürünler - Google Alışveriş Ağı'nda yayınlanan ve genellikle SERP (arama sonuçlar) üstünde veya altında görüntülenen reklamları ifade eder.

» Sponsorlu Görüntü - Amazon'un arama sonuçlarının sağında veya altında görünen ve tüketicileri benzer ilgi alanlarına veya daha önce görüntülenen ürün sayfalarına göre sayfanıza çeken görüntülü reklamları ifade eder.

» Video Reklamlar - Sponsorlu arama sonuçlarının bir parçası olarak Amazon'un arama sonuçlarında gösterilen video reklamları ifade eder.

 

7) Dönüşüm Oranlarınızı Karşılaştırın

Online pazar tamamen rekabetle ilgilidir. Tüketiciler ürününüzü satın almazsa, muhtemelen başka bir yerde benzer bir şey buldukları içindir.  Onu nerede buldular ve neden bunu tercih ettiler? Odaklanmanız gereken nokta burası. Rekabette bir adım önde olmak için, en zorlu rakiplerinizi belirlemeniz ve nasıl ve nerede reklam verdiklerini öğrenmeniz gerekir. 

 

8) Müşterileri Yorum Bırakmaya Teşvik Edin

Alışveriş yapanlar, başkalarının sizin ürünleriniz hakkında yaptıkları yorumları son derece önemli görür ve çok güvenirler. Global pazarlama uygulama ve yazılımları şirketi BrightLocal tarafından yürütülen bir müşteri incelemesi anketine göre tüketicilerin % 73 'ü hakkında olumlu yorum yapılan işletmeye daha fazla güvenip ürünlerini satın almak istediklerini ortaya koydu.  Dolayısı ile müşterilerinizi mutlaka kısada olsa bir yorum bırakmaya  teşvik ederek güvenilirliğinizi artırın.

 

Sonuç

E-Ticaret, esas olarak değişen tüketici alışkanlıkları, pandemi süreci ve ürün trendlerindeki değişimler tarafından yönlendirilen çok büyük bir büyüme döneminden  geçiyor. Artan talep, tedarikçilerin müşteri temas noktalarını artırmaları için ciddi anlamda bir teşvik görevi yürütür. Aynı zamanda daha sert rekabete yol açar. Sektörünüzde ister büyük bir marka isterse küçük bir işletme olun, bir Amazon satıcısı olarak, Amazon'un arama sonuçlarında organik ve ücretli sıralamalarınızı iyileştirmek için zaman harcamaya değer.  Bu yorucu süreç sonunda daha başarılı satışlar yapmaya başladığınızı görmek harcadığınız zamanı ve yorgunluğunuzu size unutturacaktır. Yukarıdaki sekiz ipucu sizin için üst düzey Amazon SEO Stratejisi  yol haritası olacak. Hemen başlayabilirsiniz.

 

 

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?