online-egitimler-bogazici-enstitusu
Bankacılıkta Satış Teknikleri

Bankacılıkta Satış Teknikleri


Bankacılıkta satış teknikleri, bankada görevli kişilerin banka adına müşterilerden kazanç sağlamak amacıyla kullandıkları yöntemlerdir.

Bankacılıkta satış teknikleri kullanılarak müşteriler bir hizmeti satın almak üzere daha kısa sürede ikna edilebilir. Bankacılıkta satış tekniklerine hakim olmak çalışan kişi açısından oldukça önemlidir. Satış teknikleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmayan çalışanlar, banka tarafından belirlenen aylık hedeflerine ulaşamayabilir.

Bankacılıkta satış teknikleri müşterileri etkilemek için sunulan veriler ile gerçekleştirilir. Etkin şekilde satış ve pazarlama yapmak için bankacılık hizmetlerine hakim olmak gerekir. Satış teknikleri uygulanarak müşterinin ilgili hizmete ihtiyaç duyması sağlanabilir. Bu sayede bankalar ve banka çalışanları satış hedeflerini gerçekleştirebilir.

Bankacılıkta Kullanılan Satış Teknikleri Nelerdir?

Bankacılıkta kullanılan satış teknikleri şunlardır:

  • Öncelikle güvenirliği sağlamak.
  • Müşteriyi ilgili hizmete ihtiyaç duyduğuna ikna etmek.
  • Kredi kartı varsa harcamaları hakkında somut veri sunmak.
  • Bankanın ona sunacağı avantajları detaylı şekilde anlatmak.
  • Müşteri tarafından sorulan sorulara ikna edici yanıtlar vermek.
  • Müşteriyi fırsatları sadece ona özel sunduğunuzu söylemek.
  • Aylık harcama planına göre daha fazla hizmetin ona avantaj sağladığını anlatmak.
  • Mümkünse hizmeti denemesi için süre vermek.
  • Olumlu cümleler kurmak.
  • Düşük fiyatlı hizmeti anlattıktan sonra fiyat farkını yükselterek ilerlemek.
  • Etkili iletişim becerilerini kullanmak.

Bankacılıkta Pazarlamanın Önemi Nedir?

Bankacılıkta pazarlama ilk olarak müşterilerin bankaya güven duymaları açısından önemlidir. Pazarlama tekniklerini etkili şekilde kullanan bankalar, müşterileri hizmet satın almak için daha kısa sürede ikna eder.

Bankacılıkta pazarlamanın önemli olduğu diğer bir nokta ise müşteri sayısını arttırmaktır. Hangi bankaya yatırım yapılacağı genellikle müşteriler arası öneri yapılarak sürdürülür. Bir müşterinin bankaya güven duyması ve bankanın sunduğu avantajlardan memnun olması birkaç yeni müşteriyi de beraberinde getirecektir. 

Kurumlarla anlaşan bankalar için pazarlama süreci kilit rol oynar. Pazarlama teknikleri etkili ilerleyen bankalar, özel kurumlar ve devlet kurumları ile uzun süreli anlaşma yapma fırsatı yakalayabilir.

 

 

Bankacılıkta İkna Yöntemleri Nelerdir?

Bankacılıkta ikna yöntemleri şunlardır:

  1. Önce Küçük Sonra Büyük Rica Yöntemi
  2. Önce Büyük Sonra Küçük Rica Yöntemi
  3. “Sadece Tek Bir Avantaj Yok” Yöntemi
  4. Borca Sokma Yöntemi

1. Önce Küçük Sonra Büyük Rica Yöntemi

Bankacılıkta ikna yöntemlerinden ilki önce küçük sonra büyük rica tekniğidir. Önce küçük sonra büyük rica yöntemi, müşteriye var olan ödeme programına kıyasla az maliyetli bir ödeme şekli sunmaktır.

Müşteri az masraflı ödeme şekline ikna olduktan sonra biraz daha yüksek maliyetli hizmetler anlatılmalıdır. İlk programı kabul eden müşteri, tutarlı davranma güdüsüyle yüksek maliyetli ödeme şekline de ikna olabilir. Önce küçük sonra büyük rica yöntemi sayesinde yüksek masraflı hizmetin müşteri tarafından daha cazip algılanması sağlanır.

2. Önce Büyük Sonra Küçük Rica Yöntemi

Bankacılıkta ikna yöntemlerinden diğeri de önce büyük sonra küçük rica yöntemidir. Önce büyük sonra küçük rica yöntemi, müşteriye önce yüksek masraflı hizmeti sunmaktır. Yüksek fiyatlı hizmeti duyan müşteri muhtemelen ilk aşamada bu hizmeti satın almayı reddedecektir. Hizmeti reddetme durumu ne kadar olumsuz gözükse de sonrasında bu avantaja dönüşecektir.

İlk hizmeti reddeden müşteriye sonrasında daha az masraflı bir hizmet sunulmalıdır. İlk hizmeti satın almaya ikna olmayan müşteri ikinci kez karşısındaki satıcıyı reddetmemek istemeyecektir. Sonuç olarak müşterinin sunulan az masraflı hizmeti kabul etme olasılığı artacaktır.

3. “Sadece Tek Bir Avantaj Yok” Yöntemi

Bankacılıkta ikna yöntemlerinden üçüncüsü ise “sadece tek bir avantaj yok” tekniğidir. Tek bir avantaj olmadığına dayalı olan teknik, müşteriden olumlu yanıt alana kadar bankanın sağladığı tüm avantajları sunmayı içerir. Bu teknikte ısrarcı olmak ön plandadır.

“Sadece tek bir avantaj yok” yöntemi, bankaların özellikle telefon üzerinden yaptığı müşteri görüşmelerinde kullanılmaktadır. Müşteri hizmet teklifini değerlendirmeyi kabul etmediğinde banka tarafından sıralanan avantajlara ilgi duyması beklenir. Bu yöntemde müşteri ikna oluncaya dek hizmete dair tüm avantajlar açıklanmalı ve ısrarcı olunmalıdır.

 

 

4. Borca Sokma Yöntemi

Bankacılıkta ikna yöntemlerinden sonuncusu ise borca sokma yöntemidir. Borca sokma yönteminde banka yetkilisi müşterinin sorduğu sorulara karşı özverili ve özenli davranmalıdır. Müşterinin sorularına uygun cevap olarak gerekli dokümanları çıkarmalı ve müşteriye her detayı tek tek anlatmalıdır.

Aklına takılan her detay için özenle çalışan bir banka yetkilisine hiçbir müşteri hayır demek istemez. Bu yöntemde odak noktası banka yetkilisine karşılık olarak müşterinin de özveri göstermesine fırsat tanımaktır.

Bankacılıkta Pazarlama Kararlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Bankacılıkta pazarlama kararlarını etkileyen faktörler şunlardır:

  • Bankanın teknolojik altyapısı,
  • Banka şubesinin fiziksel imkanları,
  • Banka şubesinin bulunduğu şehir ve semt,
  • Banka personellerinin davranış ve tutumları,
  • Bankanın müşteriye sunduğu avantajlar,
  • Banka tarafından sunulan hizmet çeşitliliği,
  • Bankanın hizmet politikaları,
  • Bankanın bulunduğu ülkenin enflasyon durumu.

Pazarlama Nedir?

Pazarlama, ticari değeri olan bir malın alıcılarla buluşturma sürecinin tamamına denir. Pazarlama alım-satım faaliyetlerinin tümünü kapsar.

Bir malın avantajlarının anlatılması, o mala uygun hedef kitlenin belirlenmesi ve malın uygun pazara gönderilmesi süreci pazarlama olarak ifade edilir. Pazarlama yürütülürken müşterinin ticari faaliyete katılmasını arttıran teknikler kullanılır. Bir malın avantajlarının anlatılması, o mala uygun hedef kitlenin belirlenmesi ve malın uygun pazara gönderilmesi süreci pazarlama anlamına gelir.

Ticari faaliyetlerin tamamında pazarlama büyük önem taşır. Hizmetin ya da malın müşteriyle buluşturulması süreci profesyonel şekilde yürütülmelidir. Doğru pazarlama teknikleri sayesinde malın ticari değeri yükselecek ve mala olan talep artacaktır.

Bankacılıkta Pazarlama Nedir?

Bankacılıkta pazarlama, bankalara özel olan kredi kartı satışı, mevduatlı hesap açmak gibi hizmetlerin müşterilere satılmasıdır. Bankacı çalıştığı kuruma ait hizmet ve avantajları detaylı şekilde bilmelidir ve müşterilere aktarmalıdır.

Bankacılıkta pazarlama, ilgili bankanın müşteri ve yatırımcı sayısını arttırmak anlamına gelir. Bankacılıkta pazarlama, bankaya yatırım yapan müşterilerin yatırım kararı alması ile başlar. Bu süreç, müşterilerin bankadan para çekmesi ya da faiz işlemleri ile gelişir ve sürdürülür. Bankacılıkta pazarlama sürecini yürütmek için pazarlama ve ikna tekniklerini detaylı şekilde öğrenmek gereklidir.

 

 

Bankada Satış Nasıl Yapılır? 

Bankada satış yapmak için öncelikle müşterinin ilgili hizmete ihtiyaç duyduğunu destekleyecek dokümanlar hazırlanmalıdır. Daha sonra müşteri görüşmesi gerçekleştirilmelidir. Bankada satış yaparken en önemli nokta, müşterinin o anki tavrına uygun ikna yöntemi kullanmaktır. Örneğin müşteri daha uygun fiyatlı teklifleri kabul edecek gibi bir tavra sahipse bu konuda ısrarcı olunmalıdır.

Bankada satış yapmak ve aylık satış hedeflerine ulaşmak için ikna yöntemleri ve satış teknikleri konusuna hakim olmak gerekir. Etkili ve işe yarayan teknikler kullanılmadığı sürece müşterinin satışa ikna olması zorlaşabilir. Bankada satış yapmak için gerekli nitelikler online pazarlama eğitimleri yoluyla öğrenilebilir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?