online-egitimler-bogazici-enstitusu
9 Adımda Sosyal Medya Planlaması Nasıl Yapılır?

9 Adımda Sosyal Medya Planlaması Nasıl Yapılır?


Sosyal medya platformlarında aktif olmak için yapmanız gereken ilk hamle, sosyal medya planlaması yapmaktır. Peki nedir sosyal medya planı? Hedef kitlenizi nasıl tespit edebilirsiniz? Sosyal medya planı nasıl oluşturulur? Aklınızda gezinen soruların cevapları için 9 Adımda Sosyal Medya Planlaması Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı hazırladık. Gelin beraber inceleyelim! 

Sosyal Medya Planlaması Nedir?

sosyal medya planlaması nedir

Sosyal medya planlaması, bir markanın ya da kişinin verdiği hizmeti, ürünü hedef kitlesiyle etkin şekilde buluşturması için üreteceği içerikler hakkında yapılan bir strateji sürecidir. 

Sosyal medya planlaması, aynı zamanda bir markanın vermek istediği mesajı hedef kitleye ulaştırma sürecinin düzenlenmesidir. Sosyal medya planlaması sayesinde kişiler ve markalar, hedef kitlelerini belirlemek ve kitleye hitap eden içerik üretmek konusunda donanımlı hale gelirler. 

Sosyal medya planlaması; hangi platformda, hangi içeriklerin, hangi zaman diliminde paylaşılacağı hakkında bir takvim oluşturulmasıdır. Sosyal planlaması yapmak,kişiler ve markalar için dijital pazarlama stratejilerini oldukça pratik hale getirmektedir. 

 

 

Sosyal Medya Planlaması Nasıl Yapılır?

Sosyal medya planlaması şu şekilde yapılır:

  1. Hedef kitlenizi belirleyin.
  2. Sosyal medyadaki hedefinizi belirleyin.
  3. Rakiplerinizin sosyal medya stratejilerini analiz edin.
  4. Hangi platformlara içerik üreteceğinizi seçin.
  5. Hedef kitlenizin aktif olduğu saatleri belirleyin.
  6. İçerik takvimi oluşturun.
  7. Nasıl bir üslup kullanacağınızı seçin.
  8. Sosyal medya planınızın performansını test edin.
  9. Farklı sosyal medya platformlarına farklı içerikler üretin.

1. Hedef Kitlenizi Belirleyin

sosyal medya planlaması nasıl yapılır hedef kitle belirleme

Sosyal medya planlaması yapmak için ilk adım, hedef kitlenizi belirlemektir. Sosyal medyada doğru kitleye hitap etmek içeriklerinizin etkileşimi açısından oldukça önemlidir. Sosyal medya planlaması yaparken hedef kitle analizleri doğru kitlenin istek ve beğenilerine odaklanmanızı sağlayacaktır.

Sosyal medya uygulamaları üzerinden hedef kitle belirlenirken birden çok kritere bakmak gerekir. Bu kriterler genelde yaş aralığı, cinsiyet, meslek ve ilgi alanları olmaktadır. Kriterlere bağlı olarak belirlediğiniz hedef kitle, sizin direkt olarak hitap etmeniz gereken kişilerden oluşmaktadır. Hedef kitlenizin beğenileri doğrultusunda içerik üretimi ve ürün geliştirme stratejileri düzenleyebilirsiniz.

2. Sosyal Medyadaki Hedefinizi Belirleyin

sosyal medya planlaması nasıl yapılır hedef belirleme

Sosyal medya planlaması yaparken dikkat edilmesi gereken ikinci nokta ise sosyal medyadaki hedefinizi belirlemektir. Sosyal medya hedefi, ilgili sosyal medya hesabını kullanan kişiye ya da markanın pazarlama stratejilerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Sosyal medya hedefi belirlerken dikkat etmeniz gereken şey gerçeklikten uzaklaşmamaktır. Sosyal medya hedefleri ve stratejileri akılcı yöntemlerle planlanmalıdır.

Sosyal medya planlaması yaparken hedef belirleme aşamasında özellikle hedefin özel, ölçülebilir, başarılabilir, gerçekçi ve zamanında olmasına özen gösterilmelidir. Hedef belirleme sürecinde bu kriterlerin uygulanmasına SMART ilkesi adı verilmektedir. Akılcılık çerçevesinde hedef belirlemenin en büyük avantajı, kişinin koyduğu hedefleri gerçekleştirebildiğini gözlemlemesidir.

3. Rakiplerinizin Sosyal Medya Stratejilerini Analiz Edin

rakiplerin stratejilerini analiz etme

Sosyal medya planlaması yaparken üçüncü adım ise rakiplerinizin sosyal medya stratejilerini analiz etmektir. Sosyal medya platformlarında içerik üreten kişilerin ya da firmaların çoğu zaman unuttuğu nokta, rakiplerin de sosyal medya platformlarında strateji geliştirdikleridir. Piyasa rekabetinde karşı karşıya kaldığınız markaların sosyal medya stratejilerini, olumlu ya da olumsuz yanlarını gözlemleyip yorumlamak kendi sosyal medya planınızı yaparken önemli olacaktır. 

4. Hangi Platformlara İçerik Üreteceğinizi Seçin

belirlenen sosyal medya platformuna içerik üretme

Sosyal medya planlaması yaparken dördüncü adım ise hangi sosyal medya uygulamalarına içerik üreteceğinize karar vermektir. Günümüzde sık kullanılan, birbirinden farklı sosyal medya uygulamaları mevcuttur. Sosyal medya planlaması yaparken önemli hamlelerden biri de üretmek istediğiniz içerikler için hangi sosyal medya platformunun uygun olduğunu tespit etmektir. 

Her sosyal medya uygulaması birbiriyle aynı dinamiklere sahip değildir. Aynı zamanda her sosyal medya uygulamasında hitap edeceğiniz kitle de homojen olmayabilir. Örneğin LinkedIn üzerinden yayımlayacağınız bir içerik ile Instagram için ürettiğiniz içerik birbirlerinden oldukça farklıdır. Bu sebeple zihninizde tasarladığınız içeriklerin hitap edeceği kitleyi hangi sosyal medya platformunda bulacağınıza karar vermelisiniz.

5. Hedef Kitlenizin Aktif Olduğu Saatleri Belirleyin

hedef kitlenin aktif saatleri

Sosyal medya planlaması yapmak için dikkat edilmesi gereken beşinci nokta, hedef kitlenizin aktif olduğu saatleri belirlemektir. Cinsiyet, yaş, meslek gibi kriterlere bakarak oluşturduğunuz hedef kitlenizin sosyal medya platformlarında günün hangi saatlerinde daha aktif olduğunu tespit edebilirsiniz. Hedef kitlenizin aktif olduğu saatleri belirlemek, sosyal medyada etkileşiminizi arttırmanın etkili bir yoludur.

6. İçerik Takvimi Oluşturun

içerik takvimi oluşturma sosyal medya planlaması nasıl yapılır

Sosyal medya planlaması yaparken altıncı aşama ise içerik takvimi oluşturmaktır. İçerik takvimi, sosyal medya platformlarında hangi gün, hangi saatlerde paylaşım yapacağınızı planlamaktır. İçerik takvimi oluştururken dikkat edilmesi gereken nokta, hedef kitlenizin aktif olduğu saatlere uygun şekilde planlama yapmaktır. Sosyal medya planlaması yaparken içerik takvimi oluşturmak aynı zamanda istikrarlı şekilde ve düzenli aralıklarla içerik paylaşmanızı sağlayacaktır. Sosyal medya platformlarında düzenli ve kaliteli içerik paylaşımı yapmayan hesaplar, dijital pazarlama arenasında pasif konuma düşmektedir.

7. Nasıl Bir Üslup Kullanacağınızı Seçin

üslup seçme

Sosyal medya planlaması yapmak için yedinci adım nasıl bir üslup kullanacağınızı seçmektir. Sosyal medya içeriklerinde kullanacağınız dil, hedef kitleyle olan etkileşimde oldukça önemlidir. Sosyal medyaya içerik üretirken üslup olarak iki seçenek karşınıza çıkar. Bunların ilki samimi, içten ve esprili bir dil kullanmaktır. İkincisi ise daha resmi bir üsluptur. Sosyal medya gönderilerinde kullanılacak üslup, tamamen kişinin ya da markanın kendi tercihine kalmıştır. Üslup seçiminde dikkat edilmesi gereken nokta, hangi yaş aralığına ve meslek grubuna hitap ettiğinizi doğru analiz etmektir.

8. Sosyal Medya Planınızın Performansını Test Edin

performans analizi sosyal medya planlaması nasıl yapılır

Sosyal medya planı oluştururken dikkat edilmesi gereken diğer nokta, oluşturduğunuz planı performans açısından test etmektir. Sosyal medya hedefi, hitap edeceğiniz kitle, rakip analizleri ve içerik takvimi gibi birçok adımı gerçekleştirdikten sonra hazırladığınız planın işe yarar olup olmadığını etkileşim oranlarınızı denetleyerek test edebilirsiniz. Hazırladığınız planın performansında bir problem çıktıysa özellikle hedef kitlenizin aktif saatlerini tekrar analiz ederek sosyal medya planında revizeler yapmanız faydalı olacaktır.

9. Farklı Sosyal Medya Platformlarına Farklı İçerikler Üretin 

farklı platformlarda farklı içerik üretimi sosyal medya planlaması nasıl yapılır

Sosyal medya planı hazırlamak için son adım ise farklı sosyal medya platformlarına farklı içerikler üretmektir. Instagram, Twitter, Facebook ve LinkedIn gibi farklı sosyal medya platformlarında yoğunlaşan kitlenin beğeni ve istekleri değişkenlik göstermektedir. Bu sebeple birden çok sosyal medya platformuna içerik üretmek istiyorsanız tüm platformlarda aynı içeriği paylaşmak mantıklı bir hamle olmayacaktır. Örneğin Instagram hesabınız için daha görsel ağırlıklı ve eğlenceli içerikler üretirken LinkedIn hesabınız için daha resmi ve bilgilendirici içerikler üretmelisiniz.

Sosyal Medya Planlaması Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Sosyal medya planlaması yapmanın avantajları şunlardır:

  • Hedef kitlenize kısa sürede ulaşmanızı sağlar.
  • Marka bilinirliğini arttırır.
  • İçeriklerinizin kalitesini arttırır.
  • Seçtiğiniz sosyal medya platformlarında aktif olmanızı sağlar. 
  • Pazarlama stratejilerinizi pratik hale getirir.
  • Bütçe yönetimini etkin sürdürmenizi sağlar.
  • Sürecin ölçülebilir olmasını sağlar.
  • Satış oranlarını ve talebi arttırır.
  • Müşteri güvenini yükseltir.

Sosyal Medya Nedir?

sosyal medya nedir

Sosyal medya, insanların karşılıklı etkileşime geçtikleri ve çeşitli içerikler yayımladıkları dijital etkileşim platformlarıdır.

Sosyal medya sayesinde insan etkileşiminin çift taraflı yönü görünür hale gelmiştir. İnsanlar web siteleri üzerinden araştırdıkları birçok konuyu artık sosyal medyada deneyim paylaşan insanlardan öğrenmektedir.Sosyal medya platformları başlıca Instagram, Twitter, Facebook ve LinkedIn’den oluşmaktadır. Her sosyal medya platformunun kendine özgü dinamikleri ve kullanıcı profilleri mevcuttur. Sosyal medya kullanımıyla birlikte eş zamanlı iletişim ve paylaşım artmaktadır.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?