Bütün Dil Eğitimleri Kısa Süreliğine 990 TL yerine SADECE 149 TL! Fırsat Bitmeden Hemen Kaydol!
2024-04-26T23:59
online-egitimler-bogazici-enstitusu
Satışa Yön Verecek 7 Yeni Nesil Pazarlama Teknolojisi

Satışa Yön Verecek 7 Yeni Nesil Pazarlama Teknolojisi


Satış ve pazarlama uzmanlarının zihni sürekli oluşturabilecekleri yeni teknikleri düşünmekle meşguldür. Bu düşünce mevcut müşterilerle birlikte aynı zamanda potansiyel müşterileride kapsar. Daha çok müşteri nasıl çekilir, müşteriye ne sunulursa daha etkili olur, müşteriler neye ihtiyaç duyar, satışı nasıl gerçekleştirebilirim yada müşterinin dikkatini daha etkili olarak nasıl çekebilirim gibi düşünceler her gün aynı şekilde zihinlerde dolaşıp duruyor kuşkusuz.  

Ancak sürekli gelişen ve her defasında bir üst modelle karşımıza çıkan teknoloji Yeni Nesil Pazarlama Modelleri gibi bir kavramıda karşımıza çıkardığı için verilecek cevaplarda Yeni Nesil Pazarlama Teknolojileri ile uyumlu olmak zorunda.  Zira artık dünya köklü değişimler yaşıyor. Tabii bütün amaç hedeflenen kitlenin dikkatini çekmek, tercih edilecek bir farkındalık oluşturmak, doğru yer, doğru zamanda potansiyel kitleye ulaşıp satışı gerçekleştirecek ortam meydana getirmek ve yeni müşteriler elde etmek.  Potansiyel müşteriye ulaşma noktasında başarılı olmak için hangi sektörde olursanız olun mutlaka teknolojiyi yakından takip etmelisiniz. 

 

Satışa Yön Verecek 7 Yeni Nesil Pazarlama Teknolojisi

Satışa yön verecek 7 yeni nesil pazarlama teknolojisinin detaylarına aşağıdan erişebilirsiniz.

1) Big Data = Büyük Veri  

Global bir araştırma 2012 yılında Dünya çapında kayıt altına alınan toplam data ( veri ) miktarının 2,8 zettabayttan fazla olduğunu belgeliyor. 1 zettabayt = 1180591620717410000000 bayt olduğu hesaplanırsa devasa boyutlar göz önüne gelecektir. 2020 yılı itibariyle bu sayının 50 kat daha artacağı öngörülüyor. Yapay zeka teknolojisi ile işlenip kullanılabilir hale gelen bu devasa veri yığınları günümüzdde satış ve pazarlama sürecine ciddi anlamda yön veriyor. Zira oluşturulan detaylı müşteri profilleri daha etkin bir pazarlama çalışmasının temelini oluşturmakta.

»  Big Data Hakkında detaylı bilgi için şu makalemizi > Big Data Nedir  Okuyabilirsiniz.

 

2) Beaconlar: Beacon Teknolojisi 

Konum merkezli ve sinyalizasyon tabanlı bir etkileşim şekli. Bu teknoloji vasıtasıyla, ilgili ortamda bulunan mobil telefonlara istenen mesaj gönderilebilmektedir. Bu teknoloji  çoğunlukla o sırada mağazada bulunan müşterilere kampanya ve indirimler hakkında anlık olarak mesaj göndermek için kullanılıyor.

»  Beacon Teknolojisi hakkında detaylı bilgi için şu makaleyi > Beacon Teknolojisi Nedir okuyabilirsiniz

Sürekli müşteri takibini kolaylaştıran Beacon Teknolojisi sayesinde gerek fiziksel gerekse online satışlarda artış gözlemlenebilmekte. Anlık olarak sunulan özel indirim seçeneği yada sonraki alışverişler için puan kazanma imkânı içerikli mesaj müşteriyi yeni alışverişler yapmaya teşvik etmek adına oldukça etkili sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.

 

3) Giyilebilir Teknolojiler   

Başta akıllı saat, kulaklık ve gözlük olmak üzere özellikle spor yaparken kullanılan akıllı bileklikler hızla insan hayatına giriyor. Giyilebilir cihazlar firmalara, kullanıcılarıyla kişiselleştirilmiş iletişim ortamı oluşturmak konusunda oldukça önemli bir noktada. 2016 yılı global verilerine göre 15 milyar dolarlık devasa bir pazara sahip olan giyilebilir teknolojilerin 2020 yılında 31 milyar dolar civarında dev boyuta ulaşması ön görülürken 2021 yılı itibariyle bunun iki katına çıkması söz konusu.

»  Giyilebilir Teknolojiler Hakkında Detaylı Bilgi İçin Şu Makalemizi >  Giyilebilir Teknoloji Nedir Okuyabilirsiniz.

 

4) Fijital Pazarlama = Fiziksel Sanallık  

Artık dijital dünya aynı zamanda fiziki alanlara taşınmaya başladı.  Zira günümüzün Z kuşağı ile sadece tek taraflı iletişim kurmaya çalışmanın başarılı sonuç vermediği görülüyor.  Dolayısı ile doğru etkileşim için çok kanallı bir pazarlama stratejisi geliştirmek zorunlu. İnternet vasıtası ile oluşturulan etkileşimin fiziksel dünyada mutlaka bir karşılığını oluşturmak çok fazla önem kazanıyor.

İşte Fiziksel Sanallık burada devreye giriyor. Peki Fiziksel Sanallık Nedir?.  Bir diğer adı Fijitalleşme olan Fiziksel Sanallık, fiziki ortam ile dijital etkileşimlerin bir arada kullanılarak potansiyel müşteriye en doğru kanaldan ve ölçümlenebilir şekilde hızlıca ulaşmayı sağlayan yeni nesil bir pazarlama metodu.

Markalar bu yeni nesil teknoloji vasıtası ile müşteri ve ürünler arasındaki fiziksel ve dijital bağı kurmak için uğraşıyor. Artık insanlar  AVM ler başta olmak üzere her ortamda sanal deneyimin yanında fiziksel olarakta görmek istiyor.  Sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik, interaktif teknolojiler, hareketli koltuklar, hologram teknolojisi gibi teknolojiler bu amaçla yoğun olarak kullanılıyor.

 

5) Neuromarketing - Nöropazarlama  

Nöropazarlama insanların davranışlarını tespit etmek, anlayıp kapsamlı veri haline getirmek, onları satışı yapılmak istenen ürün ve hizmetlere yönlendirmek için kullanılan yeni nesil bir pazarlama metodu. Aslında bir çeşit Algı Yönetimi. Doğrudan doğruya algı yönetiminin günümüz teknolojileri ile desteklenip toplum üzerinde uygulanan teknolojik adı Neuromarketing.

Aslında televizyon reklamlarında çok sık kullanılan bu teknik günümüzde yükselen teknolojinin yardımı ile daha kapsamlı olarak uygulamaya geçiriliyor. Bundan sonra satış Neuromarketing teknikleri vasıtası ile yapılandırılacak. Dolayısı ile insanlar fazla düşünmeden satışa sunulan ürünleri satın alacak. Konunun özü iknâya dayanıyor. İkna edebildikten sonra satış gerçekleşecektir.

Neuromarketing de şu araçlar kullanılıyor;

» Kızılötesi Spektroskopisi

» Sabit Hal Tipografisi

» Bilgisayarlı Tomografi

» Manyetoensefalografi

» Manyetik Rezonans Görüntüleme

» Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme

» Difüzyon Tensör Görüntüleme

» Pozitron Emisyon Tomografisi

» Elektro Beyin Grafisi

» Transkraniyal Manyetik Uyarım

» Ses Perdesi Analizi

» Galvanometre,

» Göz izleme araçları.

 

Ayrıca belirtelim, fMRI yani Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme  yardımıyla kandaki oksijen oranıyla doğru orantılı olarak insanların beyninin belirli noktalarında oluşan hareketler tespit edilmektedir.

 

6) Beş Duyu İle Pazarlama – Duyusal Pazarlama

Günümüze kadar kullanılan tüm teknikler insanların iki duyusuna hitap ediyordu. Neydi bunlar? Görme ve işitme. Ancak artık pazarlamada koklama, tatma ve dokunma duyularıda hedef alınıyor.  Örneğin Akıllı telefonunuza takılacak bir aparat vasıtası ile burnunuz bile size ürün pazarlamada kullanılabilecek.

Artık Duyusal Markalaşma isimli bir kavram var. Yapılan global bir araştırma markaların satışta başarı elde edebilmek için beş duyuya hitap etmeleri arasında ciddi bir ilişki olduğunu gösterdi.  Örneğin koku hissi son yıllarda en popüler pazarlama metodu kapsamına girdi bile. Hatta Kokusal Pazarlama adıyla yepyeni bir kavram bile çıkıyor karşımıza.

Bu maddeyi bir örnekle sonlandıralım; Amerika merkezli Chicago Koku ve Tat Araştırma Birliği  global bir araştırmaya imza attı. Araştırma sonucuna göre, Las Vegas kumarhanesinde kumar makinelerinin bulunduğu alana sıkılan özel bir koku vasıtası ile makinelere atılan para %45 artmıştır. Evet oldukça ilginç bir durum. Ne Las Vegas'la ne de kumarla işimiz yok. Ancak koku duyusu esas alınarak kararlarınızın yönlendirilmesi gibi bir metodun artık hayatın içinde olduğunu bilmeniz açısından oldukça önemli.

 

7) 3D Yazıcılar Ve Pazarlama 

Bir kısım insanlar tarafından 3. endüstri devrimi olarak adlandırılan 3D yazıcılar hayatın içine hızlı bir giriş yaptı.  Bu teknoloji dünya genelinde çoğu insan tarafından duyuldu ancak çok az insan birebir kullanma ve deneyimleme imkânı yaşadı tabiki. Pazarlama alanında oldukça etkili olacak bir teknolojiden bahsediyoruz.

Şunu belirtelim 3D Yazıcılar basit birer yazıcı olarak görülmemeli.  Örneğin pazarlama uzmanları ürünlerini daha çok broşürle yada kapsamlı bir katalogla hatta biraz daha fazla ileri giderek en fazla ellerinde taşıdıkları bir tablete yüklü olan dijital katalogla tanıtırlar. Fakat şimdi artık 3D Yazıcılar var.  Bunun pazarlama ile ne ilgisi var? diyebilirsiniz. Ancak yanılırsınız. Zira örneğin Aeris, Münih merkezli bir firma. Ofis sandalyesi üretiyor.

Firma geleneksel pazarlama metodlarını kullanmayı reddedip  3D Yazıcı ile pazarlama yolunu seçti. Peki ne yaptı? Şunu yaptı; potansiyel müşterilerine bir kutu gönderdi. Kutuda broşürler ve ürün tasarımları vardı. Ancak çok farklı birşeyler daha vardı kutunun içinde. Üretimini yaptığı sandalyelerin 3D yazıcıdan çıkarılmış 3 boyutlu küçük modellerinide dahil etmişti.Tabi sonuç çok başarılı oldu.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?