İyi Bir Gelecek, Küçük Bir Yatırımla Başlar! Acele Et, İş ve Kariyer Fırsatı Sunan Üniversite Sertifikalı Kurslara Şimdi Kaydol!
2024-04-01T12:00
online-egitimler-bogazici-enstitusu
7 Madde İle Etkili E-Posta Pazarlama Nasıl Yapılır

7 Madde İle Etkili E-Posta Pazarlama Nasıl Yapılır


Yükselen teknoloji ve sürekli daha yoğunlaşan iş hayatı, artarak devam eden koşuşturmaca.  Her sabah, biz dahil, dünyanın dört bir tarafında insanlar uykularından uyanır, ilk iş olarak telefonlarına yönelir ve yataklarında oturup henüz uykudan yeni açılmış gözlerle mesajlarda veya e-postalarda bir tarama yaparlar. ( Sürekli hiç aksatmadan her zaman yapıyoruz bunu.) Bu arada telefonundaki dokunmatik ekrandan asla açmayacakları onlarca e-postayı kaydırarak siler. Her günki rutin harekettir bu aslında. İçeriklerindeki bilgi ne derece önemli olursa olsun, bu e-postalar sayısız nedenden dolayı asla gün ışığını göremezler.  

Bu konuda yapılan bir araştıraya göre aslında, 2018 yılı itibariyle dünya genelinde e-postaların % 82'si hiç açılmadan silindi. Silinen bu mail bültenlerini oluşturmak için kullanılan zaman düşünüldüğünde boşa harcanan çabalar ve spam olarak işaretlenen e-postalar sebebiyle E-Posta Pazarlama sektörünün artık sona erdiğini düşünebilirsiniz. Ancak yanılırsınız. Zira Dijital Pazarlamanın zirve yaptığı günümüzde E Posta pazarlamada aynı oranda yükselişe geçti. Ancak burada çok önemli bir denge söz konusu. E-Posta Pazarlama tamam iyi bir imkân. Fakat önemli olan E-Posta Pazarlama Faaliyetlerinden gereken verimi almak. Kısaca Etkili E-Posta Pazarlaması yapabilmek. İşte bu hedefi yakalamanızı sağlamak için 7 Madde İle Etkili E-Posta Pazarlama Nasıl Yapılır konusuna değinmeyi uygun bulduk. Başlayalım.

7 Madde İle Etkili E-Posta Pazarlama Nasıl Yapılır?

Etkili e-posta pazarlama yapma yöntemlerini aşağıda okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Önce Strateji Belirleyin

E-Posta Pazarlama stratejiniz en baştan hazır olmalı. “Detayları boş ver hemen bir bülten oluşturup gönderelim  bakalım neler oluyor” gibi dağınık ve disiplinsiz çalışma başarı ile sonuçlanmayacaktır. Örneğin, potansiyel müşteri kitlenizi bilgilendirmeniz gereken zaman aralıklarını önceden belirlemelisiniz. Neden?  Zira insanların satın alım ve maillere cevap verme zamanları her zaman değişkenlik gösterir. Bunu bizzat kendinizden bile gözlemleyebilirsiniz. İhtiyacınız olan bir ürünü şu anda çok ucuz bile olsa almak istemeyebilirsiniz. Ancak belirli bir zaman sonra söz konusu ürünü fiyatını dahi incelemeden satın aldığınız durumlar olur. Müşterilerinizide bu şekilde düşünmeli bu davranış modeline göre strateji oluşturmalısınız.

İzinli Mail Listesi Oluşturun

Web sitenize potansiyel müşterilerinizin mail adresleri ile kayıt olabileceği bir mail bülten özelliği ekleyebilirsiniz. Bu oldukça etkili bir metod.  Sunduğunuz kaliteli içerikler, kampanya ve indirimler, dağıttığınız indirim kuponları gibi özel hediyeler potansiyel müşteri kitlenizin hoşuna gider.  Sitenizde gezinirken dikkatini çekebilecek “e-posta bültenimize üye olun gelişmelerden sizi haberdar edelim” gibi bir sloganla oluşturduğunuz e posta datasına severek kaydolan kullanıcılarınız olacaktır. Böylece kullanıcıların sizden bilgi almak için kendi istekleri ile kaydolduğu izinli bir e-posta datanız olacak.

E-Posta datanızın kayıt formuna ad-soyad, ülke, şehir, semt, yaş grubu, cinsiyet gibi özellik kutucukları ekleyerek kayıtları daha detaylı olarak alabilirsiniz.  Böylece şirketinizi tanıyan, kendi isteği ile etkileşime giren, ürün yada hizmet satın insanların oluşturduğu kaliteli bir mail datanızla yapacağınız gönderimlerde spama düşme, açılmama gibi sorunlarla karşılaşmadan etkili toplu e-posta gönderimleri yapabileceksiniz.

Bu aşamada özellikle şunu belirtelim, bazı web sitelerinde yada webmaster platformlarında sektörel mail listesi yada sektörel mail adresleri isimleriyle satılan mailler dikkatinizi çekebilir. Bu maillerden asla satın almayın. Zira bu mailler izinsiz toplanan mail datalarıdır. Bu tür datalara yapılacak gönderiler izinsiz olduğu için yasal olarak suç olmakla birlikte aynı zamanda verimsiz olacaktır.

Kişiye Özel Mail Gönderin

İnsanlar karşılıklı sohbet yada toplantılar sırasında başına sayın kelimesi eklenmeden sadece isimleriyle hitap edilmesini severler. Örneğin “sayın Ali Keçeci nasılsınız” yerine. “Ali bey nasılsınız” cümlesi çok daha idealdir.  Karşı tarafta değer verildiği, birey olarak önemsendiği izlenimini uyandırdığı için ayrıca çok önemlidir.

Bu durum karşılıklı konuşmalarda olduğu gibi geçmişte sık kullanılan yazılı mektuplarda da günümüz teknolojisinin mektuplaşma aracı olan E-Posta gönderimlerinde de aynıdır. Mail gönderinizde bu metodu uyguladığınızda e-postanın açılma, hatta satışla sonuçlanma olasılığı çok daha yüksek olacaktır. İstisnalar dışında E Posta Konu alanında Adını soyadını yada adının sonuna …. Bey şeklinde ifadeyle gönderilmiş mailleri dünya genelinde açmayacak insan yok gibidir.

Kaliteli Mail Bülteni Tasarımı

Mail Bülteni Tasarımı en önemli aşamalardan biri.  Zira görsel kalitesi çok yüksek, kreatif ve başarılı e-mail bülteni tasarımı, gönderilerinizin satışa dönüşmesinde en etkili sebeplerden biridir.  İsmine özel olarak gönderdiğiniz maili açan kişi tasarımın kalitesinden etkilenip, bültende tanıtılan ürün yada hizmet politikasını beğenirse %98 oranla geri dönüş yapacaktır. Unutmayın kaliteli bir email bülteni tasarımı şirketinizin kurumsal kimliğini profesyonel olarak yansıtmalıdır. Şirket logosu, renk ve fontlarda ideal uygunluk, yüksek çözünürlükteki kaliteli görseller ve tıklama butonları birbirini profesyonel oalrak tamamlayan yapıda olmalıdır.

Mail  Gönderim Zamanlaması

Bunu ilk maddemizde de vurguladık. Hedeflediğiniz potansiyel müşteri kitlesine  onlar için en uygun zaman periyodunda  gönderim yapmak kritik öneme sahip bir davranıştır.  Profesyonel bir çizgide ilerleyen bazı şirketler web sitelerindeki e-posta bülteni kayıt alanlarında “size hangi zaman diliminde e-posta gönderelim”  gibi bir seçmeli alanda ekler. Böylece kayıt olan kullanıcı kendisine mail gönderilmesini istediği zamanıda seçebilecektir.

Bu çok iyi bir strateji.  Zira e-posta pazarlama alanında yapılan global araştırma sonuçlarına göre, iletişim ve e-posta gönderimlerinde en etkili zaman periyodu sabah 09:00 – 11:00 ile öğleden sonra 14:00 – 16:00 saatleri arası. Şimdi bu saatleri düşünün.  İnsanlar o saatlerde mesaiye başlıyor yada öğlen paydosu, iş molası veriyor.  E-Posta gönderimlerinizde bu kriteri mutlaka göz önünde bulundurun.

Aboneliği İptal Et Yada Listeden Çık Özelliği

Tıpkı diğer maddeler gibi bu aşamada oldukça önemli. Hatta kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken kritik bir uygulama. Mail bülteninizin en sonunda “bizden mail almak istemiyorsanız buraya tıklayıp aboneliğinizi iptal edebilirsiniz” şeklinde bir “Aboneliği İptal Et ( Unsubscribe )” linki mutlaka bulunmalı.

Evet mail datanız izinli. Ancak bu, söz konusu kullanıcıların sizden ömür boyu mail almayı isteyecekleri anlamına gelmiyor kuşkusuz. İstedikleri zaman bu aboneliği iptal etme ve artık mail gönderilmesini istememe hakları var.  Bu durumda, kullanıcıların listeden çıkabilmesine imkân sunan bir altyapı kullanmanız akılcı bir strateji olacaktır.  

Dahası bu konuyla ilgili yasal bir düzenlemede söz konusu. Yasada yer alan 6563 sayılı e-ticaret iletişimi ve 6698 Kişisel Verileri Koruma kanunlarına göre tüm toplu e-posta  bültenlerinin en altına mail listesinden ayrılma linki eklemek zorunludur.

Periyodik Olarak Sürekli Gönderim

Başarılı ve etkili bir e-posta pazarlama periyodik olarak sürekliliğide gerektirir. Potansiyel müşterileriniz şirketinizi, sunduğunuz ürün yada hizmetlerinizi unutmamalı. Belirli periyodlarla  zaman zaman kendinizi mutlaka hatırlatmalısınız.  Bu gönderimler sırasında hiç tahmin etmediğiniz bir zamanda potansiyel müşterilerinizden geri dönüşler alabilirsiniz. Zira ürünlerinize yada sunduğunuz hizmetlere ihtiyacı vardır tam o anda sizden giden bir mail kararını netleştirip size yönelmesini sağlayacaktır.

Örneğin haftada 1 gönderim yapabilirsiniz. Bu oldukça ideal bir plânlama. Böylece hem sürekli mail gönderimi yaparak kişiyi sıkmamış hemde ihtiyacı olduğu zamanlarda sizi hatırlamasını sağlamış olacaksınız.

E-Posta Pazarlamanın Faydaları

E-Posta Pazarlamanın göz ardı edilmemesi gereken birçok faydası vardır. Bunlar;

» Hedef Kitleye Hızlı Ulaşım Sağlama

» Marka Bilinirliğini Artırma

» Kişiye Özel İletişim İmkânı Sağlama

» Yüksek Geri Dönüşler Elde Etme

» Reklam Maliyetlerinde Tasarruf Edebilme

» Özel Müşteriler Oluşturma

» Zamandan Tasarruf İmkânı

» Kağıt Kullanımını Azaltma

En Çok Tercih Edilen E Posta Pazarlama Firmaları

E-Posta Pazarlama çalışmalarınız için ücretsiz hizmet paketleri sebebiyle de dünya genelinde çok tercih edilen aşağıdaki firmalardan birini tercih edebilirsiniz. Ancak bunlardan herhangi birini seçmeden önce özellikleri, ücretsiz hizmet paketinin kapsam alanı gibi maddeleri karşılaştırmanızda fayda var.

» GetResponse - getresponse.com

» MailChimp - mailchimp.com

» Constant Contact - constantcontact.com

» ConvertKit - converkit.com

» Drip - drip.com

» Aweber - aweber.com

» SendInBlue - sendinblue.com

» ActiveCampaign - activecampaign.com

Daha İyi Pazarlama Stratejisi İçin Dijital Pazarlama Eğitimi

Pazarlama stratejinizin daha başarılı ve verimli olması için bu konuda eğitimli olmalısınız. Eğitim kuşkusuz kişisel açıkları kapatmada oldukça başarılı bir etkendir. Size sunduğumuz e-posta pazarlama stratejileri oldukça etkili ve özel bir çalışmanın ürünüdür.Tavsiyemize uygun olarak uygulamaya geçtiğiniz takdirde başarılı olacaksınız.Ancak başarınızın üst düzey seviyede ilerlemesi için tamamlayıcı tavsiyemiz pazarlama alanında alacağınız Dijital Pazarlama Eğitimi için olacak. Sertifikalı bir Dijital Pazarlama Uzmanı olmak sizi birkaç basamak yukarı taşıyacak ve pazarlamaya bakış açınızı değiştirecektir.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?