online-egitimler-bogazici-enstitusu
2023 Yılında Teknolojiye Yön Verecek Kadın Yöneticiler

2023 Yılında Teknolojiye Yön Verecek Kadın Yöneticiler


Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ne yazık ki hayatın her alanına yayılmış durumda ve iş dünyasında da karşımıza çıkıyor. Mühendislik, yazılım gibi mesleklerin daha çok erkeklere yönelik olduğu ve öğretmenlik, psikologluk gibi mesleklerin de daha çok kadınlara göre olduğu şeklinde yanlış bir algı var. Ancak bu yanlış algıları kırarak birçok insana ilham olan kişilerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. 

Örneğin bilişim sektöründe bu zamana kadar daha çok Elon Musk, Bill Gates, Mark Zuckerberg gibi isimleri duyduk. Peki sektörün önde gelen kadın liderleri kimler? Gelin, sizi 2023 yılında teknolojiye yön verecek kadın yöneticiler ile tanıştıralım.

2023 yılında teknoloji alanında adını daha sık duyacağımız kadın yöneticileri şöyle sıralayabiliriz:

  1. Sheryl Sandberg
  2. Susan Wojcicki
  3. Melanie Perkins 
  4. Demet Mutlu
  5. Gwyne Shotwell
  6. Hanzade Doğan
  7. Ruth Porat
  8. Hande İzmirlioğlu
  9. Julie Linn Teigland
  10. Başak Taşpınar Değim
  11. Sezen Sungur Saral
  12. Ingrid Bojner

1. Sheryl Sandberg - Facebook COO’su

Sheryl Sandberg

Facebook'un, yeni adıyla Meta'nın kurucusu Mark Zuckerberg’in ismini çok duyduk ancak şirkette 2008 yılından bu yana COO olarak görev yapan Sheryl Sandberg’i kaç kez duymuşuzdur? Sheryl Sandberg, Facebook'un kazancını yükseltmesi açısından önemli bir role sahip. Kendisi daha önce Google, Yahoo, Apple gibi büyük şirketlerde de üst düzey görevlerde bulunmuş bir isim. Uzun zamandır Facebook’un kârını arttırması için çalışıyor.

2. Susan Wojcicki - YouTube CEO’su

Susan Wojcicki

Çocuğu olan kadınların çalışıp iş hayatında yükselemeyeceği algısını kıran bir isim Susan Wojcicki… Çünkü kendisi 5 çocuk annesi ve aynı zamanda YouTube’un CEO’su olarak görev yapıyor. Evet, her gün çok sayıda video izlediğimiz YouTube’un tüm ekiplerinin yönetiminden sorumlu olan kişi kendisi. 

Üstelik Susan Wojcicki’nin ikinci çocuğu dünyaya geldiğinde yakın çevresindeki insanlar işi bırakacağını ümit etmiş. Ancak Wojcicki, kariyerini bırakmamış ve adeta hem çocuk hem kariyer yapmış!

3. Melanie Perkins - Canva’nın Kurucu Ortağı ve CEO’su

Melanie Perkins

Melanie Perkins, Adobe Photoshop’un tahtını sallayan online tasarım programı Canva’nın kurucu ortağı ve CEO’su. Henüz 35 yaşında olan Melanie Perkins, dünya üzerindeki birçok ülke tarafından kullanılan Canva programının liderlerinden biri olarak birçok kadına ilham olacak bir isim.

4. Demet Mutlu - Trendyol’un Kurucusu

Demet Mutlu

Teknolojiye sadece yurt dışından değil, ülkemizden de yön veren kadınlar var. Nitekim bu kadınlar arasında en çok öne çıkan isimlerden biri de Türkiye’nin e-Ticaret devlerinden Trendyol’un kurucusu Demet Mutlu. 

Aynı zamanda Peak Games’in de kurucu ortağı olan Mutlu, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında bulunan Harvard Üniversitesinde aldığı MBA eğitimini 2010’da yarıda bırakıp Türkiye’ye döndü ve girişimcilik faaliyetlerine başladı. Zamanla Türkiye’de e-Ticaret sektöründeki boşluğu fark edip Trendyol’u kurdu.

5. Gwyne Shotwell – SpaceX’in COO’su

Gwyne Shotwell

SpaceX hepimizin bildiği üzere Elon Musk’ın kurduğu, uzay çalışmalarıyla bilinen bir şirket. Dünyaca ünlü bu şirketin COO’su ise Gwyne Shotwell. Gwyne Shotwell, SpaceX’in büyümesini desteklemek için stratejik müşteri yönetimi ilişkilerinden ve günlük operasyonlardan sorumlu.

Faaliyetleriyle uzay çalışmalarına büyük katkılar sunan Shotwell, 2023 yılında da teknolojiye yön verecek bir isim olarak düşünülüyor. Nitekim kendisi iki sene önce Forbes tarafından hazırlanan “en etkili kadınlar” listesine de girmişti.

6. Hanzade Doğan - Hepsiburada’nın Kurucusu

Hanzade Doğan

Tıpkı Trendyol gibi Hepsiburada’nın kurucusu da bir kadın. Türkiye’nin iki büyük e-Ticaret markasının kurucusunun kadın olması, toplumsal cinsiyet eşitliği adına büyük bir gurur kaynağı! Hanzade Doğan ise Afrika, Orta Doğu ve Doğu Avrupa'nın lider teknoloji ve e-Ticaret şirketlerini içeren Doğan Online Şirketler Grubu’nun kurucusu. Kendisi aynı zamanda Hepsiburada’nın da kurucusu ve başkanı olarak görev yapıyor.

 

 

7. Ruth Porat - Google’ın Mali İşler Müdürü

Ruth Porat

Forbes’un en etkili kadınlar listesine giren bir diğer isim ise Ruth Porat. Porat, Google’ın mali işler müdürlüğünü yapan bir isim. Ancak Ruth Porat’ın tek görevi bu değil. Kendisi aynı zamanda Google’ın ana firması Alphabet’in de mali işler müdürlüğünü üstleniyor ve pandemi nedeniyle hasar gören ABD şirketlerinin toparlaması için çalışmalarda bulunuyor.

8. Hande İzmirlioğlu - Dolap Uygulamasının Kurucusu

Hande İzmirlioğlu

Ülkemizde e-Ticaret ve teknoloji alanının önde gelen kadın liderlerinden biri de ikinci el kıyafet uygulaması Dolap’ın kurucusu Hande İzmirlioğlu. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu olan Hande İzmirlioğlu; n11, Turkcell gibi büyük şirketlerde çalıştıktan sonra 2016’da Dolap uygulamasını kurdu.

Google Play Store’da 10 milyondan fazla kişi tarafından indirilen uygulama, Hande İzmirlioğlu’nun ikinci el alışveriş dendiğinde akla gelen ilk isim olmasını sağladı. Nitekim ikinci el eşya sektörünün önümüzdeki yıl büyüyeceği göz önüne alındığında Hande İzmirlioğlu’nun adını da 2023’te daha çok duyacağımızı söyleyebiliriz.

9. Julie Linn Teigland - Ernst & Young’ın Küresel Lideri

Julie Linn Teigland

Ernst & Young, kısa adıyla E&Y, Türkiye’de de çalışmalar yapan bir firma. Dünya üzerinde 150’den fazla ülkede faaliyet gösteren şirket, denetim ve danışmanlık alanlarında öne çıkıyor ve Büyük Dörtlü arasında gösteriliyor. Firmanın küresel lideri konumunda ise yine bir kadın lider ile karşılaşıyoruz: Julie Linn Teigland.

Julie Linn Teigland; E&Y’da Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde yönetici ortağı olarak da görev yapıyor. Teigland, aynı zamanda Women20 küresel gündeminin önde gelen isimlerinden biri.

10. Başak Taşpınar Değim - armut.com’un Kurucusu

Başak Taşpınar Değim

Başak Taşpınar Değim, Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Koç Üniversitesinde ve ABD’de yüksek lisans yaptı. Nielsen ve Revlon gibi büyük firmalarda yönetici pozisyonunda görev alan Başak Taşpınar Değim, 2010 yılında Türkiye’ye geri döndüğünde kaliteli iş bulma sorunu yaşıyordu. Bu sorundan hareketle armut.com’u kurdu ve günümüzde armut.com iş arayanlar için oldukça popüler bir site. Özellikle home office çalışma sisteminin yaygınlaşacağını düşündüğümüzde Başak Taşpınar Değim’i de önümüzdeki sene daha çok konuşacağız diyebiliriz.

 

 

11. Sezen Sungur Saral – Reeder’ın Kurucu Ortağı

Sezen Sungur Saral

Boğaziçi Üniversitesinden mezun olup yaptığı işlerle göğsümüzü kabartan bir diğer isim ise Sezen Saral. Uluslararası Ticaret Bölümü'nü okuyan Saral, 2010'da Türkiye'nin yerli tablet ve telefonlarını üreten Reeder markasının kurucu ortaklarından biridir. Ülkemizin elektronik zincirlerdeki ilk GSM operatörü destekli 3G tablet kampanyasını başlatan Sezen Sungur Saral, 2018’de Garanti BBVA ve 2019’da E&Y tarafından yılın kadın girişimcisi seçildi.

12. Ingrid Bojner - Storytel’in CEO’su

Ingrid Bojner

Kitap okumaya vakit ayırmakta zorluk yaşadığımız bir çağdan geçiyoruz. Neredeyse hepimizin karşılaştığı bu sorunu çözmek için önemli bir adım atan Storytel markasını duymuşsunuzdur. Peki markanın başarısına etki eden isimlerden Ingrid Bojner’i tanıyor musunuz? 

Ingrid Bojner, kitap endüstrisinde hızlı bir dijital dönüşüm yaratan Storytel'in büyümesinde kilit rol oynadı. Daha önce McKinsey & Company, TeliaSonera, SSE ExEd gibi önemli firmalarda çalışan Bojner, şu anda Storytel’in CEO’su olarak görev yapıyor. Bojner’in en büyük tutkusu ise liderlik ve kendisi insanlar arasında eşit fırsatlar olması gerektiğine inanıyor.

Umuyoruz, 2023 yılı teknoloji de dahil olmak üzere bütün alanlarda toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaşanacağı bir yıl olur. Şimdiden iyi seneler!

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?