İyi Bir Gelecek, Küçük Bir Yatırımla Başlar! Acele Et, İş ve Kariyer Fırsatı Sunan Üniversite Sertifikalı Kurslara Şimdi Kaydol!
2024-04-01T12:00
online-egitimler-bogazici-enstitusu
YKS’de En Çok Tercih Edilen Bölümler

YKS’de En Çok Tercih Edilen Bölümler


YKS önceki seneye göre daha kolay sorular içeriyordu. Bu durum birçok bölümün tercih edilme sıklığını değiştirse de bazı bölümler iş imkanlarından dolayı popülerliğini korumaya devam ediyor. Eğer siz de YKS’ye hazırlanıyorsanız şimdiden hangi bölümlerin daha çok tercih edildiğini öğrenerek kendi kariyerinize ilişkin etkin bir yol haritası oluşturabilirsiniz. O halde daha fazla vakit kaybetmeden YKS’de en çok tercih edilen bölümleri keşfetmeye başlayalım.

YKS’de En Çok Tercih Edilen Bölümler Hangileridir?

YKS’de en çok tercih edilen bölümler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Hemşirelik Bölümü
  2. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
  3. Tıp Bölümü
  4. Diş Hekimliği 
  5. Ebelik Bölümü
  6. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
  7. Psikoloji
  8. İşletme Bölümü
  9. Hukuk
  10. İlahiyat Bölümü
  11. Okul Öncesi Öğretmenliği
  12. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
  13. İngilizce Öğretmenliği
  14. İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
  15. İlk ve Acil Yardım
  16. Bilgisayar Programcılığı Bölümü
  17. Çocuk Gelişimi 
  18. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü

1. Hemşirelik Bölümü

2022 yks en çok tercih edilen bölümler Hemşirelik

YKS’de en çok tercih edilen bölümler arasında ilk sırada Hemşirelik Bölümü yer alıyor. Sağlık alanında iş imkanlarının hiç azalmayacağını göz önüne aldığımızda, öğrencilerin büyük kısmının hemşirelik mesleğine yönelmesini anlamlı bir tercih olarak görebiliriz. Tıp Bölümü’ne göre dersleri daha kolay olduğu için ve devlete atamaları fazla olduğu için birçok kişi Hemşirelik Bölümü’nü tercih ediyor.

2. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

2022 yks en çok tercih edilen bölümler bilgisayar mühendisliği

Bilişim teknolojileri alanında yapılan yenilikler, bilgisayar mühendisliği mesleğine olan ilgiyi arttırdı. Bilgisayar programlama ve yazılım alanlarını kapsamlı bir şekilde öğrenmeyi sağlayan Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, sayısal bölümler arasında YKS’de en çok tercih edilen bölüm olarak karşımıza çıkıyor.

3. Tıp Bölümü

2022 yks en çok tercih edilen bölümler tıp bölümü

Tıp Bölümü’nü kazanmak, birçok sayısal öğrencisinin hayali. Çünkü Tıp Bölümü, hem sosyal statüsü yüksek hem de maddi kazancı fazla olan bir bölüm. Üstelik bu bölümden mezun olan öğrenciler için iş imkanları da oldukça iyi durumda. Örneğin Tıp Bölümü mezunları Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girerek diledikleri bölümde uzmanlık kazanabiliyor ve özel ya da devlete sağlık kurumlarında iş bulabiliyor.

 

 

4. Diş Hekimliği 

diş hekimliği bölümü

Diş Hekimliği Bölümü, sağlık alanında ve sayısal bölümler arasında en çok seçilen üniversite bölümleri arasında yer alıyor. Çünkü tıpkı Tıp Bölümü’nde olduğu gibi Diş Hekimliği Bölümü mezunları da Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı’na (DUS) girerek farklı alanlarda uzmanlık kazanabiliyor. Ayrıca diş hekimlerinin maaşı da oldukça yüksek.

5. Ebelik Bölümü

ebelik bölümü

Ebelik Bölümü, sayısal bölümler arasında en çok tercih edilen üniversite bölümlerinden bir diğeri. Ebelik Bölümü, devlete atama imkanının yüksek olması nedeniyle tercih ediliyor. Ayrıca Hemşirelik Bölümü’nü seçemeyen kişiler Ebelik Bölümü’nü tercih ettiği için bu bölüme gösterilen rağbetin oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz.

6. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü

Son yıllarda öğrencilerin üniversite tercihi listesinde en çok yer verdiği bölümlerden biri de Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü. Gerek devlete atama imkanlarının olması gerek özel sektörde de kolay iş bulunması nedeniyle bu bölüme gösterilen talep oldukça fazla. Ayrıca çalışma alanlarının geniş olması da Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nün tercih edilme oranını yükselten bir etken.

7. Psikoloji

2022 yks en çok tercih edilen bölümler psikoloji

Listemizde hep sayısal bölümlere yer verdik. Eşit ağırlık bölümleri arasında YKS’de en çok tercih edilen bölümler neler dediğinizi duyar gibiyiz. Eşit ağırlık bölümleri içerisinde de en çok karşımıza çıkan bölümlerden biri Psikoloji Bölümü.

Eskisi kadar puanları çok fazla yüksek olmasa da çalışma alanlarının fazla olması, kişisel gelişime katkı sunması ve sosyal statüsünün yüksek olması, bu bölümün seçilmesini etkileyen nedenlerden birkaçı.

8. İşletme Bölümü

2022 yks en çok tercih edilen bölümler işletme

İşletme Bölümü bundan yaklaşık 15 yıl önce çok daha popüler bir bölümdü fakat günümüzde eskisi kadar olmasa da tercih ediliyor. Küçük ya da büyük ölçekte olduğu fark etmeksizin herhangi bir işletmede İşletme Bölümü mezunları istihdam edilebildiği için bu bölüme olan ilginin hala devam ettiğini söyleyebiliriz. Özellikle bu alanda yabancı dilde eğitim veren bölümler daha çok talep görüyor.

9. Hukuk

hukuk bölümü

Hukuk Bölümü, iş imkanlarının fazla olması ve maaşlarının yüksek olmasından ötürü öğrencilerin seçtiği bir bölüm. Maddi olanakların dışında sosyal statüsünün yüksek olması da Hukuk Bölümü’nün tercih edilmesini sağlıyor. 

10. İlahiyat Bölümü

2022 yks en çok tercih edilen bölümler ilahiyat

Biraz da sözel bölümler hakkında konuşacak olursak İlahiyat Bölümü’nün revaçta bir bölüm olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü İlahiyat Bölümü mezunlarının devlete ataması oldukça yüksek. Nitekim bu bölümden mezun olanlar gerek Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı birimlerde ve camilerde gerekse okullarda din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak çalışabilmekte.

11. Okul Öncesi Öğretmenliği

Okul Öncesi Öğretmenliği

Sözel öğrencilerinin YKS’de en çok tercih ettiği bölümlerden bir diğeri ise Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü. Çünkü Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü mezunlarının devlet okullarına atanma sayısı oldukça yüksek. En çok atanan meslekler arasında bulunan okul öncesi öğretmenliği, birçok sözel bölümü öğrencinin radarına girmiş durumda.

12. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ise sözel bölümler arasında en çok seçilen alanlardan bir diğeri. Çalışma alanlarının fazla olması, öğrenmesi keyifli bir bölüm olması ve maaşlarının oldukça fazla olması nedeniyle tercih edilen bir bölüm. Özellikle yabancı dil bilen mezunlar, yurt dışında çalışarak çok daha yüksek kazançlar elde edebiliyor.  

13. İngilizce Öğretmenliği

İngilizce Öğretmenliği

Dil bölümlerine de listemizde yer verecek olursak her yıl olduğu gibi bu yıl da İngilizce Öğretmenliği Bölümü en çok tercih edilen dil bölümü oldu. Çünkü İngilizce Öğretmenliği mezunlarının hem devlete ataması yüksek hem de özel sektörde de iş imkanı oldukça fazla. Mezunlarının gerek özel öğrenim kurumlarında ve kurs merkezlerinde gerekse özel ders şeklinde ders verme olanağına sahip olması nedeniyle popüler bir bölüm olarak kabul ediliyor.

14. İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü

İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nden sonra en çok tercih edilen yabancı dil bölümleri arasında İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü bulunuyor. Bu bölümden mezun olan kişiler öğretmenlik üzerine tezsiz yüksek lisans yaparak öğretmenlik unvanı kazanabiliyor. Ayrıca İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları çok iyi bir İngilizce seviyesine sahip olduğu için çevirmen olarak da görev yapabiliyor.

15. İlk ve Acil Yardım

İlk ve Acil Yardım

YKS’de en çok tercih edilen bölümler listemizde biraz da ön lisans bölümlerinden yani 2 yıllık bölümlerden söz edelim. 2 yıllık üniversite bölümleri arasında en çok tercih edilen bölüm, yine önceki yıllarda olduğu gibi İlk ve Acil Yardım Bölümü oldu.

Devlete atama oranları oldukça yüksek olan bu bölüm, 2 yıllık olması itibarıyla okuması da kolay bir alan. Bu yüzden devlete atanıp görece rahat bir meslek hayatı yaşamak isteyen kişiler bu bölümü üniversite tercihi listesinin ilk sıralarına alıyor.

16. Bilgisayar Programcılığı Bölümü 

2022 yks en çok tercih edilen bölümler Bilgisayar Programcılığı

Tıpkı Bilgisayar Mühendisliği gibi Bilgisayar Programcılığı Bölümü de revaçta olan bir alan. Çünkü bilişim teknolojileri ve dijitalleşme her geçen gün daha da önem kazanıyor. Dolayısıyla bilişim alanında bilgi sahibi olan kişilere her zamankinden daha çok ihtiyaç var. Bu durum, öğrencilerin üniversite tercihini ciddi anlamda etkiliyor ve sonuç olarak Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’ne puanı yetmeyen birçok öğrenci Bilgisayar Programcılığı Bölümü’nü tercih ederek iş imkanını arttırıyor.

17. Çocuk Gelişimi 

Çocuk Gelişimi

Çocuk Gelişimi Bölümü mezunlarının iş olanaklarının geniş olması, bu alana gösterilen talebin artmasını sağlıyor. Örneğin sağlık, okul öncesi eğitimi, adalet gibi alanlarda Çocuk Gelişimi Bölümü mezunları istihdam edilebiliyor.

Ayrıca Çocuk Gelişimi Bölümü mezunları; Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü, Okul Öncesi Öğretmenliği gibi 4 yıllık üniversite bölümlerine geçebiliyor ve lisans mezunu olabiliyor. Bu fırsat Çocuk Gelişimi Bölümü’ne daha fazla talep gösterilmesini sağlıyor.

18. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

YKS’de en çok seçilen üniversite bölümleri listesinin son sırasında ise Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü bulunuyor. Tıbbi sekreterlik mezunlarının kolay iş bulması, hastanelerde ve çeşitli sağlık kurumlarında çalışabiliyor olması, bu bölüme gösterilen ilginin artmasına aracı oluyor.

Ayrıca son dönemde devlete yapılan atama sayısının artması da Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü’nün revaçta olmasına katkıda bulunmakta.

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?