online-egitimler-bogazici-enstitusu
2021 Yılında Hayatınızı Değiştirecek 10 Yeni Nesil Teknoloji

2021 Yılında Hayatınızı Değiştirecek 10 Yeni Nesil Teknoloji


2020 yılı çok farklı ve oldukça hareketli bir zaman dilimiydi. Kısa sürede tüm dünya dijitale geçti. Teknoloji önceki dönemlere oranla daha hızlı bir yükseliş kaydetti. Bu yükseliş giderek artan bir ivme ile hâla devam ediyor.  Tüm dünyayı kapsayan ve şimdiye kadar görülmemiş değişimler yaşandı. Dünya insanlığı daha önce tanımadığı bir çok kavramla tanıştı. Artık bitmesine çok az bir süre kaldı. Ancak şu varki 2021 yılı bundan daha hareketli olacak daha farklı aksiyonlarla karşımıza çıkacak.

Global teknoloji araştırmaları ve buna dayalı öngörülerde 2021 Yılında Teknoloji dünyasında çok daha büyük değişiklikler olacağını belirtiyor. Bizde 2021 Yılında Hayatınızı Değiştirecek 10 Yeni Nesil Teknoloji  başlıklı makalemizle 2020 yılında örnekleri üretilmeye başlanan yada tasarımları henüz bitirilen ve CES fuarında tanıtılan ancak henüz çoğu kullanıma sunulmamış olan yeni nesil teknolojilerin bir kısmını tanıtıyor anlatıyor olacağız.

2021 Yılında Hayatınızı Değiştirecek 10 Yeni Nesil Teknoloji

2021 yılında hayatınızı değiştirecek 10 yeni nesil teknoloji aşağıdaki gibi açıklanabilir.

1 - Bmw İ3 Urban Suıte

BMW i3 Urban Suite, BMV markasının yeni model aracı.  Adeta lüks ötesi otel konforundaki özelliklerle ve üst düzey bir teknoloji ile donatılmış. Ona geleceğin yeni nesil şehir içi ulaşım otomobili gözüyle bakılıyor. Aracın içi tam anlamıyla yolcunun tüm ihtiyaçları baz alınarak kişiselleştirilmiş.  Araç çok geniş bir iç mekana sahip. Arka tarafta oldukça geniş bir koltuk bulunuyor. Koltuğun ön tarafında ayağınızı uzatmanız için lüks bir platform düşünülmüş. Çok sayıda teknolojik özelliği ile yolcu için mobilite deneyimini optimize etmek amacıyla, sürücü iş istasyonu haricinde tüm kabin, adeta lüks bir butik otelin içini andıracak şekilde tamamen yeniden düzenlenmiş.

bmw-urban-suite

Yolculuk sırasında olağanüstü bir rahatlıkla dinlenebilmeyi sağlamak için, bol miktarda eşya yerleştirme alanı bulunuyor. Elbise askıları, sürücü koltuğu ile ahşap masa arasında bir çanta veya dizüstü bilgisayar için yeterince büyük bir saklama tepsisi ve orta konsolda içecekleri ısıtabilen yada soğuk olarak muhafaza eden bir çift termoelektrik bardak tutucuda bulunuyor.

Yolcu, BMW i3 Urban Suite'e girdikten sonra iPhone'unu araca kablosuz olarak bağlayıp mobil cihazlarının içeriğini yukarıdan aşağı açılan ekrana yansıtarak bu ekranda çalışabilir. Yeni nesil bu teknoloji ile yolcular artık en sevdikleri programları ve filmleri Amazon Fire TV üzerinden izleyebiliyor. Ayrıca çok daha fazla özelliğe Amazon Alexa aracılığıyla bağlanabilme imkânı mevcut.  Bu teknoloji şimdilik sadece CES ( Tüketici Elektroniği Fuarı ) 2020 ‘de tanıtılan yeni nesil bir teknoloji vitrini. 2021  yılında süratle kullanıma açılacak ve hayatın içine katılacak gibi görünüyor.

2 - Meural Canvas 2

Görmeyi arzu ettiğiniz şeyleri son derece gerçekçi detaylarla incelemek istermisiniz?. Meural Canvas ile bu mümkün.  Örneğin şu anda pandemi kısıtlamaları sebebiyle bir sanat müzesine gidemezseniz. Ancak Meural Canvas 2 teknolojisi ile sanat müzesini ayağınıza getirebilirsiniz. Meural Canvas 2 esasen dijital bir resim çerçevesi. Ancak bildiğiniz resim çerçeveleri gibi bir şey değil. Meural, 1920x1080 piksel çözünürlükte 16,7 milyon renk görüntüleme kapasitesine sahip, parlama önleyici kaplama ile işlenmiş, gelişmiş hiper görüntüleme açısı destekli LCD ekran panelinden oluşur.

Ancak bu teknoloji ücretli abonelik gerektiriyor. Sanatçılar, katılımcı müzeler ve National Geographic gibi ortaklıklar tarafından düzenlenen 30.000'den fazla çalışma sizin izlemenize sunuluyor olacak. Meural Canvas 2 teknolojisi evinizi sanatla bütünleşik bir dijital deneyime dönüştürüyor. Özel uygulaması yada web sitesi aracılığı ile kendi resimlerinizide yükleyebilir, üzerinde istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz.

3 - Bosch Home Connect Buzdolabı

Bundan yıllar önce belki 90 lı yılların ortalarında yada 2000 li yılların başında birileri size telefonunuzu kullanarak buzdolabının içinde ne olduğunu göreceğiniz bir teknolojiden bahsetseydi mutlaka gülüp geçerdiniz. Ancak bu teknoloji artık mümkün. Bosch markası ile yaygın olarak kullanıma girmeye hazırlanıyor. Akıllı telefonunuza Bosch Home Connect uygulamasını indirip bu uygulama vasıtası ile buzdolabınızda bulunan herşeyi tüm detayları ile öğrenebilirsiniz. Peki nasıl?. Şöyle ki Bosch markasının ürettiği Home Connect buzdolabınızın içinde kameralar mevcut. Siz buzdolabınızın kapısını her açıp kapadığınızda bu kameralar her defasında güncel olarak buzdolabınızın içinin resmini çeker ve Home Connect uygulamasına yükler. Böylece her baktığınızda içeride ne varsa net olarak görürsünüz.

home-connect-teknolojisi

Peki bu teknoloji size ne fayda sağlar?. Çok yönlü fayfa diyebiliriz. Örneğin her hangi bir eksik varmı diye eve uğrayıp buzdolabınızı kontrol etmenize gerek kalmadan uygulama vasıtasıyla eksikleri görür buna göre alışverişinizi yapabilirsiniz. Aradaki süre çok iyi bir zaman tasarrufu demek.

Ayrıca Home Connect buzdolaplarının bir başka üst düzey özelliği gıda tanıma teknolojisi. Buzdolabı soğutucu bölmesinde buluna 60 farklı gıdayı tanır. Bu bilgiler ışığında Home Connect uygulaması üzerinden size öneriler sunar. Örneğin gıdalarınız için taze saklama işlemini nasıl yapabileceğiniz, ideal sıcaklık derecelerinin ne olması gerektiği, gıdaların besin değerleri, dolabınızdaki gıda maddeleri ile yapabileceğiniz yemek tarifleri gibi farklı tavsiyelerle size bir başka açıdan kolaylık sunar.

Uzaktan dolabınızı kontrol etmenizin keyfi ise daha farklı olacak kuşkusuz. Örneğin uygulamayı kullanarak dolabınızdaki her alan için ayrı sıcaklık ayarı,  tatil modu ayarları, eco mod değişimi,  süper soğutma fonksiyonu kullanımı gibi çok sayıda işlemi iş yerinizdeyken yapabilirsiniz.

Daha bitmedi. Ayrıca yeni nesil buzdolabınızla ilgili herhangi bir sorun yaşadığınızda yada muhtemel bir arıza durumunda, Uzaktan Tespit özelliği vasıtası ile yetkili teknisyenlerin evinize bile gelmeden Home Connect teknolojili buzdolabınıza uzaktan bağlanıp cihazınızı analiz edip gereken çözümleri sunmasına imkân tanır.

4 - Clımate-360 Akıllı Yatak ( Climate 360 Smart Bed )

Gelişmiş sıcaklık teknolojisi ile tasarlanan 360 Smart Bed, akıllı yatak adeta kişiye özel bir iklim oluşturu. Bunu nasıl yapıyor. İlk olarak, uykuya geçişinize yardımcı olmak için ayaklarınızı hafifçe ısıtmaya başlıyor. Ardından, sizi bütün gece keyifli bir uykuda tutmak için yüzey sıcaklığını dengeler ve kaliteli bir uyku uyunmasına vesile olur.

360-smart-bed-akilli-yatak

Yatağı oluşturan akıllı 3D kumaş, daha serin bir uyku yüzeyi için diğer yataklara göre % 50'ye kadar daha fazla nefes alabilir özellik sunar. SleepIQ teknolojisi, genel sağlığınız ve zindeliğinizde  farklılık oluşumuna yardımcı olmak için yatağın akıllı faydalarını optimize eder ve uykuda geçirdiğiniz dinlenme zamanınızı sürekli olarak iyileştirir. Böylece daha kaliteli bir uyku süreci yaşayabilirsiniz.  

Bu yeni nesil teknolojilerle donatılmış yatak, her hareketinizi akıllıca algılar, her iki taraftaki sertliği, rahatlığı ve desteği otomatik olarak ayarlar ve gerek tek kişilik gerekse çiftlerin kullandığı yataklarda son derece konforlu bir ortam oluşturur. Horlama sırasında horlayan kişinin başını hafifçe yukarı kaldırma dahil çok sayıda farklı özelliği ile önümüzdeki yıl çok yoğun olarak kullanılmaya başlayacağı şimdiden net olarak görülüyor.  

5 - Taşınabilir Masaj Cihazı Theragun

Theragun yeni nesil bir masaj aleti. Kaslarınıza masaj yapmak amacıyla belirli oranda güç uygulayarak saniyede 40 vuruşluk basınç uygulayabilmekte. Böylece masaj yapmak istediğiniz bölgeye daha derin bir etki oluşturabiliyor. Üretici firma tarafından cihazın iltihap ve kas gerginliğini en aza indirmek, kan akışını artırmak gibi özellikleri olduğu vurgulanıyor. Dolayısı ile kan akışını sağlamak amacıyla özellikle sabahları ve geceleri yatmadan önce kullanılması tavsiyeler arasında.  

6 - Lenovo Thınkpad X1 Fold

Dünyanın ilk katlanabilir bilgisayarı sloganı ile tanıtılan bu yeni nesil cihaz tablet benzeri bir tasarıma sahip. Ancak tabletten ötesi özellikleri ile yepyeni bir model. CES fuarında 43 ödül kazanan cihazı daha önce başka bilgisayarlarda yapamadığınız şekillerde taşıyabilirsiniz. Gerek bölünmüş bir ekran deneyimini yaşayın gerekse kalem,  klavye ya da parmaklarınızı kullanarak dev ekran özelliği ile kullanın.  Windows 10 işletim sistemi ile gelecek olan cihaz Intel Hibrit Teknoloji özellikleri taşıyor.

lenovo

Heryere rahatça götürebilir, istediğiniz gibi taşıyabilir yerleşik şifreleme özelliği ve ThinkShield koruması sayesinde güvenliğin üst düzey olarak sağlandığından emin olabilirsiniz.  Lenovo ThinkPad X1, Lenovo Mode Switcher uygulaması yardımıyla açık pencereleri sizin kullanmak istediğiniz yönde çevirebilir.  Dahası ekranı hızlıca ikiye bölmenize ya da daha büyük bir görüntü üzerinde çalışmak için tam genişlikli ekranı  kullanmanıza imkân tanır. Ayrıca ekranın üstündeki klavyeyi kullanmak istediğinizde sizin için ekranı buna uygun şekilde otomatik ayarlar. Bütün bunlardan hariç çok sayıda yeni nesil özelliği bulunan cihaz şu an ön siparişte teknoloji meraklılarını bekliyor.  

7 - Samsung Ballie Akıllı Robot

Ballie, Samsung markasının yeni akıllı robotu. Yakın zamanda Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2020 ‘de tanıtıldı. Akıllı robot olduğunu belirttik. Ancak bildiğiniz akıllı robotlardan değil. Hayatı son derece kolaylaştıracak ve hem zamandan hem bir çok iş yükünden eş zamanlı olarak tasarruf etmenizi sağlayacak yeni nesil bir akıllı robot. Yapay zeka kullanılarak top şeklinde tasarlanmış olan Samsung Ballie, çok sayıda kamera ve sensörlerle donatılmış. Özellikle akıllı evlerle uyum içinde çalışarak akıllı cihazları kullanıp gerekli görevleri yerine getirebilir, fotoğraf çekebilir, evinizden uzakta olduğunuz zamanlarda evinizle ilgili güncel bilgiler iletebilir, evinizi süpürmesi için elektrik süpürgesini komutla yönetebilir.

samsung-ballie

Zor uyanıyorsanız güneşin doğuşuyla birlikte perdeleri açıyor aynı şekilde akşam hava kararınca kapatıyor. Televizyonda sizin için istediğiniz programı açıp izlemenizi sağlayabilir ve daha birçok özelliği ile size üst düzey hizmet sunabiliyor. Dahası sizin için bir fitness asistanı görevi bile yapabilir.  Ballie 2020 yılında tanıtıldı ancak henüz kullanıma sunulmadı. Oda 2021 yılında kullanıcıları ile buluşacağı günü bekliyor.

8 - Fıxd

Fixd yeni nesil bir sensör.  Aynı zamanda yanı başınızda sürekli taşıyabileceğiniz profesyonel bir tamirci. Aracınızla ilgili olarak kodlanmış 7.000'den fazla olası probleme karşı bilgilendirip uyarır. Böylece neyi ne zaman yapmanız gerektiğini bilir bilinçsiz tamirat masraflarına girişmezsiniz. Örneğin Fixd, aracınız hareket halindeyken gelen rahatsız edici sesin neden kaynaklandığını, tamirat için hangi bölüme göz atılması gerektiğini oldukça basit ve anlayacağınız ifadelerle size söyler.

fixd-sensor

Kullanmak için aracınızın bağlantı noktasına takmanız gerekiyor. Daha sonra cihazın uygulamasını telefonunuza indirip kullanmaya başlayabilirsiniz. Artık aracınızdaki her türlü problemde sizi bilgilendirecek danışmanınız devrede. Her türlü durumda size sorunun neden kaynaklandığı hakkında detaylı bilgilendirmeyi hemen yapacaktır.  Cihazı iOS ve Android cihazlarınızla birlikte rahatça kullanabilirsiniz.

9 - Akıllı Kilit - August Wifi Smart Lock

Artık yeni nesil bir teknoloji ile August Wi-Fi Smart Lock ( Akıllı Kilit ) sahneye çıktığına göre kapı kilitlerinizi yenilemenin vakti gelmiş demektir.  Kapıyı uzaktan kilitleyip açabilirsiniz. Neden uzaktan kilitleme?. Örneğin evden çıktınız, yolda kapıyı kilitlemeyi unuttuğunuz aklınıza geldi. Telaşla eve geri dönmenize gerek yok. Bulunduğunuz yerden uzaktan kilitleyebilirsiniz.  Yada açabilirsiniz.

august-wifi-smart-lock

August Wifi Smart Lock oldukça kolay takılıyor. Eski kilidinizi tümüyle yerinden sökmenize gerek yok. Akıllı kilidiniz August Wifi, GPS sayesinde eve döndüğünüzü algılar ve kapının kilidini otomatik olarak açar. Kilidi telefonunuz yada akıllı saatinizle kullanabilirsiniz. Hayatın kolaylaştıran yeni nesil bir teknoloji. Siz işteyken eşiniz eve geldiyse kapıyı uzaktan açıp içeri girmesine izin verin yada çocuklar ayrılırken kilitlemeyi unuttuysa evinizi güvence altına almak için durumu kontrol edin açıksa uzaktan kilitleyin. Şimdi siz evden çıktıktan sonra kilitlenen ve yaklaştığınızda kilidi açılan bir kapı hayal edin. Bu hayalinize 2021 yılında kavuşmaya şimdi daha çok yakınsınız.

10 - Sıcaklık Kontrollü Kupa Ember

Akıllı telefonunuz ile kontrol edebileceğiniz sıcaklığını yada soğukluğunu istediğiniz gibi ayarlamak istediğiniz yada istemediğiniz durumlara karşı bildirim alabileceğiniz bir kupa hayal ettinizmi? Artık hayaliniz 2021 yılı için mümkün.  Sıcaklığınızı ayarlamak, ön ayarları özelleştirmek, bildirimler almak ve daha fazlasını yapmak için Ember uygulamasıyla eşleştirip kullanacağınız bir kupanız olacak. Çayınızı yada kahvenizi soğumadan içebilecek soğuk içeceklerinizin siz henüz içemeden ısınmaması için  korunmasını sağlayabileceksiniz. Ember Akıllı Kupa, tek seferlik bir şarjla içmek istediğiniz sıcak içeceği yaklaşık bir saat süresince ayarladığınız sıcaklıkta tutabiliyor.

ember-akilli-kupa

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?