online-egitimler-bogazici-enstitusu
2020 Yılı İçin SEO Önerileri

2020 Yılı İçin SEO Önerileri


Bilindiği üzere google sürekli güncelleme yapıyor ve her defasında fayda sunan içeriğe,  bu tür içeriklerle dolu web sitelerine atıfta bulunup özellikle vurgu yaparak önemine dikkat çekiyor. Aslında bütün bu açıklamalar sonraki dönemlerde nasıl bir SEO çalışması yapmak gerekiyor gibi düşüncelerinde gidiş yönünü gösteriyordu. Nitekim görüşlerimiz doğru çıktı. Evet artık her zaman fayda sunan ve okuyucu odaklı hedef belirleyen web siteleri daha üst sıralarda çıkıyor olacak. Bunu ilk etapta belirttikten sonra detaylarını aşağıda madde madde açıklıyor olacağız. 

 

Okuyucu Odaklı İçerik Pazarlama

Önce içerik pazarlama nedir bakalım kısaca;  Tanımlanmış bir hedef kitleyi çekmek ve müşteri haline getirmek için değerli, ilgili ve tutarlı içerik oluşturmaya ve bunları çeşitli kanallar üzerinden yine düzenli ve tutarlı şekilde sunmaya odaklanan bir pazarlama modelidir şeklinde tarif edebiliriz. İçerik pazarlamanın temelinde yüksek kaliteli, özgün, tamamen hedef odaklı standartlara uygun içerik üretmek vardır.

Ancak tabiki kaliteli, özgün ve hedef odaklı içeriği oluşturmak kadar doğru platformda hedef kitleye sunmak ta oldukça önemlidir. Zira hedef kitleniz kaliteli içeriklerinize yada ürün veya hizmetlerinize ulaşamıyorsa bunun hiçbir anlamı kalmayacaktır. Bu aşamada profesyonel bir ekiple çalışmak yerine kulaktan dolma bilgilerle birşeyler yapmaya çalışan firmaların düştüğü hata burada kendini net olarak gösteriyor. Oysa içerik denince akla sadece makale yazmak gelmeli. Bu içerikler aynı zamanda konuyu net olarak yansıtan kalitel görsel, grafik, video yada sesli anlatım gibi unsurlarıda barındırmalıdır.

Zira artık durum değişti. 2020 yılı için özellikle istenen net özellik bu. Hatta 2021 ve sonrası içinde istenen bu. Google yaptığı bir dizi güncelleme sonrası bunu defalarca vurgulayarak belirtti.  Bu kapsamda bizde gelecek zamanlara yatırım ve şimdiden bilgi sahibi olmanız amacıyla 2021 yılınıda kapsayan seo odaklı içerikler nasıl olmalı, 2020 içerik pazarlama ve SEO trendleri neler olacak sorularınında cevap bulacağı 2020 Yılı SEO Önerileri maddelerine geçebiliriz.  Şimdi bu maddeleri inceleyelim;

 

Hedeflenmiş İçerik Daha Değerli

Artık adeta tam 12 noktasına hedeflenmiş içeriklerin değeri zirve yapıyor. Ancak elbette bu  bu yenilik değil. Ama olması gerektiği gibi kullanılmıyor. Bizimde amacımız işte tam bu noktayada vurgu yapmak.  Evet her zaman belirtiyoruz. Diyoruz ki “kaliteli içerik kraldır” Doğru. Fakat asıl sorun bu değil. Tamam çok fazla içeriğiniz var.  Ancak her sitede her yerde aynı konular. Aynı başlıklar. Aynı kriterlere dikkat eden aynı anlatımlar var.  Bu durumda hedef kitlenizin büyük kısmı bu yoğunluk içinde sizin sitenizdeki içeriklerle hiç karşılaşmıyor bile.

Bu arada biliyorsunuz artık kullanıcıların vakti daha fazla kısıtlı. İş dünyası içinde çok yoğun bir koşuşturmaca içinde içeriklerizi arayıp bulmaları zor.  Evet önceki dönemlerde içerik üretirken, hedeflenen kullanıcıların arama yaparak içeriği bulması yeterli idi.  Ancak günümüzde her gün yüzbincelerce sitede milyonlarca içerik üretimi yapılıyor. Dolayısı ile daha kişiselleştirilmiş, okuyucu odaklı ve farklı şekilde içerik üretmek dahası bunları hedef kitleye mutlaka farklı kanalları kullanarak sunmak zorundasınız.  Farklı kanallar için sosyal medya hesapları oldukça ideal bir seçenek.

 

Görsel İçerikler Daha Etkili

Kuşkusuz resim, infografik, hareketli resim ( gif ) ve kısa videolar gibi  öğelerin içerik pazarlamasındaki önemi çok fazla. Ancak bunu yapmıyorsanız hala doğru yapılandırılmış ve kaliteli olarak üretilmiş içeriğin göz ardı edilemez önemi konusunda çok fazla bilgiye sahip değilsiniz demektir. Araştırmalar gösteriyor ki;

İçeriğinde resim olan blog içerikleri, diğerlerinden %94 daha fazla görüntüleniyor

Kaliteli tasarımlarla hazırlananlar daha çok beğeni alıp viral olarak paylaşılıyor.

⇒ Resim içeren facebook paylaşımları, resimsizlere oranla %86 daha fazla ilgi görüyor.

Gif paylaşımlı tweetler, %55 daha fazla tıklanıyor. Dahası bunlar diğerlerine göre %150 daha fazla retweet alıyor.

Çok fazla ve uzun uzun içerikler oluşturuyoruz. Bu çok iyi. Ancak değişik sebeplerden dolayı uzun içerikleri okumaktan hoşlanmayan site ziyaretçileri için ne yapmalıyız.  Tabii ki metin oranının daha düşün bununla beraber görsel anlatımın ağırlıklı olduğu içerikler oluşturmak gerekiyor. Marka bilinirliğini güçlendirmek adına bu çok önemli.

Kaliteli bir içerik pazarlamanın, mutlaka ve kesinlikle resim çözünürlüğü yüksek kaliteli görsellere sahip olması gerekir. Peki buna nasıl karar vereceğiz?  Kaliteli görsel ve grafikler için firmanız bünyesinde çalışan bir grafik tasarımcınız yoksa Canva gibi online tasarım araçları bu konudaki eksiğinizi büyük oranda tamamlayacaktır.  Kolayca ve kaliteli olarak görsel içerikler hazırlayabileceğiniz şablonlarla içeriğinize uygun görsel oluşturmaya başlayabilirsiniz.

 

Canlı Video İçeriğin Önemi Artıyor

Dijital Pazarlama araştırmalarına göre, 2021 yılına kadar global çapta internet trafiğinin %13’ü canlı video içerik yayınlarından sağlanacak. Bu tabiki öngörüsel bir araştırma.  Ancak gerek vlog yayınları gerekse bloglarda video içerikleri gerekse sosyal medyada üretilen içeriklerin gidiş yönü bu araştırma sonucuna göre ilerliyor. Şimdiden bu araştırmanın doğrulanacağını söylemek için erken olmayacak gibi.

Bir başka araştırmaya göre pazarlamacıların %83’ü video içeriğin öneminin arttığı konusunda aynı fikirde. Dahası ilerleyen zamanlarda video içeriklerin daha çok önem kazanacağı görüşünüde savunuyor.  Yine bu konuda yapılan bir başka araştırma verileri gösteriyor ki tüketicilerin %53’ü sosyal medyada izlediği bir videodan sonra söz konusu markayı araştırma davranışında bulunuyor. Genelde bir videoyu izledikten sonra yaklaşık %20’si markaya ait web sitesini hemen ziyaret ediyor, %20’si marka hakkında araştırmaya yöneliyor en önemlisi de %23’ü  hatta daha fazlası izledikleri videoda ürünü satışına ait doğrudan satın linki varsa buna tıklamak istiyor.

 

Long Tail Anahtar Kelime Kullanımı

Kendi siteniz yada müşterilerinize ait web siteleri için SEO çalışmaları yapıyorsanız bu konudan haberdarsınız demektir. Uzun kuyruklu ( long tail ) kelimeler, diğer firmalarla rekabet açısından jenerik anahtar kelimelere oranla daha avantajlı olabiliyor. Özellikle SEO çalışmasına yeni başlayan firmalar için bu çok daha üst seviyede önem arzediyor.

Sektöre bağlı olsada genelde söz konusu uzun kuyruklu anahtar kelimelerin aranma hacimleri çok daha yüksek bile olabiliyor. Bu durumda uzun kuyruklu ve semantik ( anlam bütünlüğü sağlanmış ) kurallara göre hazırlanmış okuyucu odaklı içerikler oluşturmak ilgili sitenin kısa süre içinde gerek trafik gerekse müşteri kazanımı konusunda çok fazla yol almasını sağlayabiliyor.

 

Özelleştirilmiş Müşteri Deneyimi

Müşterilere kendini özel hissetirecek şekilde hitap eden içerik pazarlama stratejileri, ziyaretçileri harekete geçmeye teşvik etmenin en etkili yolu olarak görülmektedir. Bu aslında uzun zamandır bilinen bir gerçek. Ancak uygulama noktasında tabiki çoğunluk geride kalabiliyor.  Potansiyel hedef kitlenizin makaleleri sadece okumaktan memnun olduğu günler çokta geçti.

Şimdi kullanıcı daha fazlasını istiyor. Peki bunu nasıl yapacaksınız? Tabiki ziyaretçilerinize sizin için önemli olduklarını gösterecek deneyimler sunarak. Çekiliş ve yarışmalardan oyunlaştırmaya, anketlerden Sanal gerçeklik teknolojileri ile sunulan içeriklere kadar, uygun olan her türden materyali bunun için bir araya getirebilirsiniz.

Örneğin sizin kıyafet satışı yaptığınız bir e ticaret siteniz varsa,  farklı renk ve modelde bir kıyafetin artırılmış gerçeklik ile müşteriye sunulması müşterinizde çok farklı bir izlenim uyandıracak ve satın alımlarda çok büyük etkisi görülebilecektir.

 

Google Teknolojiyi Yakından Takip Ediyor


2020 için SEO Önerileri makalemizle daha çok tercih edilen bir marka haline geleceğiniz aşikar. Anlattığımız konuda daha çok özelleştirilmiş, daha çok yeni teknolojiler ile iç içe, hatta daha gerçek zamanlı ve okunup anlaşılması çok daha zahmetsiz içerikler  stratejik açıdan çok önemli. Ve bütün bunlar direkt SEO ile ilgili. Neden diye sorabilirsiniz. Biliyorsunuz arama motorlarının başında gelen ve dünya çapında en çok tercih edilen Google Arama Motoru, teknolojiyi yakından takip eden aynı zamanda buna ayak uydurmak için üretm yapan bir marka.

Günümüzde  başarılı ve üst düzey sonuçlar veren SEO çalışmalarına dikkat ederseniz hepsinin ortak noktasının standardizasyon anlamda SEO gerekliliklerini yerine getirmiş olmalarının yanı sıra aynı zamanda kullanıcı deneyimine ciddi anlamda odaklanmış olmaları olduğunu net olarak gözlemliyor olacaksınız. İşte tam anlamıyla okuyucu odaklı olmakta budur. Dolayısı ile google ‘ında güncellemelerinde vurgulamak istediği esas noktada burasıdır.

 

Yazı Değerlendirmesi : 0 Puan
Toplam : 0 Yorum

  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
  • %0
0

    Yazı Puanı

    Yazı Değerlendirmesi : 0
    Toplam : 0 Yorum

    • %0
    • %0
    • %0
    • %0
    • %0

    Yorumlar

    {{yrm.yazar}}

    {{yrm.baslik}}

    {{yrm.yorum}}

    Boğaziçi Enstitüsü :{{yrm.cevap}}




    Yorum & Oylama Ekle

    • Bu yazıyı beğendiniz mi?